Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ukrajina Julija Timošenko

Petek, 22. 11. 2013, 17.05

8 let

Timošenkova Ukrajince poziva na ulice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaprta nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko je svoje podpornike pozvala, naj na ulicah protestirajo proti vladi, ki je ustavila načrte za podpis sporazuma o krepitvi vezi z EU.

Predsednika Viktorja Janukoviča je ob tem posvarila, da dela "življenjsko napako". Ruski predsednik Vladimir Putin pa je EU obtožil, da izsiljuje Ukrajino. "Julija Timošenko (...) poziva Ukrajince, naj zavzamejo ulice po vsej državi" Timošenkova je Janukoviču napisala pismo, javno ga je prebral njen odvetnik Sergij Vlasenko. "Julija Timošenko (...) poziva Ukrajince, naj zavzamejo ulice po vsej državi," je poudaril Vlasenko. Po njenem prepričanju bi moral predsednik nemudoma spremeniti odločitev o prekinitvi priprav na podpis pridružitvenega sporazuma z EU.

"To je vaša edina priložnost, da preživite kot politik," je v pismu zapisala nekdanja premierka. "Danes, z odpovedjo sporazumu, ste naredili napako svojega življenja," ga je opozorila.

"Ostali boste ena na ena z Rusijo in živeti boste morali po njenem diktatu" "Mislite, da boste lahko še naprej vodili politiko blefiranja in izsiljevanja in igrali med dvema civilizacijskima centroma ter od njiju prejemali darila za ohranitev moči. Motite se. Ostali boste ena na ena z Rusijo in živeti boste morali po njenem diktatu," je Timošenkova posvarila svojega političnega nasprotnika.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je Timošenkova celo pripravljena odpovedati zdravljenju v Nemčiji v zameno za podpis pridružitvenega sporazuma Ukrajine z EU. "Če se zavežete k podpisu sporazuma, bom isti dan evropske voditelje pozvala, naj pogodbo podpišejo brez postavljanja pogojev," je sporočila.

V Bruslju so se hladno odzvali na predlagane tristranske pogovore V Bruslju so se medtem hladno odzvali na predlagane tristranske pogovore med EU, Rusijo in Ukrajino. Takšne pogovore je prvi omenil Putin, Kijev pa je nato predlagal ustanovitev tristranske trgovinske komisije, ki bi razrešila trgovinske spore med vsemi tremi stranmi.

"To lahko samo zabeležim," je o ukrajinskem predlogu povedala tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Catherine Ashton, Maja Kocijančič. Opozorila je, da gre pri pridružitvenem sporazumu za "dvostranski dogovor med EU in Ukrajino", je pa dodala, da je Janukovič naprej "dobrodošel" na vrhu Vzhodnoevropskega partnerstva v Vilni prihodnji teden. "Rusija je za nas zelo pomemben partner in naprej se bomo posvetovali z njimi," pa je o odnosu z Moskvo pojasnila Kocijančičeva.

Putin je medtem zavrnil obtožbe na račun Rusije in EU obtožil, da Ukrajino izsiljuje. "Od evropskih partnerjev smo slišali grožnje, ki so na ravni spodbujanja k množičnim protestom," je Putin dejal po poročanju dpa. "Gre za pritisk in izsiljevanje."

Ne spreglejte