Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 4. 2013,
16.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boston napad osumljenec Džohar Carnajev

Petek, 19. 4. 2013, 16.00

3 leta, 8 mesecev

Stric osumljencev: Džohar, če si živ, se predaj in prosi za usmiljenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na območju Bostona, predvsem v okolici Watertowna, se nadaljuje lov za drugim osumljencem napada, medtem pa na plan prihajajo podrobnosti o obeh osumljencih, sicer bratih.

Medtem ko so specialne enote ubile enega izmed domnevnih osumljencev za bombni napad na ponedeljkovem maratonu v Bostonu, Tamerlana Carnajeva, se lov za drugim osumljencem, njegovim bratom Džoharjem, nadaljuje. Zgodba o dveh bratih, ki naj bi bila odgovorna za bombni napad, dobiva vse jasnejšo sliko. O Tamerlanu, ki naj bi bil po poročanju ameriških medijev star 26 let, ni veliko znanega, saj je vsa pozornost usmerjena na mlajšega, Džoharja, ta bo julija dopolnil komaj 20 let.

Družina naj bi prihajala iz Čečenije BBC iz Moskve poroča, da naj bi se Džohar v ZDA preselil med letoma 2001 in 2002 iz Mahačkale, glavnega mesta ruske republike Dagestana, vendar pa naj bi družina prihajala iz Čečenije, od koder naj bi se izselila v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Po podatkih osnovne šole, ki jo je Džohar obiskoval, naj bi prišel iz Kirgizistana. Več podrobnosti je za AP razkril njun stric Ruslan, ki je povedal, da sta živela skupaj blizu Bostona, v ZDA pa naj bi bila po njegovih besedah že približno deset let.

Stric osumljencev za napad v Bostonu: Sramujemo se ju V pogovoru za CBS Boston je potrdil, da je Džohar prišel v ZDA še ko je bil otrok. "Bil je prijeten in tih otrok, vendar z njima nisem imel stikov," je povedal Ruslan Carni, ki je bil močno presenečen, ko je izvedel, da sta Džohar in Tamerlan. "Zame sta bila vedno zgubi," je povedal njun stric, ki si želi, da njuna nečaka ne bi obstajala. Stric se je tudi opravičil žrtvam in poškodovanim, nato pa dejal: "Zadevo sem spremljal od začetka, vendar si nikoli nisem predstavljal, da sta za to odgovorna sinova mojega brata. Če bi vedel, bi ju prijavil sam." Po njegovem mnenju njuno dejanje ni povezano s Čečenijo, kot predvidevajo ameriški mediji, povedal pa je tudi, da napad ni povezan z islamom. "Seveda se ju sramujemo, sta otroka mojega brata. Džohar, če si živ, se predaj in prosi za usmiljenje," je še povedal Ruslan Carni.

Drugi stric osumljencev Alvi Carni, ki živi v kraju Montgomery Village v zvezni deželi Maryland, je povedal je, da ga je Tamerlan v četrtek poklical in ga prosil za razumevanje in odpuščanje. Sam sicer z mladeničema pred tem ni govoril več let. Carni je pojasnil, da sta Tamerlan in Džohar v ZDA živela kakšnih sedem ali osem let, da sta njegova nečaka izvedla ponedeljkov napad, pa le težko verjame. Za Tamerlana, ki ga je označil za "zgubo", tudi sicer ni našel lepih besed. "Zaslužil si je (umreti). Vsekakor si je zaslužil svoje," je menil stric.

Brata sta kratek čas bivala v Mahačkali V Dagestanu pa je ravnatelj neke šole v Mahačkali Temurmagomed Davjodov dejal, da brata pozna, saj sta kratek čas bivala tam. Begunska družina naj bi regijo zapustila leta 2002. Dagestansko notranje ministrstvo je sporočilo, da nima nobenih podatkov o morebitnih kaznivih dejanjih družine.

Džohar je obiskoval prestižno srednjo šolo Cambridge Rindge and Latin School, ko je bil v zadnjem letniku, leta 2011, pa je celo prejel štipendijo mesta Cambridge v višini 2.500 ameriških dolarjev. Njegov nekdanji sošolec Eric Machado je o Džoharju za CNN povedal, da sta se skupaj zabavala, vendar pa ni vedel, od kod prihaja, niti tega, da ima starejšega brata. Machado je še razkril, da je nekoč nekaj pripomnil o terorizmu, vendar pa nihče ni verjel, da bi bil zmožen česa takšnega. Kaj je pripomnil, Machado ni razkril.

"Bil je zelo tih" Po besedah Deane Beaulieu, še ene sošolke, je bil Džohar sicer tih fant, ki se je v srednji šoli ukvarjal z rokoborbo. Beaulieujeva je za Washington Post še razkrila, da je živel skupaj z bratom in sestro. "Bil je zelo tih. Pravijo, da moraš biti previden s tistimi, ki so tihi." Povedala je še, da nikoli ni izrazil svojih političnih ali verskih pogledov.

Za Associated Press (AP) je njun oče Anzor Carnajev, ki sicer živi v ruskem mestu Mahačkala, povedal, da je Džohar inteligenten mlad moški. "Moj sin je pravi angel," je povedal in dodal: "Džohar je v drugem letniku medicine, tako je inteligenten. Pričakujemo, da se bo vrnil domov med počitnicami."

Oče prepričan, da sta njegova sinova žrtvi tajne službe "Po mojem mnenju so mojima otrokoma to podtaknile tajne službe, ker sta muslimana," je dejal oče. Ob tem se je vprašal, zakaj so enega od njegovih sinov, Tamerlana, policisti ubili, saj bi ga morali poskušati ujeti živega.

Dodal je še, da se mlajši brat Džohar "skriva".

Starejši brat naj bi bil aretiran zaradi napada na svoje dekle Zgovoren pa je tudi njegov profil na družbenem omrežju Vkontakte, ki je nekakšna ruska različica Facebooka, v katerem je zapisal, da govori angleško, čečensko in rusko. Svoj pogled na svet je označil z besedo islamski, njegova cilja pa naj bi bila kariera in denar.

O Tamerlanu je znano to, da naj bi bil leta 2009 aretiran zaradi napada na svoje tedanje dekle, piše spletna stran spotcrime.com. Tamerlan pa naj bi bil tudi amaterski boksar, ki naj bi si vzel leto dni odmora med študijem, da je treniral za neko veliko tekmovanje. Študent fotografije Johannes Hirn si je mladega obetavnega boksarja izbral za fotografski esej, na svoji spletni strani je objavil kopico Tamerlanovih fotografij in jih opremil s podpisi. Tako naj bi bil Tamerlan zelo veren, v imenu vere pa naj bi se odpovedal alkoholu in kajenju, piše New York Times.

Ne spreglejte