Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 8. 2012,
14.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rusija

Ponedeljek, 20. 8. 2012, 14.25

7 let, 12 mesecev

Trgovina z nacističnimi predmeti v zagonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Roparji grobov so se spravili nad grobove nemških vojakov, iz katerih so odtujili njihove predmete in nahranili dobičkonosni trg z nacističnimi spominki.

V Rusiji in Latviji so odkrili več izropanih grobov, v katere so k večnemu miru položili nemške vojake, ki so na ruskih in latvijskih tleh umrli med drugo svetovno vojno. Roparji grobov so izkopali njihova trupla in vse pomembnejše artefakte, ki so jih našli pokopane z njimi, ter jih prodali, s čimer so spodbudili dobičkonosno trgovino z nacističnimi spominki.

Med ukradenimi predmeti so se znašli tudi vojaške verižice in celo nekateri manjši deli tankov, vse naropane predmete pa so nepridipravi prodali na črnem trgu ali prek svetovnega spleta, medtem ko so trupla izkopanih nemških vojakov končala v skupnem grobišču blizu mest Veliki Novgorod v Rusiji in Kurland v Latviji. "Arheologija druge svetovne vojne je šele na začetku razvoja, ljudje pa že uničujejo pomembne predmete, poleg tega pa so še oskrunili grobove padlih vojakov. Nihče izmed njih si ni zaslužil, da bi njihovo okostje izkopali," je prepričan vojaški arheolog Paul Reed.

Predmete odkrili na vojaškem sejmu v Kentu

Več sto predmetov iz omenjenih grobov je zašlo tudi na britanski sejem Vojna in mir, ki je sicer eden največjih vojaških sejmov v Evropi. Čeprav je trgovanje z nacističnimi spominki prepovedano v Franciji in Nemčiji, pa zakon tega ne prepoveduje v Veliki Britaniji. Največ trgovanja z nacističnimi spominki je zabeleženega ravno v Rusiji, kjer je več sto tisoč grobov padlih nemških vojakov, vendar pa naj bi največ nacističnih spominkov po pričevanju zbirateljev kupovali vojaški zgodovinarji in ne pripadniki neonacističnih skupin.

Ropanje grobov je sicer obsodila tudi nemška komisija za vojne grobove, ki se ukvarja z zaščito grobov nemških vojakov, ki so padli v državah zunaj nemških meja. Hkrati pa je komisija poudarila, da jim roparji grobov že vrsto let povzročajo težave. "Naši zaposleni velikokrat ugotovijo, da so bili grobovi izropani. Najhuje je, ko ukradejo vojaške verižice, saj brez njih ne moremo ugotoviti identitete vojaka," je povedal predsednik komisije Fritz Kirchmeier.

Ne spreglejte