Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
7.22

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

2

Natisni članek

Španija COVID-19 ZDA Koronavirus

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 7.22

3 leta, 7 mesecev

V Španiji zabeležili že več kot pol milijona okužb z novim virusom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,52

2

Koronavirus v Španiji | V Španiji so potrdili že več kot pol milijona okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

V Španiji so potrdili že več kot pol milijona okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Skupno število vseh potrjenih okužb z novim koronavirusom v Španiji je glede na podatke zdravstvenega ministrstva preseglo pol milijona. Vlada v Madridu se trudi zajeziti novi val okužb, ki sovpada z vnovičnim odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od letošnjega marca.

12:02

V Avstralijo 85 mio doz cepiva

09:21

Indija prehitela Brazilijo

  • 12:02

    V Avstralijo 85 mio doz cepiva

    Avstralske oblasti so s farmacevtskimi podjetji sklenile dogovor, ki bo Avstraliji zagotovil skoraj 85 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Avstralija naj bi bila tako "med prvimi na svetu", ki naj bi množično cepljenje uvedla v začetku prihodnjega leta, če bo cepivo prestalo vsa testiranja, je sporočila vlada.

    Kot je dejal premier Scott Morrison, je država sklenila dva dogovora, s katerima naj bi omogočili uvedbo brezplačnega cepljenja v začetku leta 2021, če bodo cepiva odobrena, poroča britanski BBC. Vrednost obeh dogovorov je 1,7 milijarde ameriških dolarjev.

    Če se bodo "obetavni poskusi izkazali za uspešne", bo Avstralija prejela 84,8 milijona odmerkov cepiva, ki jih bodo zagotovile univerza v Oxfordu in farmacevtski gigant AstraZeneca ter kandidat za cepivo z avstralske univerze v Queenslandu in biotehnološkega podjetja CSL, je v nedeljo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila avstralska vlada.

    S sklenitvijo dogovora o proizvodnji in dobavi cepiva bodo Avstralci med prvimi na svetu, ki bodo prejeli varno in učinkovito cepivo, če bo to prestalo vse faze testiranj, je dejal Morrison. Pri tem je priznal, da ni nobenih zagotovil, da se bodo ta cepiva izkazala za uspešna, vendar pa je po sklenitvi teh dogovorov Avstralija na vrhu čakalne liste, piše STA.

  • 09:21

    Indija prehitela Brazilijo

    Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na drugem mestu prehitela Brazilijo. V Indiji so doslej potrdili 4,2 milijona okužb, v Braziliji pa 4,12. Indija po številu primerov zaostaja samo še za ZDA, kjer so jih zabeležili 6,25 milijona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Po številu smrtnih žrtev covida-19 Indija, ki ima 1,3 milijarde prebivalcev, ostaja na tretjem mestu na svetu. Umrlo je 71.642 ljudi. V Braziliji je ta bolezen zahtevala 126.203 smrtne žrtve, v ZDA pa 188.540.

    Iz te azijske države od avgusta poročajo o največjih dnevnih porastih okužb. Danes so pristojne oblasti sporočile, da so v zadnjem dnevu potrdili več kot 90.000 okužb.

    "V zadnjih dveh tednih se je povprečje povečalo z okoli 65.000 na okoli 83.000 primerov na dan, kar je 27-odstotno povečanje," je povedal virolog Shahid Jameel. Število se je povečevalo za okoli dva odstotka na dan, je dodal. Trend je označil za "precej skrb zbujajoč", piše STA.

V državi s približno 47 milijoni prebivalcev so od prvega uradno potrjenega primera 31. januarja letos do zdaj potrdili 525.549 okužb, v povezavi z boleznijo covid-19 pa je umrlo 29.516 ljudi. Število okužb na prebivalca je v državi približno dvakrat tolikšno kot v Franciji in Italiji, poroča STA.

