Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 3. 2012,
16.34

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

plin okoljska katastrofa

Četrtek, 29. 3. 2012, 16.34

4 leta, 3 mesece

Total odkril, od kod uhaja plin na ploščadi v Severnem morju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francoski energetski koncern Total je sporočil, da plin s plinske ploščadi Elgin v Severnem morju uhaja iz vrtine 4000 metrov globoko.

"Vemo, da plin uhaja iz vrtine, ki je ne uporabljamo več in smo jo zamašili pred letom dni," je sporočila tiskovna predstavnica družbe.

Po besedah predstavnice družbe Total se nahajališče plina, od koder črpajo plin, nahaja 5500 metrov globoko, plin pa uhaja iz vrtine, ki je bližje površju. "Nahajališče je 5500 metrov globoko, ker pa plin uhaja iz druge kamnite formacije 4000 metrov globoko, je količino plina v njem težko oceniti," je še dejala.

Razmišljajo o zamašitvi vrtine z blatom Total sedaj razmišlja o zamašitvi vrtine z blatom. Za to bi morali na ploščad poslati skupino delavcev, vendar je ploščad trenutno zavita v oblak plina, z nje pa so zaradi nevarnosti eksplozije že pred dnevi evakuirali vse zaposlene.

Nevarnosti, da bi plin prišel v stik z ognjem na ploščadi, ni Strokovnjaki so opozorili na možnost eksplozije, če bi plin prišel v stik z ognjem na ploščadi, a predstavniki energetskega koncerna menijo, da te nevarnosti ni, saj veter nosi plin stran od plamena.

Po navedbah predstavnice Totala so razmere na ploščadi stabilne. Ogenj pa bo gorel, "dokler bo v sistemu plin", kar bi lahko trajalo nekaj dni.

Proti ploščadi so medtem zaplule ladja s podmornico na daljinsko upravljanje in s kamero ter dve gasilski plovili. Ladje so sicer ostale zunaj pasu v širini dveh navtičnih milj (3,7 kilometra) okoli ploščadi, ki so ga uvedli zaradi uhajanja plina na ploščadi.

V plinski mešanici, ki uhaja, naj ne bi bilo strupenih plinov Iz Totala so pred tem že sporočili, da v plinski mešanici, ki uhaja s ploščadi, ni strupenih snovi. Okoljevarstveniki so medtem mnenja, da plinska mešanica vsebuje tudi strupene žveplove spojine.

Dogodek je sicer po navedbah Totala najhujša težava, s katero so se na območju soočili v zadnjem desetletju.

Ne spreglejte