SiolNET. Novice Svet
3,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švicarji na referendumu podprli prepoved burk in nikabov

3,60

termometer

burka |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Švicarji so danes na referendumu s tesno večino podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrivala, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnja muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51 odstotkov udeležencev referenduma, kažejo rezultati vzporednega glasovanja.

Merska napaka vzporednega glasovanja sicer znaša plus-minus dva odstotka, vendar pa je po mnenju Lukasa Golderja, soavtorja raziskave Instituta gfs.bern, le malo verjetno, da bi na koncu zmagali nasprotniki uvedbe te prepovedi. To je mogoče le teoretično, je ocenil za televizijo SRF, piše STA.

Če bodo te rezultate vzporednega glasovanja potrdili tudi končni rezultati referenduma, bo imela Švica po novem v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti - tako npr. v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer za prostore, kjer poteka bogoslužje.

Tovrstno pokrivalo nosijo predvsem turistke iz zalivskih držav

Čeprav burke in nikabi niso posebej omenjeni v predlogu, pa je šlo v predreferendumski kampanji predvsem za to. Pa čeprav je v Švici le malo žensk, ki bi nosile tovrstno muslimansko pokrivalo. Prej gre za turistke iz katere od zalivskih držav. Nasprotniki te uvedbe so zato pobudnikom očitali predvsem motive, uperjene proti islamu, piše STA.

Tovrstna prepoved je sicer doslej že veljala v kantonih St. Gallen in Ticino, po novem pa bo veljala za vso državo.

Švicarski volivci so sicer danes odločali o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskemu sporazumu z Indonezijo, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 17
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin