SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Timošenkova poziva Ukrajince k zamenjavi oblasti

3

termometer

Ukrajinske parlamentarne volitve potekajo v senci odsotnosti zaprte opozicijske voditeljice Julije Timošenko in zaskrbljenosti EU nad usodo demokracije v tej nekdanji sovjetski republiki.

Ukrajinska opozicijska voditeljica Julija Timošenko je danes ob oddaji glasu na parlamentarnih volitvah v državi pozvala Ukrajince, naj odidejo na volišča in zamenjajo sedanjo oblast. Aktualni predsednik Viktor Janukovič pa je na drugi strani ob oddaji glasu pozval k volitvam za "stabilnost in gospodarski razvoj".

Timošenkova je volila v zaporu v Harkovu, kjer prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti. Njeni podporniki pa so na spletni strani objavili njen poziv volivcem, naj ne bojkotirajo današnjih parlamentarnih volitev, ampak naj se odločno izrečejo proti sedanji oblasti Janukovičeve Stranke regij. "Vsak izmed nas se mora boriti proti tej diktaturi na svoj najboljši način," je še dejala voditeljica oranžne revolucije, ki je v letih 2007-2010 vodila ukrajinsko vlado in velja za zagovornico prozahodne politike.

Menila je tudi, da le množična udeležba lahko prepreči poneverbe na volitvah. "Le slep in gluh človek bi lahko te volitve imel za poštene," je dejala. Na drugi strani pa je Janukovič, ki je pred dvema letoma na predsedniških volitvah porazil Timošenkovo, izrazil prepričanje, da bodo Ukrajinci danes volili za "enotnost in razvoj". "Glasoval sem za stabilnost in gospodarski razvoj, da bodo naši ljudje lahko bolje živeli," je dejal ob oddaji glasu v Kijevu.

Prve volitve po zmagi Janukoviča

To bodo prve volitve po zmagi Viktorja Janukoviča proti voditeljici oranžne revolucije na predsedniških volitvah leta 2010. Zadnje ankete napovedujejo zmago Janukovičeve Stranke regij s 23 do 33 odstotki, to pa pomeni, da bo morala sestaviti koalicijo. Na sceni se je pojavila nova stranka Udarec (Udar - Ukrajinsko demokratično zavezništvo za reforme), ki jo je ustanovil novinec na političnem prizorišču, boksarski superzvezdnik Vitalij Kličko.

Njegova stranka je pritegnila predvsem volivce, naklonjene opoziciji, nekatere ankete pa ji s 16 do 17 odstotki glasov napovedujejo drugo mesto pred blokom Julije Timošenko. Ankete koaliciji bivše premierke napovedujejo med 15 in 24 odstotki, četrto mesto se obeta Komunistični stranki (devet do 13 odstotkov), nacionalistična stranka Svoboda pa naj bi dobila med tremi in šestimi odstotki.

Za 450 sedežev v verhovni radi se poteguje 2600 kandidatov. 36,6 milijona volilnih upravičencev bo izbiralo med 21 strankami, ki morajo za vstop v parlament preseči petodstotni prag.

Parlamentarne volitve v Ukrajini potekajo mirno. Volilna udeležba je relativno nizka, tudi zaradi slabega, deževnega vremena.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin