Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
13. 7. 2017,
13.48

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Natisni članek

Sebastian Gorka Steve Bannon Donald Trump ZDA Viktor Orban

Četrtek, 13. 7. 2017, 13.48

6 let, 7 mesecev

To je Madžar, ki je bolj vpliven od Viktorja Orbana

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,53

1

Sebastian Gorka | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nekdaj je bil svetovalec madžarskega premierja Viktorja Orbana, zdaj pa je vplivni svetovalec v Trumpovi Beli hiši. To je Sebastian Gorka.

46-letni Gorka (izvirno madžarsko: Sebestyen Lukacs Gorka) se je rodil v Veliki Britaniji. Njegova starša, oče Pal Gorka (v Veliki Britaniji je poangležil ime v Paul) in mama Zsuzsa Biro, sta bila namreč med deset tisoči Madžarov, ki so po krvavem sovjetskem zatrtju madžarske vstaje leta 1956 pribežali na Zahod.



V Veliki Britaniji je diplomiral iz teologije in filozofije ter bil nekaj let pripadnik britanske teritorialne vojske. Po lastnih navedbah se je – to so bila leta zadnjih izdihljajev hladne vojne - ukvarjal s protiobveščevalno dejavnostjo, o čemer pa nekateri mediji dvomijo.

Vrnitev v domovino

Leta 1992 se je Gorka vrnil v domovino svojih staršev (njegova starša sta se preselila že leta 1990, takoj po padcu komunizma). Na Madžarskem je pet let delal na ministrstvu za obrambo ter v Budimpešti najprej magistriral iz mednarodnih odnosov in diplomacije, leta 2007 pa še doktoriral.

Po napadih teroristične mreže Al Kaida v ZDA 11. septembra 2001 je Gorka pogosto v madžarskih medijih kot strokovnjak za varnostna vprašanja govoril o nevarnostih islamskega terorizma. | Foto: Reuters Po napadih teroristične mreže Al Kaida v ZDA 11. septembra 2001 je Gorka pogosto v madžarskih medijih kot strokovnjak za varnostna vprašanja govoril o nevarnostih islamskega terorizma. Foto: Reuters

Najprej svetuje Orbanu, nato se z njim razide

Gorka je bil najprej tesno povezan s stranko Fidesz in je leta 1998 postal svetovalec Viktorja Orbana, ki je takrat postal predsednik vlade. Toda, kot piše madžarska spletna stran Hungarian Spectrum, se je po Orbanovem porazu na volitvah leta 2002 oddaljil od Orbana.

Že pred volitvami 2006 je Gorka napovedoval, da bo kandidiral v svojem volilnem okraju proti kandidatu Fidesza. Po volitvah leta 2006,  ko so bili po novem porazu Fidesza številni prepričani, da Fideszu z Orbanom na čelu ne bo nikoli več uspelo priti na oblast, pa je Gorka v začetku leta 2007 ustanovil lastno stranko Nova demokratična koalicija.

Gorka se izseli v ZDA

A stranka ni zaživela in se je izkazala kot spodleteli projekt. Po nekaterih razlagah je prav polom z ustanovitvijo omenjene desne stranke razlog, da se je Gorka leta 2008 priselil v ZDA. Leta 2012 je Gorka postal tudi ameriški državljan.

Gorka je bil nekaj let Orbanov svetovalec, a so se nato odnosi med njima ohladili. Septembra 2016 je Gorka v intervjuju za največji madžarski časnik Magyar Nemzet kriziral Orbanovo nihanje med Natom in Moskvo kot nevarno in nevzdržno. Orban se bo moral odločiti med Zahodom ali Vzhodom, je Gorka še povedal za omenjeni konservativni časnik.   | Foto: Reuters Gorka je bil nekaj let Orbanov svetovalec, a so se nato odnosi med njima ohladili. Septembra 2016 je Gorka v intervjuju za največji madžarski časnik Magyar Nemzet kriziral Orbanovo nihanje med Natom in Moskvo kot nevarno in nevzdržno. Orban se bo moral odločiti med Zahodom ali Vzhodom, je Gorka še povedal za omenjeni konservativni časnik. Foto: Reuters

Za Gorkov vzpon v vrh ameriške politike je zaslužen Steve Bannon, prvi mož konservativnega spletnega medija Breitbart. Bannon je Madžara opazil, ko je bil ta gost na televiziji Fox News.

