Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2012,
10.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Svetovni gospodarski forum

Sreda, 5. 9. 2012, 10.40

7 let, 12 mesecev

Švica najbolj konkurečna na svetu; Slovenija pridobila eno mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Švica ostaja najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu, ugotavlja Svetovni gospodarski forum (WEF).

Slovenija je na letošnji lestvici globalne konkurenčnosti pridobila eno mesto in se med 144 državami znašla na 56. mestu. Kot WEF ugotavlja v danes objavljenem poročilu o globalni konkurenčnosti 2012-2013, Švica ohranja položaj najbolj konkurenčnega svetovnega gospodarstva. Ta država je blestela zlasti na področju inovacij, in sicer predvsem na račun svojega "odličnega" izobraževalnega sistema, obsežnih vlaganj v raziskave in razvoj ter tesnega sodelovanja med akademskimi strokovnjaki in realnim sektorjem, so poudarili v WEF.

Drugi Singapur, ZDA sedme

Drugo mesto na lestvici je ohranil Singapur, na tretjem mestu pa je Švedsko spodrinila Finska. Švedska je tako pristala na četrtem mestu, sledita pa ji Nizozemska in Nemčija. ZDA, ki so bile še pred petimi leti na vrhu lestvice konkurenčnosti, so glede na lani izgubile dve mesti in pristale na sedmem mestu. Ekonomistka WEF Margareta Drzeniek Hanouz je ob tem poudarila, da ima največje gospodarstvo na svetu še vedno enega najbolj razvitih poslovnih okolij, da pa je njegovo makroekonomsko okolje vse bolj ranljivo. Pri tem je izpostavila vse višji javnofinančni primanjkljaj ZDA in obstanek politike na tem področju na mrtvi točki. Omenila je tudi vse slabše zaupanje Američanov v politiko.

Več evropskih držav je sicer tokrat zabeležilo precej bolj negotove rezultate. Močno zadolžena Grčija je z 90. mesta zdrsnila na 96. mesto, Portugalska s 45. na 49. mesto, Ciper pa s 47. na 58. mesto. Španija je medtem ohranila 36. mesto. Med državami, ki so bile tokrat slabše, je tudi Francija, ki je z 18. mesta padla na 21. mesto. Ekonomist WEF Thierry Geiger je pojasnil, da je ta negativni trend, četudi ni zelo izrazit, zaskrbljujoč. V tej luči je izpostavil zlasti Francijo oz. njene slabše rezultate na področjih državne učinkovitosti, makroekonomskega okolja in učinkovitosti trga dela.

Raziskava WEF temelji na javno dostopnih podatkih in anketi, izvedeni med 15.000 predstavniki podjetij v 144 državah.

Ne spreglejte