Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
17.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Božo Petrov Tihomir Orešković Tomislav Karamarko Hrvaška

Sobota, 4. 6. 2016, 17.07

6 let, 7 mesecev

Tomislav Karamarko: HDZ bo v hrvaškem saboru oblikovala novo večino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Karamarko | Foto STA

Foto: STA

Največja hrvaška koalicijska stranka HDZ bo v parlamentu oblikovala novo, kakovostno večino, je po seji glavnega odbora stranke v Zagrebu povedal njen predsednik Tomislav Karamarko. Ob tem je zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja z Mostom neodvisnih list.

"Imamo predispozicije za novo oblikovanje," je dejal Tomislav Karamarko in dodal, da je cilj HDZ kakovostna večina, saj se položaj, kakršnemu smo priča zdaj, ne sme ponoviti. Je pa zaradi dozdajšnjih nesoglasij zavrnil možnost nadaljnjega sodelovanja z Mostom neodvisnih list.

"HDZ je že prevečkrat popustila"

Predsedstvo HDZ, ki se je sešlo danes pred glavnim odborom stranke, je po Karamarkovih besedah razpravljalo tudi o možnosti, da bi on odstopil s položaja podpredsednika vlade. K temu ga je v petek pozval premier Tihomir Orešković, a so sklenili, da tega ne bodo storili, ker naj bi HDZ že prevečkrat popustila.

HDZ ne podpira več Oreškovića

Stranka po besedah njenega predsednika tudi vztraja pri stališču, da Orešković ne uživa več podpore HDZ. Karamarko pri tem ni pojasnil, na kakšen način nameravajo odstaviti Oreškovića s premierskega stolčka. Dejal je še, da je ministre pozval, naj nadaljujejo delo, ker je pomembno, da ministrstva delujejo.

Hrvaški premier Orešković je včeraj dejal, da ne namerava odstopiti. | Foto: Reuters Hrvaški premier Orešković je včeraj dejal, da ne namerava odstopiti. Foto: Reuters

Petrov: Most ne bo več sodeloval v vladi s HDZ

Petrov je danes v izjavi za medije poudaril, da je za vladno krizo odgovoren Karamarko. "Hrvaška je danes v podrejenem položaju samo zaradi enega človeka, človeka, ki ji je v breme in jo je vzel za talca. To je Karamarko, ki ima politično odgovornost," je dejal. HDZ je pozval, naj dokaže, da je demokratična stranka, ne stranka, v kateri en človek odloča, kaj se bo zgodilo z državo. Dodal je, da Most ne bi hotel še naprej sodelovati v vladi s HDZ, tudi če bi Karamarko to želel. "Mi smo Hrvaško vedno imeli v srcu, ne v žepu," je poudaril Petrov.

Predlagali bodo glasovanje o nezaupnici premierju

Podpredsednik HDZ Oleg Butković je pred tem danes dejal, da bo stranka najverjetneje zahtevala glasovanje o nezaupnici premierju, ki ga je na položaj predlagala prav HDZ. "To se bo zgodilo, če Orešković ne bo poslušal Karamarka in odstopil sam," je dodal. Predlog za glasovanje o nezaupnici predsedniku hrvaške vlade lahko zahteva najmanj petina ali 31 saborskih poslancev. Domoljubna koalicija na čelu s HDZ ima 58 poslancev.

Če bodo Oreškoviću v saboru pokazali rdeči karton, bo to pomenilo tudi padec vlade in začetek 30-dnevnega roka za oblikovanje nove parlamentarne večine, ki bo podprla novega mandatarja ter imenovala novega predsednika vlade in ministre. Če v ustavnem roku ne bo nove parlamentarne večine, lahko predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović razpusti sabor in razpiše predčasne parlamentarne volitve.

Premier ne bo odstopil

Hrvaška vlada zaradi sporov med strankama HDZ in Most ne more delati. Hrvaški premier Orešković je včeraj napovedal, da ne namerava odstopiti, Karamarka in predsednika stranke Most Boža Petrova pa pozval k odstopu. Karamarko je to možnost zavrnil že včeraj, Petrov pa je dejal, da bo o tem odločila njegova stranka. 

Zakaj sta si Karamarko in Petrov skočila v lase?

Za pretres v hrvaški vladi je poskrbela zahteva opozicijske SDP o nezaupnici podpredsedniku vlade Karamarku, potem ko se je njegova žena zapletla v škandal zaradi svojega poslovanjem z lobistom madžarskega Mola. Petrov je zahteval, da Karamarko odstopi, Most pa je prvaku HDZ odrekel podporo.

Ne spreglejte