Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 5. 2011,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Fukušima odškodnina

Torek, 10. 5. 2011, 10.37

8 let

Tepco zaprosil za državno pomoč pri plačilu odškodnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tokijsko elektropodjetje Tepco je japonsko vlado zaprosilo za pomoč pri plačilu odškodnin prizadetim v nesreči v jedrski elektrarni v Fukušimi.

Podjetje je sporočilo, da potrebuje državno pomoč, da bi lahko še naprej delovalo in da bi se izognili težavam pri oskrbi z električno energijo.

Dvajset kilometrski radij je postal zaprto območje Prošnjo za pomoč, naslovljeno na vlado, je ministru za industrijo Banri Kaiedi izročil direktor Tepca Masataka Šimizu, ki je ob tem dejal, da podjetje prevzema odgovornost za škodo, ki je nastala ob najhujši jedrski nesreči na svetu v zadnjih 25 letih.

Jedrsko elektrarno Fukušima 1 je poškodoval cunami, ki ga je sprožil silovit potres 11. marca. Iz pregretih reaktorjev od takrat iztekajo radioaktivne snovi, zaradi česar so morali evakuirati vse prebivalce v 20-kilometrskem pasu okoli elektrarne.

Japonska vlada je sporočila, da mora Tepco izvesti obsežno prestrukturiranje, če želi prejeti državno pomoč. Direktor in še sedem najvišjih predstavnikov družbe se je tako do nadaljnjega odpovedalo plači, podjetje pa bo poskušalo prodati vrednostne papirje in nepremičnine, da bi zbralo čim več sredstev.

Lokalnim prebivalcem omogočili kratkotrajen obisk svojih domov Japonske oblasti so sicer danes okoli 90 prebivalcem zaprtega območja okoli nuklearke v Fukušimi dovolile kratek obisk svojih domov. Prebivalce vasi Kavauči v belih zaščitnih oblačilih z očali in rokavicami so z avtobusi pripeljali do njihovih nekdanjih domov, kjer so lahko vzeli svoje osebne predmete. Vsak je lahko vzel stvari, ki jih je lahko spravil v plastično vrečko velikosti 70 krat 70 centimetrov.

Kavauči se nahaja znotraj 20-kilometrskega pasu okoli nuklearke, ki ga je vlada 22. aprila razglasila za zaprto območje.

Ne spreglejte