Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 12. 2021,
21.39

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

27

Natisni članek

naprava evtanazija Švica samomor

Sreda, 8. 12. 2021, 21.39

2 leti, 4 mesece

Švica odobrila novo pot do smrti. Konec v tridesetih sekundah, in to brez bolečin.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

27

kAPSULA | Proces umiranja v stroju Sarco traja manj kot minuto, smrt pa nastopi zaradi hipoksije in hipokapnije, torej znižanja ravni kisika pod kritično raven. | Foto Twitter

Proces umiranja v stroju Sarco traja manj kot minuto, smrt pa nastopi zaradi hipoksije in hipokapnije, torej znižanja ravni kisika pod kritično raven.

Foto: Twitter

V Švici je pomoč pri samomoru dovoljena že vse od leta 1942. Trenutno za evtanazijo oziroma zdravniško pomoč pri samomoru uporabljajo injekcijo z natrijevim pentobarbitalom, za tak postopek pa pacient potrebuje dovoljenje zdravnika. S 3D-kapsulo Sarco želijo predstavniki podjetja Exit International doseči, da bi bil samomor mogoč za vsakogar, kjerkoli in brez dovoljenja zdravnika. Kapsule so v Švici že uzakonjene, uporabljati jih bodo začeli leta 2022. 

Poleg Švice pacientu pomoč pri evtanaziji omogočajo v Belgiji, na Nizozemskem, v Kanadi in Luksemburgu, seveda pa mora to odobriti zdravnik.

Na Nizozemskem tako evtanazijo omogočijo vsakemu, ki je star vsaj 12 let in pred katerim je trpeče življenje, brez možnosti izboljšave. Lani je bil tak konec življenja na Nizozemskem odobren 6.938 ljudem, kar je za devet odstotkov več kot leto prej, za storitve evtanazijskih organizacij Dignitas in Exit pa se je lani v Švici odločilo približno 1.300 ljudi. Obe podjetji uporabljata tekoči barbiturat, ki v nekaj minutah povzroči globoko komo, sledi pa ji smrt, piše Independent.

Proces umiranja v stroju Sarco 

Proces umiranja v stroju Sarco traja manj kot minuto, smrt pa nastopi zaradi hipoksije in hipokapnije, torej znižanja ravni kisika pod kritično raven. Ideja je omogočiti neboleč samomor s pomočjo. Prednost naprave je tudi v tem, da jo podjetje lahko dostavi na dom stranke, tako da se ta lahko poslovi v domačem okolju oziroma na lokaciji, ki jo izbere. Zatem se biološko razgradljivo kapsulo loči od podlage in uporabi kot krsto.

Kapsula se aktivira v notranjosti naprave in pacientu omogoči, da jo sproži, ko je pripravljen. Pred aktiviranjem mora uporabnik odgovoriti na nekaj vprašanj. Naprava Sarco se napolni z dušikom, uporabniku začne zmanjkovati kisika, omedli, sladi globoka koma, nato pa smrt. Postopek trja trideset sekund in uporabniku ne daje občutka panike ali dušenja. 

Nasprotniki evtanazije napravo označili za povečano plinsko komoro

Philip Nitschke, izumitelj naprave, je deležen kritik nasprotnikov evtanazije. Dejal je, da v Evropi zaradi negativnih povezav s holokavstom plin morda nikoli ne bo sprejemljiva metoda za evtanazijo, in dodal, da so nekateri napravo Sarco označili za povečano plinsko komoro.

Kritizirali so ga tudi zaradi futurističnega dizajna, ki se zdi, da evtanazijo spremeni v nekaj glamuroznega, pa tudi zaradi aplikacije za navidezno resničnost, ki ljudem omogoča, da "doživijo lastno virtualno smrt".

V izdelavi je tretja kapsula Sarco

Trenutno obstajata dva prototipa kapsule Sarco, Exit International pa s pomočjo 3D-tiskanja dela tretjo in upa, da bo prihodnje leto pripravljena za uporabo v Švici. Nitschke je prejšnji teden dejal, da "ni pravnih ovir" in da se pogovarja z več organizacijami v Švici.

"Upamo, da bo prihodnje leto Sarco na voljo za uporabe v Švici. To je bil drag projekt, a menimo, da smo precej blizu izvedbe," je sklenil. 

evtanazija
Novice Na Novi Zelandiji od danes dovoljena evtanazija
Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Zdravnik o evtanaziji: Medicina lahko odpravi fizično trpljenje, zelo malo pa ve o psihičnem #video
Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Avstrija: do pomoči pri samomoru z oporoko

 

Ne spreglejte