Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
10.10

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA nemiri

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 10.10

8 let, 3 mesece

Temnopolti najstnik v ZDA ustreljen kar šestkrat. Nemiri se nadaljujejo. (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policija v Fergusonu v ameriški zvezni državi Missouri je v nedeljo zvečer proti demonstrantom, ki so protestirali po smrti neoboroženega temnopoltega najstnika, uporabila solzivec.

Tamkajšnje oblasti so zaradi protestov in izgredov v nedeljo zvečer drugi dan zapored uvedle policijsko uro, danes pa so odredile namestitev nacionalne garde v mestu.

"Gre za namerno in koordinirano nasilje" Guverner ameriške zvezne države Missouri Jay Nixon je namestitev nacionalne garde v Fergusonu, predmestju St. Louisa, ukazal zgodaj davi. Kot je pojasnil, je v izgrede, ki ogrožajo prebivalce in podjetja v Fergusonu, vpletenih "vse več organiziranih posameznikov, med katerimi številni niso iz lokalne skupnosti in zvezne države".

Poudaril je, da gre za namerno, koordinirano in naraščajoče nasilje, ki ga bo poskušal prekiniti z namestitvijo nacionalne garde, poroča CNN.

Policist ustrelil neoboroženega najstnika Pred uvedbo druge policijske ure so potekali novi protesti, na katerih je policija uporabila solzivec proti množici, posredovala pa je tudi z oklepniki. Policija je posredovala potem, ko so protestniki na policiste, ki so skrbeli za varnost ob demonstracijah, začela metati molotovke. Mediji poročajo, da je v množici, v kateri so prevladovali mladi, odjeknilo več strelov.

Belopolti policist, čigar policija zaradi varnostnih razlogov ne želi izdati, je v Fergusonu 9. avgusta večkrat ustrelil neoboroženega 18-letnega Michaela Browna, ki se je glede na izpovedi prič z dvignjenimi rokami želel pustiti aretirati.

Družina naročila še tretjo obdukcijo V preiskavo se je vmešalo tudi zvezno pravosodno ministrstvo in minister Eric Holder je v nedeljo ukazal še eno obdukcijo ubitega Browna. Njegova družina pa je naročila še tretjo, ker obdukciji po naročilu lokalne policije ne zaupa, kot kaže pa dvomi tudi v zvezno.

Obdukcija, ki jo je naročila Brownova družina, je pokazala, da je bil 18-letnik ustreljen šestkrat, in sicer sta dva stela zadela njegovo glavo, štirje pa desno roko. Rezultati obdukcije so nemire še okrepili.

Ne spreglejte