Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 8. 2012,
9.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evro

Torek, 28. 8. 2012, 9.30

8 let

Trojka v Lizbono, ki priznava težave pri uresničevanju ciljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trojka mednarodnih upnikov bo danes začela peto analizo izvajanja programa pomoči za Portugalsko.

V Lizboni pa medtem priznavajo, da jim ne bo uspelo uresničiti ciljev za ureditev javnih financ, h katerim so se zavezali v zameno za pomoč. Pozitivna ocena trojke je pogoj za izplačilo naslednjega, 4,3-milijardnega obroka posojil državi.

Trojka revizorjev, ki jo sestavljajo strokovnjaki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je doslej kljub ugibanjem o nasprotnem vztrajala, da Portugalska zmore uresničiti letošnji cilj za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja na 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Vendar pa so minuli teden v desnosredinski vladi Pedra Passosa Coelha priznali, da jim to ne bo uspelo. To pomeni, da bodo potrebni novi varčevalni ukrepi ali prilagoditev programa oziroma ublažitev pogojev za pomoč, najbolj realistična možnost pa je kombinacija obojega.

Misija trojke bo trajala približno tri tedne

Po programu za reševanje Portugalske, dogovorjenem lansko pomlad, ki v zameno za reforme in varčevalne ukrepe predvideva 78 milijard evrov pomoči državi, bi morali v Lizboni letos javnofinančni primanjkljaj zmanjšati na 4,5 odstotka, v prihodnjem letu pa na tri odstotke BDP.

V Evropski komisiji ne želijo komentirati ugibanj o izidu misije trojke, ki bo trajala približno tri tedne, kot običajno. V pričakovanju začetka pete analize so povedali le, da bo ta osredotočena na razvoj dogodkov na fiskalnem področju v tem letu in na priprave proračuna za prihodnje leto.

Čeprav je pri reševanju krize v območju evra pozornost usmerjena na Grčijo in Španijo, bo peta misija trojke v Lizboni po pričakovanjih znova osvetlila tudi probleme Portugalske, ki še zdaleč ni na varni strani radarja finančnih trgov.

V Atene se sicer trojka vrača naslednji teden. Njeno poročilo o izvajanju drugega programa pomoči za Grčijo, ki velja za ključno za nadaljnje korake reševanja težav te države in območja evra, se pričakuje konec septembra ali v začetku oktobra. Grčija se je zavezala h korenitim reformam in k 11,5-milijardnim rezom v letih 2013 in 2014.

V Madridu pa se bo danes premier Mariano Rajoy sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem. Potem ko se je območje evra prejšnji mesec dogovorilo o programu do 100-milijardne pomoči španskim bankam, naj bi že potekala tudi pogajanja o drugi, celoviti pomoči, ki pa jih za zdaj uradno ni potrdil še nihče.

Ne spreglejte