Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
10.14

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

16

Natisni članek

okuženi COVID-19 Koronavirus Hrvaška

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 10.14

3 leta, 7 mesecev

Na Hrvaškem manj novih okužb, umrle tri osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,97

16

Hrvaška | Na Hrvaškem so v nedeljo potrdili 117 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto Reuters

Na Hrvaškem so v nedeljo potrdili 117 novih okužb z novim koronavirusom.

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 117 okužb z novim koronavirusom, testirali so 1.793 oseb. Umrle so tri osebe, vse skupaj do zdaj so tako zabeležili 201 smrtno žrtev bolezni covid-19. V nedeljo so poročali o 225 novih okužbah, v soboto pa o 311. O manjšem številu novih okužb z novim koronavirusom poročajo tudi iz BiH in Srbije.

Aktivno okuženih je na Hrvaškem trenutno 2.614. 307 bolnikov je v bolnišnicah, od tega 19 na ventilatorjih. V samoizolaciji je 8.819 ljudi. Do zdaj so na Hrvaškem potrdili 12.081 okužb z novim koronavirusom, opravili pa so 193.153 testov.

 

Na Trgu bana Jelačića v Zagrebu se je medtem v soboto zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti ukrepom hrvaške vlade za zajezitev širjenja okužb. Protestniki so na prireditvi z naslovom Festival svobode nosili napise "Covid je laž" in zažigali obrazne maske. Podporo protestnikom so po poročanju hrvaških medijev izrazili tudi nekateri politiki in hrvaški estradniki. Glavni oder je pripadel pevcu Toniju Cetinskemu, ki so ga v trenutku največje razgretosti slišali vzklikniti: "Cepite si mamo!"

"Začenja se najbolj negotovo šolsko leto do zdaj"

Na Hrvaškem je bil sicer danes prvi šolski dan. V hrvaških osnovnih in srednjih šolah pričakujejo nekaj manj kot 460 tisoč učencev in dijakov, ki bodo pouk obiskovali ob strogih epidemioloških ukrepih. Hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs je danes dejal, da se začenja najbolj negotovo šolsko leto do zdaj.

Hrvaško ministrstvo za znanost in izobraževanje je pripravilo tri modele izvajanja pouka, ki jih bodo lahko izvajali v šolah glede na epidemiološko stanje. Model A predvideva pouk v šolah ob izvajanju priporočil in navodil epidemiologov. Model B se nanaša na kombinirano obliko pouka, ko del učencev in dijakov spremlja pouk v šolah, del pa na spletu. Model C pa pomeni, da vsi učenci spremljajo pouk na spletu od doma, poroča STA.

Minister Fuchs je danes potrdil, da so primere okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi ali otroki do zdaj zabeležili v osmih šolah. V dveh šolah so zato preložili začetek pouka za teden ali dva, ostale pa bodo začele šolsko leto po modelih B ali C, je dejal Fuchs.

Novice V Zagrebu velik shod "antikoroncev", Cetinski vpil: Cepite si mamo! #video

V Srbiji in BiH manj novih okužb

Epidemiološke razmere v BiH in Srbiji se medtem umirjajo. V BiH so danes potrdili 99 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od začetka julija. V Federaciji BiH so v zadnjem dnevu potrdili 61 novih okužb, testirali pa so 562 ljudi, je sporočil tamkajšnji zavod za javno zdravje. V Republiki srbski so izvedli 527 testov, na novi koronavirus je bilo pozitivnih 38 ljudi. Od nedelje je v BiH za boleznijo covid-19 umrlo devet ljudi.

Do konca prejšnjega tedna so v BiH dnevno potrdili več kot 200 novih okužb, v najbolj kritičnih dneh na vrhuncu epidemije v juliju in avgustu pa tudi po več kot 400. Manj novih novih okužb so potrdili tudi v Srbiji, kjer so ob 6.198 opravljenih testih v zadnjem dnevu potrdili 36 novih okužb. Za boleznijo covid-19 je v državi umrl en bolnik.

Število novih okužb v Srbiji je danes skoraj trikrat nižje kot pred tremi dnevi, ko so jih potrdili 96. V državi so do zdaj potrdili 31.941 okužb s koronavirusom, testirali pa so 984.798 ljudi. Zaradi bolezni covid-19 je od začetka epidemije umrlo 725 ljudi. V bolnišnicah se zdravi 487 ljudi, na ventilatorjih pa je 33 bolnikov. Odstotek smrtnosti zaradi bolezni covid-19 je v Srbiji 2,27, piše STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Obrazec za prestop meje s Hrvaško
Ne spreglejte