SiolNET. Novice Svet
0,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Strache, ki so ga ujeli v korupcijski aferi, se je odpovedal mandatu evropskega poslanca

0,19

termometer

Heinz-Christian Strache
Foto: Reuters

Nekdanji vodja avstrijskih svobodnjakov in podkancler Heinz-Christian Strache, ki ga je odnesla avstrijska afera Ibiza, je danes sporočil, da se odpoveduje mandatu evropskega poslanca.

"Vrnitev v aktivno politiko se lahko in mora zgoditi šele, ko bo ozadje videoposnetka Ibiza celovito razjasnjeno," je v izjavi za javnost poudaril Strache. Dodal je, da njegovi odločitvi ni botrovala nobena politična računica, sploh pa ne kakšen dogovor.

Na tak način je zavrnil ugibanja, da naj bi se mandatu evropskega poslanca odpovedal v zameno za uvrstitev svoje soproge Philippe na tretje mesto kandidatne liste dunajskih svobodnjakov, kar ji omogoča dobre možnosti za osvojitev poslanskega mandata.

Prizadeval si bo za politično vrnitev

Hkrati je napovedal, da si bo prizadeval za politično vrnitev. "Moje politično življenje zagotovo ni končano; to vam obljubljam," je še dejal. In dodal, da politika zahteva "svobodno glavo ter čisto preteklost". Končal je v nekoliko zagonetnem slogu: "Veliko je za postoriti, a ne bo zaman."

Heinz-Christian Strache Novice Avstrijsko tožilstvo uvedlo preiskavo proti Stracheju

Strache je na volitvah v Evropski parlament 26. maja od avstrijskih volivcev dobil skoraj 45.000 preferenčnih glasov, kar mu načeloma zagotavlja prevzem mandata evropskega poslanca.

Z vseh položajev odtopil sredi maja

Strache je z vseh položajev v avstrijski politiki odstopil sredi maja, ko se je v javnosti pojavil videoposnetek iz leta 2017, ki je nastal na Ibizi. Na videoposnetku Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha obljublja vladne posle v zameno za pomoč pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, po katerim so svobodnjaki vstopili v vladajočo koalicijo z ljudsko stranko.

Njegov odstop je sprožil verižno reakcijo, na koncu katere je parlament izglasoval nezaupnico manjšinski vladi pod vodstvom predsednika ljudske stranke Sebastiana Kurza. Predvidoma 29. septembra bodo v Avstriji nove predčasne volitve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin