Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
1. 10. 2015,
7.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Donald Trump begunci Sirija ameriške volitve

Četrtek, 1. 10. 2015, 7.49

8 let

Trump bi sirske begunce poslal domov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Če bom zmagal, bodo šli nazaj," je napovedal Donald Trump o sirskih beguncih, ki naj bi jih sprejele ZDA. Republikanski kandidat za predsedniško nominacijo je nekatere muslimane označil za težavne.

Vodilni kandidat republikancev je na zborovanju v New Hampshiru dejal, da bi poslal domov vse sirske begunce, ki bi jih sprejele ZDA. Gre za spremembo stališča, saj je slab mesec prej televizijski hiši Fox povedal, da bi ZDA morale iz humanitarnih razlogov sprejeti več beguncev.

Pred vojno je iz Sirije zbežalo na desettisoče ljudi. Samo letos je Sredozemsko morje na poti v Evropo prečkalo več kot pol milijona ljudi, polovica med njimi je Sircev. ZDA so napovedale, da bodo naslednje leto sprejele okoli deset tisoč beguncev iz Sirije.

"Lahko so iz Islamske države" ZDA so med štiri leta trajajočim konfliktom dovolile prihod 1.500 sirskih beguncev, številni demokrati, med njimi tudi vodilna demokratska kandidatka za predsedniško nominacijo Hillary Clinton, pa menijo, da bi morale ZDA povečati število beguncev iz Sirije, ki bi jih sprejeli, z 10 tisoč na 65 tisoč. Državni sekretar John Kerry je obljubil, da bodo naslednje leto povečali število sprejetih beguncev s 70 na 85 tisoč, leta 2017 pa na sto tisoč.

"Slišim, da želimo sprejeti 200 tisoč Sircev. Poslušajte me – lahko so iz Islamske države," je Trump dejal med govorom. "Tem ljudem, ki prihajajo sem iz Sirije kot del te množične migracije, sporočam, da če zmagam, bodo šli nazaj," je dodal, množico beguncev in migrantov pa opisal kor "vojsko z 200 tisoč vojaki".

Za sirsko krizo je milijarder okrivil predsednika ZDA Baracka Obamo.

Del muslimanov je težaven Trump je bil pred meseci deležen ostrih kritik zaradi svojih komentarjev o še enih migrantih, Mehičanih, ko je dejal, da nezakoniti priseljenci iz Mehike s seboj prinašajo "droge, kriminal in so posiljevalci".

V intervjuju za televizijsko hišo CNN pa je Trump dejal, da je določen del muslimanov težaven za ZDA. "Razen če hočete biti tako politično korektni, da bi želeli, da rečem, "oh, nikakor ne"," je na vprašanje voditelja odvrnil milijarder. Trump je izzval val ogorčenja v začetku septembra, ko ni popravil enega svojih podpornikov, ki je Obamo razglasil za muslimana.

Do muslimanov je bil kritičen tudi Ben Carson, ki je dejal, da ne vidi muslimana v Beli hiši. Carsonu je priljubljenost poskočila in je skoraj ujel v javnomnenjskih anketah vodilnega Trumpa.

Ne spreglejte