Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2013,
10.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Letalo Kazahstan popravilo Slovenija

Četrtek, 31. 1. 2013, 10.56

7 let, 12 mesecev

Strmoglavljeno letalo na popravilu v Sloveniji, vzdrževalci to zanikajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za vzdrževanje letal tipa CRJ200 naj bi bili v Sloveniji pristojni le dve podjetji, vendar zanikata, da bi bilo letalo kazahstanske letalske družbe, ki je strmoglavilo, pri njih na popravilu.

V torek je v Kazahstanu blizu mesta Almaty strmoglavilo letalo letalske družbe SCAT, v nesreči pa je umrlo 21 potnikov. Tuji mediji poročajo, da naj bi bilo letalo modela CRJ200 pred štirimi meseci na popravilu v Sloveniji, po poročanju Financ pa naj bi bili le dve podjetji, ki se ukvarjata z vzdrževanjem letal, to sta Adria Tehnika in Solinair.

Adria Tehnika niti Solinair nista popravljala letala Članica uprave Aerodroma Ljubljane Bernarda Trebušak je za Finance povedala: "Strmoglavljeno letalo CRJ 200 je bilo pri nas servisirano leta 2004, a je bilo takrat v lasti danskega letalskega prevoznika Cimber Air" in dodala, da so sicer imeli pred štirimi meseci na popravilu letalo kazahstanske letalske družbe SCAT Air, vendar je bilo to letalo model CRJ700, ki pa ni bilo udeleženo v nikakršno letalsko nesrečo.

Tudi v podjetju Solinair so zanikali, da bi imeli stik z letalom, za katerega številni tuji mediji trdijo, da je bilo na popravilu v Sloveniji, še pišejo Finance.

Črna skrinja letala na preiskavi v Moskvi Po poročanju spletne stranki Kazinform kazahstanske oblasti še niso ugotovile, kaj bi bilo vzrok nesreče, v kateri naj bi po zadnjih podatkih umrlo 21 ljudi, vendar upajo, da bodo več izvedeli zdaj, ko so črno škatlico letala poslala v Moskvo, kjer jo bo temeljito preiskala neodvisna skupina strokovnjakov za letalske nesreče.

Letalo CRJ 200 kanadskega proizvajalca Bombardier, je bilo na poti iz mesta Kokšetau na severu države v trgovsko prestolnico Almaty na severovzhodu, padlo pa je bližini vasi Kyzyl Tu. Takoj po nesreči so oblasti predvidevali, da bi lahko bil vzrok za nesrečo gosta megla, letalo pa je poskušalo tudi večkrat zasilno pristati.

Ne spreglejte