Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2011,
12.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tomo Križnar Južni Sudan

Sreda, 20. 7. 2011, 12.02

6 let, 7 mesecev

Tragedija Nubskih gora, ujetih v Sudanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Uresničujejo se napovedi Toma Križnarja, ki je že pred razglasitvijo neodvisnosti Južnega Sudana svaril pred novim nasiljem v Nubskih gorah, ki so ostale pod oblastjo Sudana.

Aktivist za pravice afriških ljudstev Tomo Križnar se je pred kratkim vrnil iz Nubskih gora, območja, ki je po osamosvojitvi Južnega Sudana ostalo "ujeto" v severnem delu razdeljene države. Na tem področju živijo predvsem manjšine, ki so se med državljansko vojno borile na strani Južnega Sudana. "Če se bo jug odcepil, do etičnih in verskih manjšin v Sudanu ne bo nobene milosti," je že januarja pred referendumom grozil sudanski predsednik Omar al Bašir, po Križnarjevih pričevanjih pa se te grožnje sedaj uresničujejo.

"Južni Sudan je žrtvoval svoje soborce" "Južni Sudan je žrtvoval svoje soborce v vojni za osnovne človekove pravice. Sedaj je tako zaposlen sam s sabo, da nima več časa za tiste, ki so ostali na severni strani meje. Pozabile so jih tudi vse svetovne sile, ker so vsi bolj zainteresirani za naravne vire na jugu, predvsem nafto," je v torkovi oddaji Odmevi na TV Slovenija povedal Križnar.

Pozabljeni od sveta Kamere, ki jih je Križnar v sodelovanju s humanitarno ustanovo H.O.P.E. razdelil med prebivalstvo Nubskih gora, so edina vez z mednarodno skupnostjo oziroma edini način, kako svetu sporočiti, kaj se tam dogaja. Mednarodnih opazovalcev in humanitarcev tam namreč ni. "Zapustile so jih humanitarne organizacije, zapustili so jih Združeni narodi. Oprema, ki smo jim jo prinesli, je edini način, da lahko kričijo na pomoč," je dejal Križnar.

"Posnetki so njihovo edino upanje" "Do danes Evropa in Amerika nista dvignili glasu v zaščito staroselcev. S tem sta vsemu pravičnemu svetu pokazali, da jima v resnici ni mar za spoštovanje osnovnih človekovih pravic, ampak da se za dvolično igro, tako kot že vso zgodovino, ponovno skrivajo dobičkarski interesi," je Križnar zapisal na svoji spletni strani. "Posnetki so njihovo edino upanje, da se boste vi, ki ste še občutljivi, zganili. Prosim, prosim. Dva milijona jih je – nobena skupnost na planetu ni bolj ogrožena. Nobena družba nima bolj brezsrčnih sovražnikov," je še zapisal.

Videoposnetki po bombnih napadih v Nubskem gorovju:

Ne spreglejte