Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2019,
7.18

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

4

Natisni članek

migranti nacionalna varnost zid Donald Trump ZDA

Sobota, 12. 1. 2019, 7.18

5 let, 3 mesece

Ameriški predsednik Trump dosegel nov rekord

Tokratno zaprtje vladnih agencij uradno najdaljše v zgodovini ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

4

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Delna prekinitev proračunskega financiranja ameriških zveznih agencij je v petek, ko je na 22. dan zaprtja okoli 800 tisoč javnih uslužbencev dobilo plačilne listke z ničlo, izenačila dosedanji rekord zaprtja vladnih agencij. Dozdajšnji rekord je imela prekinitev na prehodu iz leta 1995 v leto 1996.

Ameriški predsednik Donald Trump je prekinil financiranje četrtine zveznih agencij 22. decembra lani, ker od kongresnih demokratov ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko. Demokrati pravijo, da je zid nemoralna in neučinkovita srednjeveška rešitev, ki ne bo ustavila nezakonitega priseljevanja, mamil in teroristov.

Novice Trump: Nikdar ne obupajte. Če je pred vami zid, pridite na drugo stran. #video

Zid za vsako ceno

Za talca v prepiru o najboljšem načinu za povečanje varnosti na južni meji je Trump vzel 800 tisoč javnih uslužbencev, potem ko je imel dve leti z republikansko večino kongresa do financiranja zidu odprto pot. Prepirati se je začel šele, ko so večino v predstavniškem domu kongresa prevzeli demokrati.

Trump je prekinil financiranje četrtine zveznih agencij 22. decembra lani, ker od kongresnih demokratov ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko.  | Foto: Instagram & Imdb Trump je prekinil financiranje četrtine zveznih agencij 22. decembra lani, ker od kongresnih demokratov ni dobil 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko. Foto: Instagram & Imdb

Sprva je sicer nameraval podpisati zakone o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja vladnih agencij, vendar pa je izbruhnil upor desničarskih medijskih voditeljev, ki so predsednika obtožili izdaje predvolilne obljube in mu grozili, da bo izgubil volilno bazo.

Donald Trump
Novice Skoraj milijon vladnih uslužbencev v ZDA brez plač, Trump neomajen

Javni uslužbenci talci političnega kazanja mišic

Zaradi zaprtja vladnih ustanov je ostalo doma brez plače okoli 400 tisoč javnih uslužbencev, približno toliko pa jih dela naprej, vendar brez plače. Akademsko vprašanje plače je postalo realno v petek, ko so prišli plačilni listki z ničlami.

Zvezna statistika ugotavlja, da povprečen javni uslužbenec ZDA dobi 37 dolarjev bruto na uro, kar je 1.480 dolarjev bruto na teden oziroma za 800 tisoč ljudi 1,2 milijarde dolarjev. Večina Američanov živi od plače do plače in polovica od prizadetih javnih uslužbencev se poskuša znajti s pomočjo podpore zaradi brezposelnosti, z najemanjem posojil, prodajo lastnine ali iskanjem dodatne zaposlitve.

Senat je v četrtek soglasno potrdil predlog zakona o plačah za nazaj, ko se vlada spet odpre, predstavniški dom je to storil v petek s 411 glasovi proti sedmim, Trump pa pri podpisu ni delal težav. Na suhem je ostalo več tisoč pogodbenikov vlade, ki niso v rednem delovnem razmerju. Ti denarja najverjetneje ne bodo videli.

Donald Trump
Novice Trump posreduje med Srbijo in Kosovom

ZDA prepričane, da bo mogoče v Siriji zaščititi Kurde in interese Turčije

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes izrazil optimizem, da bo kljub umiku ameriške vojske iz Sirije mogoče najti način za zaščito sirskih Kurdov ob hkratnem omogočanju Turčiji, da "brani svojo državo pred teroristi". Pompeo je to dejal na obisku v Združenih arabskih emiratih, ki je zadnja postaja njegove bližnjevzhodne turneje, namen katere je pomiriti zaveznice v regiji po nepričakovani decembrski odločitvi Trumpa o umiku ZDA iz Sirije. V omenjeni državi so bili kurdski borci glavni zavezniki ZDA v boju proti skrajnežem Islamske države.

Vprašanje nacionalne varnosti ali umetno ustvarjena kriza

Trump trdi, da gre za vprašanje nacionalne varnosti, demokrati pa vztrajajo, da gre za umetno ustvarjeno krizo. Pravzaprav pa gre za to, kdo bo lahko razglasil politično zmago. Trump je vse bolj jezen, ker ne doseže svojega, in išče rešitev v razglasitvi izrednih razmer.

Po ameriški ustavi ima le kongres pravico deliti proračunski denar, Trumpovi pravniki pa iščejo način, da si predsednik vzame sredstva za zid iz že potrjene porabe na primer za gradbene projekte Pentagona, kjer je okoli deset milijard dolarjev presežka, in za pomoč pri odpravljanju posledic naravnih nesreč, kot so orkani, kjer je na voljo še 13,7 milijarde dolarjev potrjenih, a neporabljenih sredstev.

Izredne razmere?

Razglasitev izrednih razmer prinaša s seboj skoraj diktatorska pooblastila predsedniku na drugih področjih, zato so bili Trumpovi predhodniki o tem zadržani. Vendar pa trenutno druge rešitve ni na obzorju, ker Trump po mnenju analitikov poraza ne bo priznal, demokrati pa mu zmage ne bodo privoščili. Izredne razmere bi po opozorilih poznavalcev prinesle s seboj poplavo tožb na zveznih sodiščih in na koncu bi morda spor o proračunskem financiranju in zidu lahko reševalo vrhovno sodišče.

Ne spreglejte