Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
3. 8. 2017,
9.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

5

Natisni članek

Davorin Kračun Bogomil Ferfila ZDA Melania Trump Donald Trump

Četrtek, 3. 8. 2017, 9.42

6 let, 7 mesecev

To je razlog, da mediji obožujejo Donalda Trumpa

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

5

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Predvsem libralno usmerjeni mediji so Donaldu Trumpu zelo nenaklonjeni. Lahko bi pa rekel, da medijem pravzaprav ustreza tak predsednik, o katerem lahko veliko govorijo," pravi nekdanji veleposlanik v ZDA Davorin Kračun.

Predsednik ZDA Donald Trump je na položaju dobrega pol leta. V zadnjem obdobju se sooča predvsem s kadrovskimi spremembami, saj je v začetku tedna po le enajstih dnevih delovanja odstavil Anthonyja Scaramuccija, šefa urada za komunikacije v Beli hiši. To je storil na predlog šefa kabineta Johna Kellyja, ki je prav tako šele pred kratkim prevzel to funkcijo.  

ZDA uvedle nove sankcije proti Rusiji

Včeraj je podpisal zakon o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, ki ga je z veliko večino sprejel ameriški kongres. Proti Rusiji so sankcije uvedli zaradi domnevnega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve in priključitve ukrajinskega polotoka Krim, proti Iranu zaradi nadaljevanja raketnega programa in  terorizmu, proti Severni Koreji pa zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.

Trump je sicer ob podpisu dejal, da ima o zakonu pomisleke, ker omejuje predsednikove odločitve glede zunanje politike. 

Spremembe na področju priseljevanja

Je pa Trump podprl predlog zakona dveh republikanskih senatorjev, po katerem bi se število zakonitih priseljencev v ZDA zmanjšalo, prav tako pa se bi spremenil sistem njihovega sprejemanja, pri čemer bi bolj pomembne postale veščine in sposobnosti priseljencev, sorodstvene vezi pa manj.

Neuradno: Nova veleposlanica v Sloveniji je že izbrana

Trump je po neuradnih informacijah tudi že izbral novo veleposlanico v Sloveniji. To naj bi postala podjetnica Kelly Roberts, lastnica hotela v Kaliforniji.

O tem, kako ocenjujeta Trumpovo delovanje smo se pogovarjali s poznavalcema ameriške politike Davorinom Kračunom in Bogomilom Ferfilo.

Davorin Kračun | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana "Trump igra tvegano igro"

"Delo Donalda Trumpa poteka v skladu z njegovimi predvolilnimi obljubami. Takrat je nakazal, da bo nekonvencionalen predsednik in da bodo metode njegovega dela drugačne, kot je tradicija za ameriške predsednike in ameriško elito. Seveda ima tak nekonvencionalen pristop veliko nasprotnikov, vprašanje tudi je, koliko to v resnici koristi ZDA in ali s tem ZDA ne izgubljajo na ugledu in svojem položau v svetu," pravi nekdanji veleposlanik v ZDA Davorin Kračun, ki je v preteklosti Trumpa tudi osebno spoznal, in dodaja:

"Kakorkoli, Trump bo obdržal svoj položaj, dokler bo to v interesu republikanske večine in dokler bo imel zadostno podporo v kritičnem delu ameriškeha političnega establišmenta. S kakšnimi metodami bo to podporo dosegel, je vprašanje, kaže pa na to, da igra zelo tvegano igro."

Kot pravi, morebitna ustavna obtožba zoper Trumpa ne more uspeti, dokler ga podpira republikanska večina, "ob tem da je treba za ustavno obtožbo najti tudi pravnoformalni razlog". Tak razlog bi po njegovih besedah lahko bila izdaja, ki mu jo očitajo zaradi domnevnih stikov z Rusi, "če mu to dokažejo, čeprav njegovi nasprotniki do zdaj pri tem niso bili najbolj prepričljivi".

"Mediji Trumpu precej nenaklonjeni"

Kako pa Kračun vidi odnos med mediji in Trumpom? "Mediji so mu precej nenaklonjeni. New York Times je poln člankov, v katerih ga kritizirajo ali celo smešijo, enako na CNN porabijo večino časa za to, da komentirajo njegova ravnanja. Predvsem libralno usmerjeni mediji so mu zelo nenaklonjeni. Lahko bi pa rekel, da medijem pravzaprav ustreza tak predsednik, o katerem lahko veliko govorijo," pojasnjuje.

 

Bogomil Ferfila | Foto: Zmešnjava v Trumpovem štabu

"Morate vedeti, da naši novinarji v glavnem prepisujejo levičarske časopise iz ZDA, ki so pod vplivom demokratske stranke. Tudi nasploh so mediji močno proti Trumpu. Veliko agende postavlja demokratska stranka, zlasti rusijo potiskajo naprej in nasprotovanje zdravstveni reformi, kjer je bila res ena velika šlamastika, čeprav je tako imenovani Trumpcare neko alternativo dal, a so jo zavrnili tudi sami republikanci," pa pravi profesor svetovnih študij Bogomil Ferfila.

Po njegovih besedah ima Trump trenutno nekaj zmešnjave v svojem štabu, saj ima svojstven način vodenja, ki je bolj menedžerski kot politični. V podjetjih namreč, kot pravi Ferfila, obstaja hierarhija brez večje demokracije, medtem ko v politiki obstaja procedura, ki je Trumpu ne obvlada najbolje. "Verjetno je tudi prestar, da bi se kaj naučil," meni.

"Pod vplivom levice in medijev zadeva izgleda slabše, kot je"

Kot glavni trumpov dosežek izpostavlja povečevanje gospodarske rasti, kar je "sigurno zadeva, ki mu jo javnost šteje v plus. Neko zaupanje je v ZDA ostalo, čeprav deloma pod vplivom levice, deloma pod vpliom medijev, zadeva izgleda slabša, kot je". 

Glede odnosov med Rusijo in ZDA pa meni, da "neko kemijo Trump in ruski predsednik Vladimir Putin imata. Republikanci imajo vkoreninjeno Rusijo kot sovražnika številka ena, prav tako med generali, s katerimi je obkrožen Trump, zato ne glede na svoje simpatije ne more premakniti pozicije ZDA napram Rusiji".

Ne spreglejte