Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 8. 2023,
9.44

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44

Natisni članek

Rusija vojna Ukrajina

Nedelja, 20. 8. 2023, 9.44

9 mesecev

543. DAN VOJNE V UKRAJINI

Zelenski: To je zgodovinski trenutek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,44
Volodimir Zelenski, Kačji otok | Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino "absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča".  | Foto Reuters

Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino "absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča".

Foto: Reuters

Danska in Nizozemska sta danes potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev med današnjim obiskom na Nizozemskem pozdravil in dejal, da je za Ukrajino zgodovinska in navdihujoča. Po njegovih besedah bo Ukrajina prejela 42 omenjenih lovcev, poročajo tuje tiskovne agencije. 

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

19.56
 Orban in Erdogan tudi o ratifikaciji švedskega pristopa k Natu
16.29 Danska in Nizozemska potrdili dobavo letal F-16 Ukrajini
13.54 Ukrajina objavila fotografije uničujočega napada na Černigiv
9.56 Ruske sile naj bi preprečile napad z dronom na Moskvo
9.40 Narašča število žrtev ruskega napada na Černigiv

19.56 Orban in Erdogan tudi o ratifikaciji švedskega pristopa k Natu

Madžarski premier Viktor Orban in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta se danes v Budimpešti pogovarjala o sodelovanju med državama na področju energetike in o ratifikaciji švedskega pristopnega protokola k Natu, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Szijjarto je pojasnil, da bosta voditelja o vprašanju Švedske govorila še jeseni, ker sta parlamenta obeh držav trenutno na počitnicah. "Dogovorili smo se, da se bomo nenehno posvetovali, ostali v stikih in se obveščali o stanju parlamentarnih postopkov in njihovem napredku," je dejal.

Med 31 članicami zavezništva sta Madžarska in Turčija še edini, ki nista ratificirali švedskega pristopnega protokola. Zaradi zadržanosti do vstopa Švedske je bila letos v Nato sprejeta samo Finska, čeprav sta državi za vstop zaprosili skupaj.

Szijjarto je dodal, da Madžarska in Turčija ohranjata strateško partnerstvo, medtem ko sta se že prej dogovorili o še tesnejšem sodelovanju. S tem namenom bo Erdogan znova obiskal Budimpešto 18. decembra in se udeležil srečanja strateškega sveta za sodelovanje med državama na visoki ravni ter podpisal sporazum med državama o sodelovanju in medsebojni pomoči med izrednimi razmerami.

Izpostavil je veliko in nepogrešljivo vlogo Turčije pri zagotavljanju oskrbe Madžarske z energijo, saj v državo velik del zemeljskega plina prihaja po turškem plinovodu. Njena vloga pa se bo še povečala, ko bo začel veljati dogovor Madžarske in Azerbajdžana o transportu zemeljskega plina in ko bo plin v Evropo začel izvažati Turkmenistan, je dodal. Izpostavil je še, da se bo začelo novo obdobje v odnosih med državama zaradi dogovora o nakupu 275 milijonov kubičnih metrov plina od turškega podjetja Botas v prihodnjih letih.

Dodal je, da bosta državi začeli pogovore o brezplačnem skladiščenju turškega plina na Madžarskem.

Z Orbanom in Erdoganom se je danes v Budimpešti ločeno sestal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Pogovor z Erdoganom je označil kot odprt, govorila pa sta o aktualnih dvostranskih in regionalnih vprašanjih, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z Orbanom sta govorila predvsem o zagotavljanju energetske varnosti.

Z Orbanom sta se srečala tudi predsednik bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorad Dodik in njegova tesna sodelavka, srbska članica predsedstva BiH Željka Cvijanović.

16.29 Danska in Nizozemska potrdili dobavo letal F-16 Ukrajini

Danska in Nizozemska sta danes potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev med današnjim obiskom na Nizozemskem pozdravil in dejal, da je za Ukrajino zgodovinska in navdihujoča. Po njegovih besedah bo Ukrajina prejela 42 omenjenih lovcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Nizozemska in Danska se zavezujeta, da bosta Ukrajini predali letala F-16, ko bodo za to izpolnjeni pogoji," je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom dejal nizozemski premier Mark Rutte, ki trenutno vodi prehodno vlado. To je tudi prva konkretna obljuba Kijevu o dostavi teh ameriških lovcev.

Prenos letal Ukrajini je danes potrdilo tudi dansko obrambno ministrstvo. Ob tem je dodalo, da si bo Danska prizadevala za povečanje koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini in usposabljanje ukrajinskih pilotov.

Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino "absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča". "To je še en korak h krepitvi ukrajinskega zračnega ščita," je poudaril. Podrobnosti dobave ali časovnega okvirja voditelja nista razkrila, je pa Zelenski na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da bo Ukrajina prejela 42 letal in da je to šele začetek.

Zelenski je na Nizozemskem dva dneva po tem, ko so ZDA Amsterdamu in Köbenhavnu dovolile, da svoja lovska letala F-16 izročita Ukrajini. Zanje so v Kijevu prosili že dlje časa. Vendar pa je Washington ob tem postavil pogoj, da lahko prenos izvedejo šele, ko bo končano urjenje ukrajinskih pilotov zanje.

