Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
17. 9. 2015,
7.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

republikanci Donald Trump ameriške volitve

Četrtek, 17. 9. 2015, 7.15

7 let, 12 mesecev

Tekmeci z vsemi topovi napadli Trumpa (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodilnega republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa so med drugo televizijsko debato napadali z vseh strani. Milijarder se ni hotel opravičiti ženi Jeba Busha.

Trumpovi tekmeci so podvomili o njegovem temperamentu, njegovih poslovnih sposobnostih in splošni primernosti za mesto predsednika. V ospredje sta tako stopila Jeb Bush in Carly Fiorina, ki sta Trumpa spravila v položaj, ko se je moral braniti. Na prvi debati je Trump požel skoraj vso pozornost s svojo ognjevito in napadalno retoriko.

Bush je od Trumpa zahteval, naj se opraviči njegovi ženi zaradi izjave, da ima nekdanji guverner Floride šibko mnenje glede priseljencev, ker je njegova žena po rodu iz Mehike. "Ne bom se opravičil, ker nisem rekel nič napačnega, slišim pa, da je prijetna ženska," je odvrnil Trump, ki ga je Bush obtožil tudi kupovanja vpliva. "Hillary Clinton je prišla na tvojo poroko," mu je očital. "Oprosti, Jeb, dobro sem se razumel s Clintonom, dobro sem se razumel z vsemi. Oprosti mi," je odvrnil Trump, Bush pa odrezavo: "Ne."

Bush, sin Georgea H. W. Busha in brat Georgea W. Busha, dveh nekdanjih predsednikov, je pod velikim pritiskom, da se prerine v ospredje. Trump, ki mu je pod nos vrgel pomanjkanje karizme, je na bolj napadalno Bushevo strategijo ironično odvrnil, da je tokrat pokazal več energije.

Največjega aplavza v knjižnici nekdanjega republikanskega predsednika Ronalda Reagana, kjer je potekala debata, ki jo je prenašala televizijska hiša CNN, pa je bila deležna Carly Fiorina. Nekdanja šefinja Hewlett-Packarda se je odzvala na Trumpov intervju, v katerem je Trump na vprašanje o edini kandidatki med republikanci odvrnil: "Poglejte njen obraz!" in dodal, da ne bi mogla biti predsednica.

"Mislim, da so vse ženske v naši državi zelo jasno slišale, kaj je povedal gospod Trump," je na neprijazne besede milijarderja odvrnila Fiorina, ki jo je večina ameriških medijev razglasila za zmagovalko debate.

Srednješolsko obnašanje in bankroti Guverner Wisconsina Scott Walker je napadel Trumpove poslovne sposobnosti, ko je dejal, da mu ne bi smeli dobvoliti, da bi bankrotiral državo, tako kot je svoj posel. Trump je v preteklosti dejal, da ni bankrotiral, temveč le izkoristil zakone, da je rešil svoj posel. Rand Paul, senator iz Kentuckyja, pa je Trumpu zabrusil, da je zaradi svojega srednješolskega temperamenta neprimeren za predsednika.

Prva debata demokratske stranke bo oktobra v Nevadi. Zmagovalec republikanske in demokratske kandidature, ki bosta znana do prihodnjega poletja, se bosta za predsedniško mesto spopadla na novembrskih volitvah prihodnje leto.

Ne spreglejte