Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 7. 2021,
10.43

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,64

16

Natisni članek

gradnja Hrvaška most Pelješac

Sreda, 28. 7. 2021, 10.43

2 leti, 8 mesecev

Težko pričakovani most na Hrvaškem povezan #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,64

16

S postavitvijo še zadnje jeklene konstrukcije se je v celoto povezal Pelješki most, eden največjih infrastrukturnih projektov na Hrvaškem. Za promet ga bodo odprli za prihodnjo poletno sezono.

"Pelješki most je eden najpomembnejših in največji infrastrukturni projekt, ki trenutno poteka na Hrvaškem, in zelo smo veseli, da se približujemo koncu. Z njim bomo končno povezali skrajni jug države s preostalim delom," je za Hrvaško tiskovno agencijo povedal Oleg Butković, minister za morje, promet in infrastrukturo.

Dodal je, da gre za enega največjih gradbenih projektov v tem delu Evrope v tem stoletju.

Kot poroča Slobodna Dalmacija, je za povezavo mostu manjkal še 18-metrski del na sredini, ki ga bodo namestili danes ponoči. Promet naj bi po napovedih stekel junija prihodnje leto, zdaj pa sledijo še asfaltiranje in končanje vpadnic na most.

Ideja stara več kot 20 let

Ideja o mostu je sicer stara že dve desetletji, vlada pa je projekt uradno podprla leta 2017. Že pred tem, leta 2013, je Evropska komisija naročila študijo, ki je pokazala, da je most na Pelješac najboljša rešitev za povezavo juga države s preostalim delom.

Vrednost infrastrukturnega projekta, pri katerem poleg družbe Hrvatske ceste sodeluje tudi kitajsko podjetje China Road and Bridge Corporation, znaša 420 milijonov evrov, soavtor mostu pa je tudi slovenski projektant Marjan Pipenbaher. Most bo dolg 2,4 kilometra in visok 55 metrov. Na njem bodo štirje prometni pasovi.

Pritiski BiH

Glavni in odgovorni projektant mostu je slovenski gradbeni inženir Marjan Pipenbaher, ki je večkrat povedal, da gre za njegovo življenjsko delo. Povedal je, da bo most na Pelješac eden izmed petih največjih mostov, ki so jih izgradili v Evropi v tem stoletju. Gre sicer za največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem.

Uresničitev projekta so spremljali tudi politični pritiski iz Bosne in Hercegovine. Bošnjaški politiki so vztrajali, da Hrvaška z izgradnjo mostu krši suverenost BiH in konvencijo ZN o pravu morja. Zahtevali so, da se pred začetkom gradnje ratificira sporazum o meji med Hrvaško in BiH iz leta 1999. Trdili so, da bo most omejil dostop BiH do odprtega morja, medtem ko hrvaški in srbski predstavniki v BiH v gradnji mostu na Pelješac niso videli nič spornega.

V Zagrebu so ponavljali, da so pri projektu upoštevali vse zahteve BiH o nemotenem ladijskem prometu glede pristanišča BiH v Neumu. Trdili so, da iz Sarajeva niso dobili nobene uradne zahteve za zaustavitev gradnje mostu. STA
Ne spreglejte