Medtem je ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov v soboto dejal, da se je usposabljanje ukrajinskih pilotov, inženirjev in tehnikov za letala F-16 že začelo. Po njegovih besedah bo trajalo najmanj šest mesecev.

Zelenski je prišel na Nizozemsko po tem, ko se je v soboto mudil na nenapovedanem obisku že na Švedskem. Tam je na skupni novinarski konferenci s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom povedal, da se državi pogovarjata o morebitnem prenosu lovcev gripen v Kijev in da sta ukrajinska pilota že začela testne polete z njimi.

13.54 Ukrajina objavila fotografije po uničujočem ruskem napadu na Černigiv

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je objavilo fotografije gledališča v Černigivu, ki ga je včeraj zadela ruska raketa. "Posledice ruskega terorističnega napada," je ukrajinsko ministrstvo za obrambo zapisalo v objavi na omrežju X, nekdanjem Twitterju.

9.56 Ruske sile naj bi preprečile napad z dronom na Moskvo

Ruska protiletalska obramba je danes zjutraj preprečila napad na Moskvo z ukrajinskim brezpilotnim letalnikom, ki ga je sestrelila na območju pred rusko prestolnico, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodalo je, da pri tem ni bilo ne žrtev ne gmotne škode. Nekaj časa je bil ustavljen promet na moskovskih letališčih Vnukovo in Domodedovo.

O napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bila ponoči tarča napadov ukrajinskih dronov tudi ruska regija Kursk, ki meji na Ukrajino. Po besedah guvernerja regije Romana Starovojta je dron padel na streho železniške postaje, nato pa je izbruhnil požar, ki pa so ga že pogasili. Ob strehi in fasadi železniške postaje je bila škoda povzročena tudi na prvem peronu in v čakalnici, je sporočil na družbenem omrežju Telegram.

Po njegovih navedbah je bilo v času napada v objektu 50 ljudi, pet pa jih je bilo lažje poškodovanih.

Južneje, še vedno blizu Ukrajine, v regiji Rostov, pa je ruska protiletalska obramba prestregla dva brezpilotna letalnika, je sporočil guverner regije Vasilij Golubev. Tudi tu ni bilo žrtev, niti gmotne škode.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ozemlje Rusije. Britansko obrambno ministrstvo je danes ocenilo, da so ti napadi strateško pomembni, saj naj bi ruske oblasti ob napadu na Ukrajino predpostavljale, da bo imel "le malo neposrednega vpliva" na Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Poveljstvo ruskih letalskih sil je zelo verjetno pod močnim pritiskom, da izboljša zračno obrambo nad zahodno Rusijo," je ministrstvo zapisalo na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju.

9.40 Narašča število žrtev ruskega napada na Černigiv

Po besedah župana mesta Oleksandra Lomaka je bilo tarča napada gledališče, v katerem je potekalo srečanje izdelovalcev dronov, ki pa so se vsi pravočasno umaknili na varno. V napadu so bili poškodovani gledališče, glavni trg in poslopje bližnje univerze. V izjavi za britanski BBC je še izpostavil, da so se ruske sile z napadom v središču mesta sredi dneva zavedale, da bo zahteval predvsem civilne žrtve, kar je še en ruski vojni zločin.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sporočil, da je bila ubita tudi šestletna deklica in da je med ranjenimi 15 otrok. Obljubil je odgovor na ta teroristični napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Černigiv
Novice V ruskem napadu več mrtvih in ranjenih, raketa zadela središče mesta

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko pa je v soboto povedal, da je bila v času napada večina žrtev v vozilih ali prečkala ceste. Veliko ljudi se je vračalo iz cerkve ob pravoslavnem prazniku, matere pa so bile na sprehodu z otroki v bližnjem parku, je dodal.

Združeni narodi so obsodili ta "gnusen napad na glavnem trgu velikega mesta, zjutraj, ko so zunaj ljudje in ko gredo mnogi v cerkve ob verskem prazniku". Koordinatorka ZN za humanitarno pomoč v Ukrajini Denise Brown je obsodila "ponavljajoče se ruske napade na naseljena območja v Ukrajini", in opozorila, da so napadi na civiliste ali civilne objekte po mednarodnem humanitarnem pravu strogo prepovedani.

Napad je obsodila tudi generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay. Središče Černigiva s tisočletno zgodovino je po navedbah ukrajinskega ministrstva za kulturo namreč kandidat za uvrstitev na Unescov seznam svetovne dediščine.

Černigiv leži okoli 50 kilometrov južno od ukrajinske meje z Belorusijo in se je doslej v veliki meri izognil večjim napadom, medtem ko glavnina spopadov poteka na vzhodu in jugu države. Ruske sile so ga nekaj časa zasedale v prvih mesecih ruske invazije na Ukrajino, ko so prodirale iz Belorusije.

Nicolas Sarkozy
Novice Sarkozy bi ukrajinski konflikt reševal z referendumi
Človekove pravice
Novice Rusija zaprla organizacijo za človekove pravice #video
Ne spreglejte