Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2023,
20.04

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

zdravje onesnaževanje voda komunala Evropska unija

Ponedeljek, 16. 10. 2023, 20.04

6 mesecev, 2 tedna

Svet EU z dogovorom o novih pravilih čiščenja odplak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
evropska unija | Nova direktiva bo po njenih besedah dodatno pomagala zaščititi okolje in zdravje državljanov.  | Foto Getty Images

Nova direktiva bo po njenih besedah dodatno pomagala zaščititi okolje in zdravje državljanov.

Foto: Getty Images

Svet EU je danes sprejel politični dogovor glede nove direktive o čiščenju komunalne odpadne vode. Na tej podlagi bodo zdaj stekla pogajanja z Evropskim parlamentom o končni obliki direktive – enega od ključnih dokumentov akcijskega načrta EU za ničelno onesnaževanje.

Medtem ko se je veljavna direktiva v zadnjih treh desetletjih izkazala za zelo učinkovito pri zmanjševanju onesnaževanja vode in izboljšanju čiščenja izpustov odpadne vode, je namen nove direktive posodobitev in razširitev področja njene uporabe ter uskladitev s cilji evropskega zelenega dogovora, so po zasedanju okoljskih ministrov EU sporočili v Bruslju.

Španska ministrica za ekološki prehod in demografske izzive Teresa Ribera Rodriguez je na zasedanju poudarila: "Danes smo dosegli pomemben dogovor za izboljšanje že tako učinkovitega zbiranja in čiščenja komunalne odpadne vode v EU. Vodi nas korak bližje k cilju ničelnega onesnaževanja, ki smo si ga zastavili za Evropo."

Zaščita okolja in zdravja 

Nova direktiva bo po njenih besedah dodatno pomagala zaščititi okolje in zdravje državljanov. Kot piše v sporočilu za javnost, besedilo Sveta EU vzpostavlja ravnovesje med ohranjanjem glavne ambicije predlagane revizije, to je izboljšanje zbiranja in čiščenja komunalne odpadne vode, ter zagotavljanjem prožnosti za države članice pri izvajanju direktive. Hkrati pa zagotavlja visoko raven varovanja zdravja ljudi in okolja, so dodali.

Da bi naslovili onesnaževanje iz majhnih strnjenih naselij, je Svet EU razširil področje uporabe direktive na vsa strnjena naselja s 1.250 populacijskimi enotami in več. Zdaj je ta meja določena pri najmanj dva tisoč populacijskih enotah.

Ob tem so okoljski ministri rok za izpolnjevanje te obveznosti prestavili iz leta 2030 na leto 2035, pri čemer so se strinjali z nekaterimi odstopanji za manjša strnjena naselja in tiste države članice, ki so nazadnje vstopile v EU. Državam, ki so se Uniji pridružile po letu 2004 ali 2006, bi se na primer lahko roki za uskladitev podaljšali za osem oziroma 12 let, so menili.

zobozdravnica
Novice Do 2030 verjetno še kar s "srebrnimi plombami"
Poplave. Ujma. Karitas.
Novice Skoraj deset milijard evrov škode. Sloveniji se mudi z vlogo za solidarnostna sredstva iz EU.
Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Golob: Pričakujem predlog glede postopnega pridruževanja novih držav EU
Peking, Prepovedano mesto
Novice Skrivnosti, ki jih želi EU skriti pred Kitajci
Migranti
Novice Članice EU dosegle pomemben dogovor na področju migracij
Ne spreglejte