Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2011,
7.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Norveška Oslo napad

Sobota, 23. 7. 2011, 7.13

6 let, 6 mesecev

Storilec priznal streljanje, motiva ni razkril (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Norveška policija je 32-letnega Norvežana uradno obtožila odgovornosti za petkova napada na Norveškem, ki sta po zadnjih podatkih zahtevala najmanj 92 smrtnih žrtev.

Policija še vedno ni razkrila njegove identitete, v medijih pa so se že pojavile navedbe, da gre za Andersa Behringa Breivika. 32-letnika so po streljanju v počitniškem kampu podmladka vladajočih laburistov na otoku Utoya aretirali pripadniki posebnih enot. Norveška policija je sporočila, da je domnevni napadalec med zaslišanjem priznal strelski napad na otoku, ni pa razkril motiva za svoja dejanja. Prav tako tudi ni razkril, ali je deloval na lastno pest ali je imel pomočnike. Še vedno pogrešajo več mladih Policija je še razkrila, da se je napadalec na otoku Utoya predal takoj, ko je policija prispela na otok. Hkrati so policisti tudi priznali, da je imela posebna protiteroristična enota, ko so jo obvestili o streljanju, težave pri nabavi čolna, kar naj bi natančneje raziskali. Po zadnjih podatkih je v streljanju, ki naj bi trajalo kar poldrugo uro, življenje izgubilo 85 mladih. Po navedbah policije naj bi na otoku še vedno pogrešali od štiri do pet mladih. V vladnih poslopjih še vedno trupla Zaslišanje osumljenca je policija ocenila kot "težavno", čeprav naj bi bil 32-letnik pripravljen na sodelovanje. Potrdili so tudi, da so na otoku našli dva kosa strelnega orožja. 32-letnik naj bi v ponedeljek privedli pred preiskovalnega sodnika. Policija je tudi potrdila, da je bila petkova eksplozija v središču Osla, ki je zahtevala najmanj sedem smrtnih žrtev in za katero naj bi bil prav tako odgovoren Breivik, posledica avtomobila bombe. V uničenih prostorih vladne četrti norveške prestolnice naj bi bila po navedbah policije še vedno trupla žrtev, vendar policija natančne številke še ni razkrila.

Policija je preiskovala tudi navedbe, da je bil v streljanje vpleten še en moški, vendar za zdaj tega ni ugotovila, dopušča pa možnost, da je vpletenih več ljudi. Očividci naj bi na otoku namreč videli še enega moškega, ki pa ni bil preoblečen v policista. Policija tudi ni izključila možnosti, da so v središču mesta še neeksplodirane bombe.

"Kričal je in tudi zmagoslavno vzklikal" Očividci streljanja na otoku so pretreseni. 22-letna Nicoline Bjerge Schie je tako dejala, da je napadalec streljal v razmaku desetih sekund, sam napad pa naj bi po njenem mnenju trajal tri četrt ure. Kot je še povedala, se je skupaj s prijatelji skrila za neko skalo v vodi. "Videla nisem nič, sem pa slišala. Kričal je in tudi zmagoslavno vzklikal," je še dejala.

"Vse vas bom pobil. Vsi morate umreti" Eden od vodilnih predstavnikov norveškega laburističnega podmladka Adrian Pracon pa je dejal, da je napadalec večkrat zakričal: "Vse vas bom pobil. Vsi morate umreti". Sam naj bi preživel, ker se je delal mrtvega. Ali al Hatem, ki je prav tako preživel strelski napad, je dejal, da je skupina mladih najprej stekla proti moškemu, ki je bil oblečen v policista, ta pa je nato takoj začel streljati na mlade. Sam je stekel v nasprotno smer in se skril v vodo.

Za teroristično dejanje 21 let zapora Namestnik načelnika policije v Oslu Roger Andresen je ob tem še dejal, da sta napada zagotovo teroristično dejanje, za kar je po norveški zakonodaji zagrožena kazen do 21 let zapora. Norveško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da bi lahko bila napada politično motivirana.

Napadalec naj bi se preoblečen v policijsko uniformo pripeljal v srebrnem dostavnem vozilu. Oborožen naj bi bil s puško in pištolo, nosil pa naj bi tudi neprebojni jopič.

