Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
14.40

Osveženo pred

11 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

farmacevti NHS javno zdravstvo zdravniki Anglija

Torek, 9. 5. 2023, 14.40

11 mesecev, 4 tedne

Takole bodo v Angliji krajšali vrste pri zdravnikih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

svetovanje-farmacevta

Da bi razbremenili osebne zdravnike, je britanska vlada danes napovedala, da bodo v lekarnah v Angliji lahko predpisovali nekatera zdravila na recept in paciente napotili na nekatere strokovne obravnave. S tem bi po ocenah vlade v prihodnjih dveh letih za dva odstotka oziroma za do 15 milijonov zmanjšali število obiskov pri osebnih zdravnikih.

"Prvič v zgodovini bodo lahko bolniki, ki potrebujejo zdravila na recept, ta zdravila dobili neposredno v lekarni, brez predhodnega naročanja pri osebnem zdravniku," je danes napovedal britanski premier Rishi Sunak.

Kot je sporočil, bodo lahko farmacevti v Angliji od prihodnje zime predpisovali zdravila za sedem pogostih bolezni, od bolečin v ušesih do vnetega grla in okužbe sečil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predpisovali bodo lahko tudi antibiotike ter oralna kontracepcijska sredstva. Skoraj pol milijona ženskam tako po kontracepcijske tablete ne bo več treba iti k medicinski sestri ali osebnemu zdravniku.

V lekarnah se bodo pacienti lahko tudi naročali za fizioterapijo ali testiranje sluha, ne da bi za to morali k osebnemu zdravniku. Ta ukrep bi po navedbah vlade zadeval do pol milijona pacientov na leto.

Britanski javni zdravstveni sistem v hudih finančnih in kadrovskih težavah

Britanski javni zdravstveni sistem NHS je že leta podfinanciran in kadrovsko podhranjen, težave pa je še poslabšala pandemija covid-19. Že več mesecev ga pretresajo tudi stavke z zahtevami po zvišanju plač medicinskih sester, reševalcev in zdravnikov.

Vlada meni, da bo z razširitvijo pooblastil farmacevtov manj ljudi moralo obiskati družinske zdravnike, z danes predstavljenimi ukrepi pa upa, da se bo pri teh v naslednjih dveh letih sprostilo približno 15 milijonov terminov.

Zdravila, tablete | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock Z digitalno pomočjo želijo izboljšati dostop do zdravnikov

Vlada namerava poenostaviti tudi rezervacije terminov za zdravnike v sistemu NHS in pacientom omogočiti boljši dostop do njihovih zdravstvenih kartotek prek aplikacije za pametne telefone.

Kot poudarja AFP, je Sunak nove ukrepe napovedal nekaj dni po velikem neuspehu svojih konservativcev na lokalnih volitvah v Angliji. Wes Streeting, vodja opozicijskih laburistov za zdravstvena vprašanja, je bil danes do napovedanih ukrepov kritičen. Opozoril je, da javni zdravstveni sistem potrebuje temeljito reformo.

Zdravniki zaploskali ukrepom

Načrti vlade so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa med zdravniki naleteli na široko odobravanje, saj bi ukrepi zmanjšali pritisk na ordinacije osebnih zdravnikov. Vodja službe NHS Anglija Amanda Pritchard je poudarila, da se je število pacientov v ordinacijah družinskih zdravnikov v primerjavi s časom pred pandemijo covid-19 povečalo za pol milijona na teden.

V Veliki Britaniji primanjkuje zdravnikov splošne medicine, a tudi farmacevtov, zato nekatere skrbi, kako se bodo lekarne spopadale z dodatnimi nalogami, saj se spopadajo tudi z naraščanjem stroškov in jih zato ponekod zapirajo.

Vlada je napovedala, da bo zato v naslednjih dveh letih lekarne podprla s 741 milijoni evrov dodatnih sredstev, okoli 276 milijonov evrov pa bo namenila za posodobitev ordinacij družinskih zdravnikov.

Protest britanskih zdravnikov, ki zahtevajo več denarja za britansko javno zdravstvo
Novice Kaos v britanskem zdravstvu. Zaradi slabe oskrbe vsak teden desetine mrtvih.
Planet 18
Planet TV Bodo lekarne začele zapirati svoja vrata? #video
zdravje
Novice Pogled v prihodnost: kdaj bomo plačevali za izide zdravljenja in ne za zdravstvene storitve?
Ne spreglejte