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem manj novih okužb, umrle tri osebe

V Španiji se trudijo zajeziti novi val okužb

Španija je bila hudo prizadeta, ko se je novi koronavirus spomladi širil po Evropi, potem pa so s strogo karanteno uspeli zajeziti val okužb. A odkar so konec junija ukrepe odpravili, je število okuženih spet začelo naraščati. Vse višje število okužb številni pripisujejo nočnemu življenju in skupinskim dejavnostim. V zadnjih dveh tednih so dnevno zabeležili po sedem do osem tisoč novih primerov, od tega kar tretjino na širšem območju Madrida.

Stopnja smrtnosti je tokrat sicer bistveno nižja kot na vrhuncu epidemije marca in aprila, ko so dnevno poročali o približno 900 umrlih, saj so okuženi v povprečju mlajši. Velik del okuženih predstavljajo tudi bolniki brez simptomov, zlasti zaradi okrepljenega testiranja. Vnovičen porast okužb sovpada s ponovnim odpiranjem šol, ki so bile zaprte vse od marca. Nekateri učenci so sicer prostovoljno sedli v šolske klopi že konec maja, do sredine meseca pa naj bi se tja vrnili vsi.

V Španiji je v povezavi z boleznijo covid-19 umrlo že skoraj 30 tisoč ljudi. | Foto: Reuters V Španiji je v povezavi z boleznijo covid-19 umrlo že skoraj 30 tisoč ljudi. Foto: Reuters

Pri tem se številni starši bojijo poslati svoje otroke nazaj v učilnice, čeprav so oblasti sprejele številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb. Za vse otroke, starejše od šestih let, so obvezne maske, otroci pa si bodo morali umivati roke vsaj petkrat na dan. Država sprejema tudi druge ukrepe za umiritev epidemije. Že avgusta so med drugim odredili zaprtje nočnih klubov in skrajšali čas obratovanja restavracij, poroča STA.

ZDA: Strokovnjake skrbi praznični konec tedna

V ZDA so medtem danes praznovali praznik dela. Zdravstvene strokovnjake skrbi, da se bo zaradi tega spet povečalo število okužb in smrti zaradi bolezni covid-19. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je v ZDA do nedelje zvečer okužilo 6,27 milijona oseb, umrlo pa jih je 188.900, kar je največ na svetu.

Strokovnjake skrbi podaljšani praznični konec tedna za praznik dela, ko se Američani družijo doma, na zabavah, plažah in drugje. Vsak tak praznični konec tedna oziroma množični dogodki so do zdaj povečali število okuženih. ZDA so povsem zapravile poletje, na začetku katerega je število okužb začelo padati, julija pa je naraslo na rekordne vrednosti. Zadnja dva tedna okužbe spet naraščajo v 22 od 50 zveznih držav, piše STA.

Pred tremi tedni je število okužb naraščalo le na Havajih, v Illinoisu in Južni Dakoti, kar povezujejo z zborovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V Južni Dakoti zdaj primeri spet naraščajo, razlog pa je letno zborovanje ameriških motoristov v Sturgisu, kamor pride več kot sto tisoč lastnikov jeklenih konjičkov. V Južni Dakoti so v zadnjih dveh tednih našteli 3.700 novih primerov okužb ali 126 odstotkov več kot pred tremi tedni.

Pred tremi tedni je število okužb naraščalo le na Havajih, v Illinoisu in Južni Dakoti, kar povezujejo z zborovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa. | Foto: Reuters Pred tremi tedni je število okužb naraščalo le na Havajih, v Illinoisu in Južni Dakoti, kar povezujejo z zborovanjem ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Foto: Reuters

V Iowi je bilo v dveh tednih 13.600 novih okužb, v Severni Dakoti pa 3.600. Nacionalne statistike to sicer ne prizadene, saj v velikih državah, kot so Kalifornija, Teksas in Florida, število novih okužb pada. V Kaliforniji je število novih okužb v zadnjih dveh tednih upadlo za 39 tisoč, v vseh 22 državah, kjer okužbe naraščajo, pa je skupaj novih okužb 37 tisoč. Kljub temu je v ZDA zdaj na dan po 44 tisoč novih okužb in okrog tisoč smrtnih primerov. Okužbe povečuje odpiranje šol, univerzitetna mesta pa postajajo nova žarišča.

Ne spreglejte