"Prišel, da bi preveril varnost" Ko je prispel, naj bi dejal, da je prišel, da bi preveril varnost, kar naj bi bilo rutinsko opravilo po eksploziji v Oslu, ki je odjeknila le slabi dve uri pred tem. Na območje kampa naj bi ga nato pripeljali s čolnom, najprej pa je začel streljati na skupino mladih, ki so se zbrali, da bi jih seznanili z dogajanjem v prestolnici.

Povezan naj bi bil z desničarskimi ekstremisti Norveška televizija je sicer objavila fotografijo in identiteto 32-letnega napadalca. Šlo naj bi za Andersa Behringa Breivika, ki naj bi imel registrirano orožje na svoje ime in naj bi bil povezan z desničarskimi ekstremisti.

Eksplozija v Oslu, za katero naj bi bil tudi odgovoren 32-letni Breivik, je bila tako silovita, da je razbila vsa okna na stavbi norveškega premiera ter poškodovala stavbo finančnega ministrstva. Gre za najhujši tovrstni napad na Norveškem od druge svetovne vojne. Neimenovani policijski uradnik je povedal, da vse kaže, da je šlo za dejanja očitno blaznega posameznika brez povezav z mednarodnim terorizmom. "Gre bolj za napad v slogu Oklahoma Cityja, kot pa za napad v slogu 11. septembra," je povedal uradnik. Napad v Oklahoma Cityju je bilo leta 1995 dejanje domačega ameriškega terorista, napadi 11. septembra 2001, pa dejanja islamskih teroristov. Tudi na otoku Utoyi naj bi sicer našli neeksplodirano bombo.

Transfuzijska banka poziva k darovanju krvi Stanje v Oslu se počasi normalizira. Na ulicah glavnega norveškega mesta je sicer več oboroženih vojakov, nekateri imajo ob sebi tudi pse. Avtobusi in tramvaji ne vozijo v center mesta, transfuzijska banka pa ljudi poziva k darovanju krvi. Policija je po tragediji zaostrila varnostne ukrepa za potencialne lokacije morebitnih podobnih napadov, so pa preklicali nasvet, naj ljudje po petkovi eksploziji in streljanju ostanejo doma.

"Še več demokracije, še več odprtosti" Norveški premier Jens Stoltenberg je po eksploziji in streljanju v noči na soboto obiskal ranjene v bolnišnici v Oslu in ob tem izpostavil, da bosta napada spremenila Norveško. In odgovor po njegovem mnenju mora biti: "Še več demokracije, še več odprtosti".

Stoltenberg: Otok, ki se je iz raja spremenil v pekel Na novinarski konferenci pa je Stoltenberg dejal, da je bil otok Utoya "njegov otroški raj, ki se je spremenil v pekel". Kot je še dodal, je svoje številne poletne počitnice preživel na Utoyi, ob tem pa je petkove dogodke označil za "narodno tragedijo". "Po drugi svetovni vojni v naši državi nismo doživeli hujše katastrofe," je dejal premier. Kot je še povedal, je bilo načrtovano, da naj bi prav danes obiskal počitniški tabor svojega laburističnega podmladka. Priznal je, da je številne žrtve petkovega streljanja tudi osebno poznal. Bo pa Stoltenberg obiskal preživele in njihove sorodnike. Glede motiva za napad pa je premier dejal, da je še prezgodaj, da bi to komentiral.

Herald V.: Pomembno je, da stopimo skupaj Norveški kralj Harald V. je napad na udeležence poletnega tabora označil kot "nepojemljivo tragedijo". Norvežane je pozval, naj v "najhujši nacionalni krizi po drugi svetovni vojni stopijo skupaj in podprejo drug drugega". Izrazil je prepričanje, da je svoboda močnejša kot strah in da bo na Norveškem še naprej mogoče svobodno in varno živeti.

"Zgodilo se je to, za kar ni nihče mislil, da se lahko zgodi. Dolgo bo trajalo, da bo Norveška lahko predelala teroristične napade. Na preizkušnji je ves narod. Trdno moramo ostati zavezani našim vrednotam," je še dejal Harald V.

Cerkev pretresena nad "brezsmiselnim" nasiljem Najvišja predstavnika krščanskih cerkva na Norveškem sta se na tragedijo odzvala s pretresenostjo in žrtvam ter njihovim svojcem izrazila globoko sožalje.

Norveški pravosodni minister Knut Storberget pa je dejal, da gre za "nepojmljivo narodno katastrofo".

Ne spreglejte