Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Sobota,
26. 10. 2013,
10.17

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pogreb Jovanka Broz

Sobota, 26. 10. 2013, 10.17

2 leti, 11 mesecev

Tisoči rekli Jovanki zbogom (foto in video)

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes ob poldne so pokopali Jovanko Broz, zadnjo ženo Josipa Broza - Tita.

Brez cerkvenih predstavnikov, brez maše, brez zastave na krsti, a z neposrednim televizijskim prenosom na Pink TV za gledalce Srbije, BiH in Črne gore, je bila danes pokopana Jovanka Broz. Zbralo se je več tisoč ljudi. Čeprav naj bi bilo policiji prijavljeno, da jih bo štiri tisoč, se jih je zbralo precej več. Ocene pa so različne: od deset tisoč pa do 15 tisoč ljudi.

Čeprav se Beograd včeraj ni vrtel okoli tega, so vsi vedeli, da bo danes pogreb Jovanke Broz. Resnici na ljubo, ni bilo medija, ki ne bi poročal o novih podrobnostih.

Politični protest Beograjčani pa so vse dogajanje okoli tega sprejemali različno. Če verjamemo, da so taksisti najbolje obveščeni o dogajanju v mestu, potem sta velika pozornost in ogromno ljudi na pogrebu maršalove žene, ki več kot trideset let ni bila pomemben politični igralec, posledici vsesplošnega nezadovoljstva. "Sam sem bil proti komunizmu. Ampak tole, kar imamo danes po vseh republikah nekdanje Jugoslavije, nima niti imena. Ne vem, kako bi to lahko sploh poimenoval. Zato me ne preseneča veliko zanimanje za pogreb. Na ta način ljudje tudi sporočajo, da danes niso zadovoljni," nam je položaj razložil taksist, ki nas je peljal iz Hiše cvetja nazaj v hotel.

Kje ste bili pred tridesetimi leti? Mlajši predstavniki pa so na pogreb in vse dogajanje okoli tega gledali malo drugače, saj menijo, da gre za še eno sprenevedanje, kot ga lahko gledamo pri ubitem Zoranu Đinđiću. Po njegovem atentatu se kar naenkrat vsi strinjajo, da je bil velik državnik. Enako je z Jovanko. Mladi pa se sprašujejo, kje so bili vsi ti, ki so danes tako glasni, zadnjih trideset let, ko je Jovanka živela brez dokumentov v bedi.

Deset golih otokov Med obiskovalci so bili v prvih vrstah njeni soborci, ki so tudi prišli med prvimi. Presenetljivo, da je bilo mogoče opaziti tudi veliko mladih ljudi, ki se morda niti niso rodili v Jugoslaviji. Največ pa je bilo tistih, ki se Jovanke spomnijo iz svojih pionirskih časov.

Zastopane so bile vse republike nekdanje Jugoslavije. Enis iz Tuzle je prišel z ženo. Na Hišo cvetja pa ima spomine se iz časov JNA, ko je bil gardist ob Titovem grobu. Gospa iz Beograda nam je povedala, da je prišla, ker jo je sram za vse, kar je bilo Jovanki storjeno v zadnjih 30 letih. Bjelovarčanka pa se je ob vprašanju, zakaj je na ta dan prišla v Beograd, razjezila: "Vse skupaj je velika izdaja. Tito jim je pustil polne jasli, pa so vse zapravili, pokradli. Danes bi potrebovali deset golih otokov."

Brez križa, brez zvezde Beograd je med pogrebom poskrbel tudi za več avtobusnih prog, ki peljejo mimo Hiše cvetja. V pripravljenosti pa so bili tudi rešilci. Na krsti ni bilo nobene zastave, niti jugoslovanske niti srbske, ker Jovanka Broz ni imela nobene državne funkcije. Ni pa bilo niti križa niti maše.

Trije govorniki Jovanko Broz so iz mestnega pokopališča v Hišo cvetja pripeljali ob 10. uri. ob 10.30 je Vojska Srbije postavila častno četo. Ob 11. uri so prišli družinski člani in predstavniki vlade Republike Srbije. Po govorih, ki so jih imeli predsednik vlade Ivica Dačić, Jovankin nečak Goran Aleksić in Miodrag Zečević, predsednik SUBNOR, so bile izstreljene častne salve. Nato so šli lahko tudi preostali udeleženci mimo groba.

Dačić je v svojem govoru poudaril, da se poslavljamo od prve dame Jugoslavije, čeprav smo jo klicali tovarišica, zadnjih 30 let pa še to ne. Ni pozabil povedati, da je bila žrtev političnega prerivanja za oblast in da je bilo več zapiskov o Jovanki kot o tem, kako ohraniti Jugoslavijo. Opozoril pa je, da na pogrebu ni bilo nobenega predstavnika vlade iz drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Aleksić in Zečević sta zbrane spomnila na Jovankine borčevske dni in na dejstvo, da je svoje življenje posvetila Titu. Takrat je med zbranimi potekla marsikatera solza.

Svoje delegacije je napovedalo prek 20 protifašističnih in komunističnih organizacij iz vse nekdanje Jugoslavije. Veliko zanimanje pa je bilo tudi med poročevalci, saj je bilo prek 50 novinarjev akreditiranih iz tujine, prek 100 pa je bilo še srbskih poročevalcev.

Ne spreglejte