Graja Obame in islamskega radikalizma

Bannon je Gorki ponudil službo urednika na Breitbartu. Gorka je ponudbo sprejel in za ta omenjeni spletni medij napisal niz člankov, v katerih je grajal zunanjo politiko tedanjega ameriškega predsednika Baracka Obama in zagovarjal oster boj proti islamskemu radikalizmu oziroma džihadizmu.

Leta 2016 je Gorka izdal knjigo Defeating Jihad: A Winnable War (sl. Poraziti džihad: vojna, ki jo lahko zmagamo). Sam zagovarja mnenje, da islamski terorizem ni posledica revščine, ameriške politike ali skorumpiranih arabskih režimov, ampak korenini v samem islamu.

Če ne bi bilo Steva Bannona, bi za Gorko v ZDA vedel le malokdo. | Foto: Reuters Če ne bi bilo Steva Bannona, bi za Gorko v ZDA vedel le malokdo. Foto: Reuters

Gorka v Beli hiši

Leta 2016 je Gorka tako kot Bannon sodeloval v Trumpovi predsedniški kampanji. Takoj po inavguraciji, 20. januarja letos, je Trump Gorko imenoval za svetovalca v Beli hiši. Njegov uradni naziv je sicer namestnik pomočnika (deputy assistent).

Gorka je poleg Bannona in Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna (vse tri druži isti pogled na islamski terorizem in islamski radikalizem) hitro postal glavna tarča demokratov in medijev.

Flynn se mora posloviti

Pri Flynnu so bili mediji uspešni, saj je moral ta upokojeni ameriški general, po tem, ko so mediji razkrili njegove domnevno sporne stike z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom, 20. februarja odstopiti (uradno je odstopil, ker je zavajal ameriškega podpredsednika Mika Pencea).

Gorka pogosto nastopa v javnosti in brani Trumpove odločitve. | Foto: Getty Images Gorka pogosto nastopa v javnosti in brani Trumpove odločitve. Foto: Getty Images

Gorko obtožijo antisemitizma in povezav s skrajno desnico

Kmalu po Flynnovem odstopu je na medijsko tnalo prišel Gorka. The Forward, revija ameriških Judov, ga je namreč obtožila, da je antisemit, simpatizer nacizma in povezan z madžarsko skrajno desno stranko Jobbik.

Gorka je očitke zavrnil in zatrdil, da ni antisemit, ampak proizraelsko usmerjen in da je nasprotnik vseh totalitarizmov, od nacizma in komunizma do džihadističnega totalitarizma.

Histerija o nacistih in tajnih ruskih agentih, ki vladajo Beli hiši

Demokrati so zahtevali Gorkov odstop, a sta ga podprla tako Trump kot Bannon. Med tistimi, ki so izrekli podporo Gorki ali podvomili o resničnosti očitkov, je bil tudi Leil Leibovitz, novinar spletnega medija ameriških Judov Tablet Magazin.

Gorka je tudi zagovornik prepovedi priseljevanja v ZDA iz nekaterih muslimanskih držav. Na fotografiji: protest muslimanov na letališču v Dallasu. | Foto: Reuters Gorka je tudi zagovornik prepovedi priseljevanja v ZDA iz nekaterih muslimanskih držav. Na fotografiji: protest muslimanov na letališču v Dallasu. Foto: Reuters

Leibovitz, sicer kritik Trumpove administracije, je grajal članek The Forwarda, češ da je preveč pod vplivom govoric. Zgodbe, da Beli hiši vladajo nacisti in ruski tajni agentje, so škodljiva histerija, še pravi Leibovitz.

Gorka še vedno v sedlu

Gorka, ki je v javnosti med drugim odločno zagovarjal sporno prepoved priseljevanja državljanov nekaterih muslimanskih držav v ZDA (bil je tudi eden od tvorcev Trumpovega ukaza oziroma odloka o prepovedi priseljevanja), tako za zdaj ostaja trdno v sedlu.

Ne spreglejte