Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2019,
11.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54

Natisni članek

Nova Zelandija napad streljanje smrtne žrtve

Nedelja, 17. 3. 2019, 11.10

5 let, 1 mesec

Število žrtev napada na Novi Zelandiji se je povzpelo na 50

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,54
napad nova zelandija | Novozelandske oblasti so danes objavile seznam žrtev, ki so imele od tri do 77 let. | Foto Reuters

Novozelandske oblasti so danes objavile seznam žrtev, ki so imele od tri do 77 let.

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev petkovega terorističnega napada na Novi Zelandiji se je povzpelo na 50, so danes potrdile tamkajšnje oblasti. Pri premeščanju žrtev napada iz mošej Al Noor in Linwood v Christchurchu so namreč našli še eno truplo.

V strelskem napadu je bilo ranjenih 50 ljudi, 34 jih še vedno zdravijo v bolnišnici v Christchurchu. Med njimi jih je 12 še vedno v kritičnem stanju.

V kritičnem stanju je tudi štiriletna deklica, ki so jo odpeljali v otroško bolnišnico Auckland.

Novozelandske oblasti so danes objavile seznam žrtev, ki so imele od tri do 77 let.

Posmrtne ostanke žrtev napada v dveh mošejah v Christchurchu bodo danes zvečer začeli vračati sorodnikom, je napovedala novozelandska premierka Jacina Ardern.

Jan Pivk
Novice Slovenec na prizorišču, kjer je bil teroristični napad: Prijatelj je slišal strele in kričanje #video

Napadalčeva družina zaradi napada v Christchurchu "zlomljena"

Družina obdolženca je sporočila, da je zaradi njegovega dejanja "zlomljena". "Osupli smo, ne vemo, kaj naj si mislimo," je za avstralsko televizijo Channel Nine povedala Tarrantova babica Marie Fitzgerald iz avstralske zvezne države Novi Južni Wales. "Tako težko je sprejeti, da je nekdo iz naše družine lahko storil nekaj takšnega," je dejala.

Napadalec je odraščal v majhnem avstralskem mestu Grafton in v mladosti nič ni kazalo, da bi se lahko kasneje med potovanji v Evropo pustil zasužnjiti neofašizmu. Kot je zapisal v manifestu, ki ga je objavil pred napadom, je o tem začel razmišljati med svojimi potovanji po Franciji in drugih zahodnoevropskih državah. Bil je "šokiran nad invazijo" priseljencev na francoska mesta.

Tudi babica meni, da se je med potovanji povsem spremenil. Pred letom dni se je sicer vrnil v Avstralijo, a se je zdelo, da je takšen kot običajno.

Tarrantovi sestra in mati sta medtem pod policijsko zaščito in z njima v stik ne morejo stopiti niti drugi družinski člani. "Policija bo opravila svojo dolžnost in jih zaščitila, kar je tudi prav," je poudarila Fitzgeraldova.

nova zelandija
Novice Glavni osumljenec za teroristični napad obiskal balkanske države

V ponedeljek bodo zaslišali drugo osebo, za katero sumijo, da je povezana z napadom

Novo Zelandijo in svet je v petek pretresel najbolj smrtonosen terorističen napad v tej otoški tihomorski državi, v katerem je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu po najnovejših podatkih ubitih 50 ljudi.

Do streljanja je prišlo v dveh mošejah, Al Noor v središču Christchurcha in mošeji v bližnjem predmestju Linwood. Glavni osumljenec, 28-letni Avstralec Brenton Harrison Tarrant, je v soboto zjutraj stopil pred sodnika, ki mu je prebral obtožnico za en umor in ga poslal nazaj za zapahe do 5. aprila, ko bo moral spet pred sodišče.

V ponedeljek bodo zaslišali drugo osebo, ki so jo v petek priprli zaradi suma, da je "povezana" z napadom, je potrdila policija.

Zaradi sumljivega paketa zaprli novozelandsko letališče Dunedin

Novozelandska policija je danes pozno popoldne zaprla letališče Dunedin, potem ko so tam odkrili sumljiv paket, so danes sporočile tamkajšnje oblasti.

"Letališče Dunedin je trenutno zaprto," je sporočila tamkajšnja policija. Potnikov s terminala niso evakuirali.

Na prizorišču je policija, tja pa so bile napotene tudi specialne enote, ki bodo preverile, za kakšen paket gre.
Christchurch
Novice Napadalec pred strelskim pohodom na Novi Zelandiji poslušal četniško pesem #video #foto

Novozelandska premierka bo zahtevala dodatna pojasnila glede posnetka napada

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da bo od Facebooka in drugih družbenih omrežij zahtevala dodatna pojasnila glede objavljanja posnetka petkovega napada na mošeji.

"Naredili smo, kar smo lahko, da smo umaknili oziroma skušali umakniti nekatere posnetke, ki so po napadu krožili po spletu," je povedala Ardernova. "Vendar je bilo nazadnje odvisno od teh omrežij, da so olajšala umik," je poudarila in dodala, da bodo potrebna dodatna pojasnila.

Brenton Harrison Tarrant
Novice Strelec z Nove Zelandije vpleten v prevaro, ki je zavedla tudi Slovence

17-minutni video napada so uporabniki delili na drugih družbenih omrežjih

Dvome, ali trenutna pravila zadostujejo, je izrazil tudi avstralski premier Scott Morrison, iz katerega države je prihajal domnevni napadalec. Podjetja so po njegovih besedah sodelovala vse od napada. "Moram pa na žalost reči, da je sposobnost, da bi v celoti pomagala, zelo omejena," je povedal.

Poudaril je še, da so dobili zagotovila, da ko je posnetek odstranjen, sistem onemogoči, da bi se znova pojavil. "Očitno je, da se to ni zgodilo," je poudaril.

Napadalec Brenton Tarrant je svoj napad prenašal v živo prek Facebooka, nakar ga je to družbeno omrežje odstranilo. Vendar pa so uporabniki spleta 17-minutni video nato delili na Youtubu in Twitterju, ki sta ga skušali umakniti.

Na novozelandskem predstavništvu Facebooka so zagotovili, da ves čas odstranjujejo nasilno vsebino. "V prvih 24 urah je bilo po vsem svetu odstranjenih 1,5 milijona posnetkov, od tega jih je bilo 1,2 preprečenih že ob nalaganju na splet," so povedali.

 

Ne spreglejte