Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
26. 4. 2017,
3.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

9

Natisni članek

Kim Džong Un Ši Džinping Donald Trump Kitajska ZDA Severna Koreja

Sreda, 26. 4. 2017, 3.24

6 let, 6 mesecev

To je Trumpov največji izziv

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,23

9

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Najzahtevnejši zunanjepolitični izziv, s katerim se mora spopasti Donald Trump, je Severna Koreja in njen program razvoja raketnega in jedrskega orožja.

V Beli hiši bo danes izredno zasedanje o grožnjah Severne Koreje z novim jedrskim poskusom, ki se ga bodo udeležili najvišji predstavniki ZDA. Po nekaterih napovedih bo namreč komunistična Severna Koreja, ki ji vlada mladi diktator Kim Džong Un, že v nekaj letih razvila rakete z jedrskimi konicami, s katerimi bo dosegla zahodni del ZDA.



Ameriške grožnje

Američani zato skušajo doseči zaustavitev severnokorejskega jedrskega programa, tudi s stopnjevanjem pritiska na Severno Korejo. Omenjajo se nove ameriške sankcije, kibernetski napadi na Kimov režim in celo ameriški vojaški napad.

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je tako pred tedni sporočil, da je konec ameriške strateške potrpežljivosti, ameriški podpredsednik Mike Pence pa je zagrozil z besedami, da so "na mizi vse karte".

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un razvoj jedrskega orožja vidi kot sredstvo, ki mu bo zagotovilo oblast. | Foto: Reuters Severnokorejski voditelj Kim Džong Un razvoj jedrskega orožja vidi kot sredstvo, ki mu bo zagotovilo oblast. Foto: Reuters

Trumpov napad na Sirijo v resnici sporočilo Severni Koreji?

Tudi Trump je pred nedavnim srečanjem s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom dejal, da se bodo ZDA lotile reševanja severnokorejske težave s Kitajsko ali brez nje. 

Da je na dan srečanja s kitajskim predsednikom Trump ukazal raketni napad na sirsko letalsko oporišče, je bilo tako po svoje tudi svarilo Severni Koreji in Kitajski, da so ZDA pripravljene tudi s silo zaustaviti severnokorejski jedrski program.

Kitajska je glavna zaveznica Severne Koreje

Ameriška želja, da ZDA rešijo severnokorejski problem s pomočjo Kitajske, je seveda razumljiva, saj je Kitajska glavna zaveznica Severne Koreje. Kitajska je glavna dobaviteljica nafte svoji južni sosedi, 85 odstotkov severnokorejske zunanje trgovine odpade na Kitajsko, prav tako so za Severno Korejo vse pomembnejši tudi kitajski turisti.

A po drugi strani Kitajska noče padca komunističnega režima in združitev obeh Korej v slogu nemške združitve iz leta 1990, ki bi 28.500 ameriških vojakov, ki so zdaj na meji med obema Korejama, prestavila na mejo s Kitajsko.

Bo Donaldu Trumpu, ki se je v začetku meseca na svojem posestvu v Mar-a-Lagu srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, uspelo doseči dogovor s Kitajsko glede Severne Koreje? | Foto: Reuters Bo Donaldu Trumpu, ki se je v začetku meseca na svojem posestvu v Mar-a-Lagu srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom, uspelo doseči dogovor s Kitajsko glede Severne Koreje? Foto: Reuters

Trump želi s Kitajsko dogovor o Severni Koreji

Za Kitajsko, ki je vse bolj gospodarsko močna in ima vse bolj agresivno zunanjo politiko, je koristno, če Severna Koreja ostane tamponsko območje med njo in ZDA.

Trump, ki se ima za dobrega pogajalca, ki vedno sklene dober dogovor, Kitajcem glede Severne Koreje ponuja vezano trgovino: Kitajski je pripravljen ponuditi dober trgovinski sporazum in se odpovedati nameri, da jo razglasi za manipulatorko s tečajem, v zamenjavo pa želi, da Kitajci pomagajo ZDA zaustaviti severnokorejski jedrski program.

Kakšen pristop ubrati s Kitajsko?

Nekateri, kot je na primer britanska poslovna revija The Economist, so prepričani, da Trumpov način z vezano trgovino ni pravi. Pravi pristop naj bi bil Kitajsko prepričati, da bo tudi zanjo nevarno, če bo Severna Koreja še naprej destabilizirala Daljni vzhod in sprožila regionalno oboroževalno tekmo, v kateri bosta tudi Japonska in Južna Koreja razvili lastno jedrsko orožje.

Tudi 64 let po koncu korejske vojne je položaj na korejskem polotoku še vedno napet. | Foto: Reuters Tudi 64 let po koncu korejske vojne je položaj na korejskem polotoku še vedno napet. Foto: Reuters

Trump bi moral Kitajcem tudi zagotoviti, da želi ustavitev severnokorejskega jedrskega programa, ne pa tudi zamenjave oblasti v Pjongjangu. Prav tako mora Pekingu zagotoviti, da bodo tudi v primeru združitve obeh Korej ameriški vojaki ostali južno od zdajšnje razmejitvene črte med obema Korejama, so še prepričani v The Economistu.

Ne spreglejte