SiolNET. Novice Svet
3,98

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Praznikov je konec: Sveže spočiti Trump spet dviguje prah na Twitterju

3,98

termometer

Donald Trump
Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v prvem obsežnejšem zapisu na družbenem omrežju Twitter v novem letu ostro in brez dlake na jeziku napadel Pakistan, ki ga je označil za varno zatočišče teroristov. Poleg tega je državo obtožil, da je lagala in zavajala ZDA kljub temu, da so ji v Washingtonu v zadnjih 15 letih namenili na milijarde dolarjev tuje pomoči.

"Pakistan je varno zavetje za teroriste, ki jih lovimo v Afganistanu, in jim celo pomaga. Nič več," je na družbenem omrežju Twitter zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Hkrati je Pakistan obtožil, da kljub 33 milijardam dolarjev tuje pomoči, ki jih je od ZDA prejel v zadnjih 15 letih, še vedno zavaja in laže ameriškim oblastem.

Islamabad: Od ZDA smo dobili le žaljivke in nezaupanje

Trumpove besede so po poročanju BBC v Pakistanu že naletele na jezen odziv.  "Predstavnikom ZDA smo že večkrat povedali, da na tem področju ne moremo narediti nič več, kot smo storili doslej. Zapis gospoda Trumpa zato za nas ni pomemben," je dejal zunanji minister Khawaja Asif in dodal, da bo država razkrila vse podrobnosti prejemanja tuje pomoči ZDA. 

Medtem se je v spor vmešal tudi pakistanski obrambni minister Khurram Dastgir Khan, ki je prek Twitterja sporočil, da ZDA Pakistanu ne ponujajo nič drugega kot nezaupanje in žaljivke. V Islamabadu so ob tem poudarili, da se ameriški predsednik očitno ne more sprijazniti s porazom ZDA v Afganistanu.

Donald Trump in Mike Pence Pakistanu očitata, da ponuja podporo in zatočišče talibanom. Donald Trump in Mike Pence Pakistanu očitata, da ponuja podporo in zatočišče talibanom. Foto: Reuters

Trump: Pakistan teroristom ponuja varno zatočišče

V Washingtonu medtem resno razmišljajo, da bi zadržali izplačilo več kot 250 milijonov dolarjev pomoči, ki bi jih morali Pakistanu nakazati v letošnjem avgustu. Za to potezo so se po poročanju New York Timesa odločili, ker se država po njihovem mnenju dovolj učinkovito ne bojuje proti terorističnim skupinam.

Trump je sicer Pakistan zaradi premajhne zavezanosti v boju proti terorizmu kritiziral že avgusta lani: "Pakistanu dajemo na milijarde dolarjev, medtem ko tam ponujajo namestitve teroristom, proti katerim se borimo. Skrajni čas je, da država dokaže svojo zavezanost miru, redu in civiliziranosti."

Na Pakistan so sicer že v preteklosti letele kritike, da podpira talibane v Afganistanu in jim pomaga, ZDA pa so nezadovoljne tudi, ker oblasti v Islamabadu ostreje ne nastopijo proti gverilski milici Haqqani, ki v Afganistanu velja za zaveznike talibanov.

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • stanly / 02.01.2018. ob 10:37 +4 - 1

  bravo TRUMP, to je prava resnice in brez podpore islamističnega pakistana bi bili talibani v afganistanu že zdavnaj poraženi

  +4 - 1
 • JeneJune / 02.01.2018. ob 13:52 +1 - 1

  20 + mrtvih v Iranu na proti vladnih protestih. Kje naši mediji poročajo o tem? STA? Ali pa fašistični režim Irana preveč plačuje NBL ;)

  +1 - 1
 • bog1953 / 02.01.2018. ob 14:03 +1 - 1

  Problem je to, da so v Afganistanu velike zaloge litija in ne bodo imeli neomejen vpliv na izkoriščanje zalog, tako kot v Iraku na črpanje nafte.

  +1 - 1
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin