Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 6. 2013,
17.45

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Doha mirovna pogajanja Afganistan

Četrtek, 20. 6. 2013, 17.45

5 mesecev, 4 tedne

Talibani ponujajo ameriškega talca za zapornike v Guantanamu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Talibani v Afganistanu so predstavili eno od svojih zahtev, pripravljeni so namreč zamenjati Američana, ki je v ujetništvu od leta 2009, za nekatere zapornike v Guantanamu.

Talibani se spet, po enoletnem premoru, pogajajo z afganistansko vlado, in sicer na novoodprtem sedežu talibanov v Dohi v Katarju, med vsemi zahtevami pa je najpomembnejša zamenjava ameriškega vojaka, ki je iz oporišča na jugovzhodu Afganistana izginil pred štirimi leti, za nekaj zapornikov iz zloglasnega ameriškega zapora v Guantanamo Bayju na Kubi.

V telefonskem pogovoru za Associated Press je predstavnik talibanov Shaheen Suhail povedal, da je po njegovih informacijah ameriški vojak v dobrem stanju. Dodal je še, da je zamenjava zapornikov prva točka na njihovem načrtu, hkrati pa, da bi lahko tako okrepili zaupanje v ZDA.

Mirovna pogajanja med talibani in afganistansko vlado zastala Mirovna pogajanja pa je zasenčil spor o imenu sedeža in zastavi, ki stoji pred njim. Katar, ki gosti pogajanja, nasprotuje tako imenu kot zastavi, zato je sporočil, da jim bo odpovedal gostoljubje, dokler zastava ne bo visela na krajšem drogu. S tem pa ni zadovoljna vlada v Kabulu, Afganistan namreč ni zadovoljen s potekom pogajanj, pri tem pa obtožujejo ZDA, da so bila načela mirovnih pogajanj prekršena, piše BBC.

Za zdaj so pogovori med talibani in afganistansko vlado zastali, potem ko je Karzaj ob omembi sedeža talibanov v Dohi zapustil pogovore. Ameriški diplomati se trudijo, da bi Karzaja pomirili, izvedel je namreč, da so talibani za svoj sedež v Dohi uporabili ime Islamski emirat Afganistana. Zaradi tega pa so zastali tudi varnostni pogovori z ZDA o tem, koliko vojakov bo po umiku ZDA iz Afganistana še ostalo v državi, posredovati pa je moral ameriški zunanji minister John Kerry, piše Telegraph.

Posredovati je moral tudi John Kerry "John Kerry je katarski vladi zagotovil, da so talibani odstranili napis Islamski emirat Afganistana na svojem sedežu v Dohi, saj se sedež uporablja le za mirovna pogajanja," so sporočili iz pisarne Hamida Karzaja. Analitiki so ob tem prepričani, da je ime spominjalo na grozodejstva v času, ko so Afganistanu vladali talibani. "Odprtje tega sedeža je talibane postavilo v močan položaj, Američani so obupani, Karzaj pa jezen," je po poročanju Telegrapha zapisala Afganistanska analitična mreža.

Ne spreglejte