Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tajvan predsedniške volitve

Sobota, 16. 1. 2016, 13.53

8 let

Tajvan bo dobil prvo predsednico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tajvan bo dobil prvo predsednico. Opozicijska kandidatka Tsai Ing-wen je zmagala na današnjih predsedniških volitvah. Kandidat vladajoče stranke KMT Eric Chu je poraz že priznal.

59-letna vodja Demokratske napredne stranke (DPP) Tsai Ing-wen je na današnjih predsedniških volitvah zbrala okoli 60 odstotkov podpore.

Kandidat vladajoče Nacionalistične stranke (KMT) Eric Chu je po podatkih, ki jih sproti s štetjem glasovnic po zaprtju volišč objavlja tajvanska televizija FTV, na drugem mestu z okoli 30 odstotki glasov.

KMT zagovarja tesnejše odnose s Kitajsko, medtem ko je DPP naklonjena večji neodvisnosti 23-milijonskega otoka.

Predsednica svari Kitajsko Novoizvoljena predsednica je v prvi izjavi po razglasitvi volilnega rezultata povedala, da si bo odločno prizadevala za suverenost Tajvana, hkrati pa tudi za ohranjanje miru in stabilnosti v odnosih s Kitajsko. "Zagotoviti moramo, da ne bo prihajalo do provokacij ali incidentov," je dejala.

Ob tem je posvarila Kitajsko, da bo vsakršno "zatiranje" vplivalo na odnose. "Naš demokratični sistem, nacionalno identiteto in mednarodni prostor je treba spoštovati. Vsakršna oblika zatiranja bo ogrozila stabilnost odnosov," je dejala. Pri tem se je sklicevala na najnovejši primer domnevnega vpletanja Kitajske v tajvanske zadeve, ko se je 16-letna tajvanska pop pevka Chou Tzu-yu morala javno opravičiti, ker je v svojem videu pokazala plapolajočo tajvansko zastavo.

Kitajska volja je trdna kot skala Kitajsko ministrstvo za Tajvan je izpostavilo, da je treba negovati dosežke in mir iz preteklih osmih let. Ob tem je poudarilo, da Peking ne bo toleriral nobenih morebitnih aktivnosti v smeri neodvisnosti Tajvana. "Pri pomembnih načelnih vprašanjih, kot je zaščita državne suverenosti in ozemeljske celovitosti, je naša volja trdna kot skala," je zapisalo ministrstvo.

Opozicija dosegla večino tudi v parlamentu Vzporedno s predsedniškimi so danes na Tajvanu potekale tudi parlamentarne volitve. Po besedah Chuja je KMT izgubila parlamentarno večino. "Čestitamo DPP za zmago," je dejal. Tudi ankete so napovedovale, da bi lahko DPP na parlamentarnih volitvah prvič osvojila več kot polovico sedežev.

Ne spreglejte