Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
9.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Natisni članek

demokrati republikanci afera Rusija ZDA volitve Donald Trump

Petek, 2. 2. 2018, 9.02

6 let, 7 mesecev

Trump bo odobril memorandum o preiskavi ruske afere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,15
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump namerava danes odobriti objavo spornega memoranduma o preiskavi ruske afere, ki ga je sestavil njegov zaveznik v kongresu Devin Nunes. Trump se je za to potezo odločil kljub nasprotovanju ameriške zvezne policije FBI, ki trdi, da memorandum vsebuje zaupne informacije in izpušča pomembna dejstva.

Preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve v prid Donaldu Trumpu je prišla do prvega vrhunca. Memorandum predsednika obveščevalnega odbora predstavniškega doma kongresa Devina Nunesa iz Kalifornije je po trditvah demokratov namenjen diskreditaciji FBI in s tem posebnega tožilca Roberta Muellerja v času, ko se preiskava bliža glavnim akterjem na čelu s predsednikom.

Nunes obtožuje FBI, da je ravnal po naročilu Clintonove

Ameriški mediji poročajo, da memorandum obtožuje FBI, da se je pri sprožitvi preiskave ruske afere zanašal le na dosje, ki ga je zbral britanski vohun Christopher Steele, najprej po naročilu Trumpovih republikanskih nasprotnikov in kasneje po naročilu kampanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton.

Nunes domnevno trdi, da je FBI na podlagi tega dosjeja od posebnega sodišča proti vohunom in teroristom Fisa dobil nalog za prisluškovanje Trumpovemu sodelavcu Carterju Pageu. Pri tem bi naj FBI po njegovih besedah zavajal sodišče.

Demokrati obtožujejo Nunesa, da pomaga predsedniku

Nunesovi republikanci v odboru za obveščevalne dejavnosti so že izglasovali objavo memoranduma, Trump pa kot predsednik temu ni ugovarjal. Nunes bo memorandum tako objavil na lastno odgovornost, kar čudi demokrate, ki se sprašujejo, zakaj republikanski kongresnik tvega obtožnico zaradi oviranja preiskave.

Demokrati republikanskega kongresnika Devina Nunes obtožujejo, da je sestavil zavajajoč memorandum. | Foto: Reuters Demokrati republikanskega kongresnika Devina Nunes obtožujejo, da je sestavil zavajajoč memorandum. Foto: Reuters

Medtem so v demokratski stranki zaradi prepričanja, da je Nunes sestavil zavajajoč memorandum, da pomaga Trumpu, oblikovali svoj memorandum, ki vključuje manjkajoča dejstva, vendar republikanci objave tega memoranduma ne dovolijo.

Republikanci pripravljeni obrniti hrbet FBI

Voditeljica kongresnih demokratov Nancy Pelosi je zaradi tega od predsednika predstavniškega doma Paula Ryana zahtevala, naj Nunesa odstavi s položaja predsednika odbora za obveščevalne dejavnosti, vodilni demokrat v odboru za pravosodje Jerold Nadler pa pred objavo memoranduma zahteva zaslišanje direktorja FBI Christopherja Wrayja in vodilnih s pravosodnega ministrstva ZDA.

Kot menijo poznavalci, so republikanci trenutno pripravljeni žrtvovati svoj sloves stranke zakona in reda ter sloves stranke, ki podpira FBI, v zameno za zaščito predsednika Trumpa.

Z memorandumom bodo poskušati pokazati, da se je preiskava ruske afere začela zaradi razvpitega Steelovega dosjeja, ki med drugim trdi, da Rusija oziroma njen predsednik Vladimir Putin izsiljuje Trumpa.

Vendar je bila javnost že obveščena, da je FBI preiskavo sprožil, ko je dobil obvestilo od avstralske vlade, da se je Trumpov svetovalec George Papadopoulos maja 2016 hvalil njihovi diplomatki z ruskimi zvezami. Vse ameriške obveščevalne agencije so sicer sklenile, da se je Rusija vpletala v predsedniške volitve v korist Trumpa, ni pa jasno, ali so Trumpovi pri tem sodelovali.

Ne spreglejte