Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
8. 1. 2015,
8.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Charlie Hebdo

Četrtek, 8. 1. 2015, 8.47

8 let

To so osumljenci za pokol v Parizu (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Osumljenci za napad na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu, najbolj smrtonosen napad v Franciji od leta 1961 med alžirsko vojno, so brata Said in Cherif Kouachi ter Hamyd Mourad.

Hamyd Mourad, 18-letnik iz mesta Charleville-Mezieres na severovzhodu Francije blizu meje z Belgijo, se je predal policiji, potem ko je svoje ime videl na družabnih omrežjih in v medijih. Mourad je v zadnjem letniku srednje šole, po nekaterih informacijah naj bi trdil, da je nedolžen in da je bil v času napada v šolskih klopeh. Policija ga je zaslišala in je v priporu, bil pa naj bi brezdomec, po nekaterih informacijah naj bi svak bratov Kouachi.

Glavna osumljenca za napad sta brata Kouachi, stara znanca policije, za katera je francoski premier Manuel Valls povedal, da so jima sledili že pred napadom. Policija je opozorila, da sta morda oborožena in nevarna. Brata sta se po poročanju USA Today poleti vrnila iz Sirije.

Cherif Kouachi, mlajši od bratov, je že preživel nekaj časa v zaporu zaradi povezav s terorizmom. Dvaintridesetletnik je bil leta 2008 obsojen na triletno zaporno kazen, ker je bil del džihadistične skupine, ki je novačila borce, da bi se pridružili boju v Iraku. Prijeli so ga leta 2005, ko naj bi se še z nekim moškim odpravljal na odhod v Sirijo.

"Najbolj me zanima rap glasba" Njegov zagovornik ga je opisal kot neškodljivega "kadilca trave iz revnega predmestja in neislamista, ki kadi, pije, nima brade, ima pa dekle, s katero sta skupaj še pred poroko". Na sojenju se je pokazala drugačna podoba Cherifa, ki naj bi padel pod vpliv radikalnega muslimanskega pridigarja Farida Benyettouja. Med urjenjem za odhod v Irak naj bi mu pokazali osnove delovanja kalašnikovke.

Na sojenju je povedal, da ga je motiviralo ameriško zlorabljanje zapornikov v zaporu Abu Grajb v Iraku, da pa mu je odleglo, ko so ga aretirali. Po poročanju francoskih medijev naj bi v času sojenja nekdanji raznašalec pice delal kot prodajalec rib na tržnici, na sodišču pa je povedal, da ga najbolj zanima rap glasba. Čeprav je bil obsojen na tri leta zapora, je odsedel polovico te kazni.

Leta 2010 je bil obsojen v povezavi z neuspešnim poskusom bega alžirskega islamista Smaina Aita Alija Belkacema iz zapora, a so obtožbe proti njemu pozneje opustili.

Rojen je bil v Parizu alžirskim staršem, ki so umrli, ko sta bila z bratom še majhna. Odraščala sta v Renu, kjer je Cherif pridobil diplomo za trenerja fitnesa, preden se je preselil nazaj v Pariz.

Manj znani starejši brat Said Kouachi je večja neznanka. Ravno osebna izkaznica 34-letnega Saida, ki naj bi jo našli v avtomobili za beg, naj bi policijo pripeljala na sled bratoma. Tako kot njegov mlajši brat naj bi živel v Parizu. V času bratove aretacije leta 2005 sta živela v francoski prestolnici s Francozom, ki je prestopil v islam.

Ne spreglejte