SiolNET. Novice Svet
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Trump ne sme več blokirati svojih sledilcev na Twitterju

0,17

termometer

Ameriški predsednik Donald Trump je z blokiranjem kritičnih političnih zapisov na Twitterju, ki naj bi škodili njegovemu ugledu, kršil ustavo. Newyorška zvezna sodnica Naomi Reice Buchwald je v sredo razglasila sklep, da se Trump blokiranja kritičnih sledilcev ne sme več posluževati.

Tožbo proti Trumpu sta vložila skupina uporabnikov Twitterja in Inštitut za prvi amandma k ameriški ustavi z Univerze Columbia. Sodnica je namreč ugotovila, da Trump z blokado dostopa svojim kritikom krši ustavo.

''Noben državnik ni nad zakonom, niti predsednik''

V kar 75 strani dolgi utemeljitvi sodbe je sodnica ugotovila, da je blokada dostopa tistim z drugačnimi pogledi in stališči nedvomno kršitev ustave ZDA. Med drugim zaradi tega, kako Trump uporablja Twitter.

Ameriški predsednik namreč ta družbeni medij uporablja za politične najave, s čimer je svoj račun utrdil kot javni forum. Trump ima pravico, da se z opozicijo ne strinja, vendar ji ne sme onemogočati izražanja, meni sodnica.

Buchwaldova je še dejala, da niti sam predsednik ne more biti s svojim delovanjem nad zakonskimi določili. Trumpu sicer ni ukazala spoštovanja sodbe, ampak je precej optimistično izrazila pričakovanje, da bo to storil sam od sebe.

"Noben državni uradnik ni nad zakonom in razume se, da morajo vsi državni uradniki spoštovati zakon. Pričakujemo, da bo predsednik kmalu odblokiral nekatere sledilce,'' je komentirala Buchwaldova.

Twitter Digisvet Facebook in Twitter – orodji za manipulacijo javnega mnenja

Trumpovo dejanje vodi v diskriminacijo

Trump, ki ima na svojem Twitter profilu že več kot 35 milijonov sledilcev, je v lanskem letu blokiral že več kritičnih nasprotnikov.

V takšnem primeru dejanja vodijo tudi v diskriminacijo, je dejala sodnica za The Washington Post. Trump se je namreč na določene politične zapise odzval tudi s kritičnim odgovorom pod samim zapisom svojih sledilcev na Twitterju.

Twitter Novice Uslužbenec Twitterja zadnji dan v službi izbrisal Trumpov profil

Trump naj bi z brisanjem kritik posegal v zasebnost ljudi. Že njegov  opis na javnem profilu na Twitterju sporoča, da si lahko predsednik marsikaj dovoli po svoje. Tam je sicer zapisano, da lahko Trump izvede določena dejanja, za katera se bo odločil sam in si jih tudi dovolil.

Donald Trump Foto: Reuters

Twitter razmišlja o strožjih ukrepih glede svobode govora

Čeprav je Trump pomembno politično ime, še ne pomeni, da Twitter ne bdi na njegovim socialnim profilom.

Ta v svojem pravilniku sicer ne regulira svobode govornega izražanja, saj omogoča svobodno mnenje o različnih področjih vsem svojim uporabnikom.

Kljub temu so sovražne besede, spolna nasilja, ustrahovanja in grožnje v zadnjem času Twitter spodbudile, da intenzivno razmisli o svoji omejitvi svobode izražanja uporabnikov v prihodnosti.

Bela hiša se na zadnje očitke in ukrepe Twitterja ter kritike zoper Trumpa še ni odzvala.

Donald Trump Novice Praznikov je konec: Sveže spočiti Trump spet dviguje prah na Twitterju

Video: YouTube

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin