Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
18.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

svoboda poročilo

Torek, 12. 2. 2019, 18.44

5 let, 2 meseca

Svet Evrope opozarja na slabšanje medijske svobode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Mikrofon, mikrofoni, novinar, novinarji, mediji | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Svet Evrope (SE) v najnovejšem poročilu opozarja na slabšanje medijske svobode v državah članicah. Lani so tako opazili porast števila napadov na novinarje, število groženj pa se je podvojilo, so danes sporočili iz Strasbourga.

V poročilu Platforme za zaščito novinarjev, ki je partnerska organizacija SE, so med drugim opozorili, da več primerov umorov novinarjev še vedno ni bilo rešenih in da odgovorni še niso bili kaznovani.

Lani so bili v državah članicah SE ubiti štirje novinarji. Slovaški novinar Jan Kuciak in savdski novinar Džamal Hašokdži sta bila ubita v povezavi s svojim delom, pri umorih Bolgarke Viktorije Marinove in Rusa Maksima Borodina pa so se pojavili dvomi o temeljitosti policijske preiskave.

Številne neutemeljene aretacije

Turčija Istanbul | Foto: Žiga Turk Foto: Žiga Turk Pri platformi so lani prejeli še 35 prijav fizičnih napadov na novinarje in njihovo integriteto. Število resnih groženj pa se je skoraj podvojilo predvsem na področju javne stigmatizacije in verbalnega nasilja.

Novinarji so prav tako še vedno žrtve neutemeljenih aretacij. Lani so tako zabeležili 130 primerov novinarjev v priporih, od tega 110 v Turčiji. V veljavo pa stopa vedno več zakonov, ki omejujejo medijsko svobodo.

V poročilu so še opozorili, da se državni organi v povprečju odzovejo na 39 odstotkov prijavljenih primerov groženj ali napadov. Primerno so prijave med drugim rešili v Sloveniji, na noben primer pa se niso odzvali v Azerbajdžanu, Bosni in Hercegovini, Italiji, Rusiji in Turčiji.

Smernice je treba obrniti

Partnerska organizacija je danes predstavila poročilo generalnemu sekretarju SE Thorbjornu Jaglandu, ki se je strinjal, da je treba obrniti smernice, kar zadeva vedno slabšo medijsko svobodo, ter bolje zaščititi novinarje.

"Svoboda izražanja je ključnega pomena za uresničitev vseh drugih človekovih pravic in si zasluži največjo pozornost naših držav članic. Poročilo je lahko temelj za dialog z državami članicami o načinih, kako je mogoče izboljšati svobodo medijev," je dejal Jagland.

V poročilu Grožnja demokraciji: Grožnje in napadi na medijsko svobodo v Evropi so ocenili razmere na področju svobode medijev na podlagi 140 resnih lani zabeleženih primerov kršenja te svoboščine.

Ne spreglejte