Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
7.02

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

škoda smrtne žrtve ZDA tornado

Torek, 28. 5. 2024, 7.02

3 tedne, 4 dni

Število smrtnih žrtev tornadov in neurij v ZDA se je povzpelo na 23 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Število smrtnih žrtev tornadov in drugih velikih neurij, ki so konec prejšnjega tedna zajeli osrednji del ZDA, se je v ponedeljek povzpelo na 23, poročajo ameriški mediji. Neurja so se v ponedeljek razširila tudi po severovzhodnem delu ZDA. Nevihte so v ponedeljek poleg hudega vetra ponekod prinašale tudi točo.

Konec prejšnjega tedna je v zvezni državi Arkansas zaradi tornadov umrlo najmanj osem ljudi, v Teksasu je zaradi posledic neurij umrlo sedem ljudi, v Kentuckyju pet, v Oklahomi najmanj dva in eden v Alabami. Med mrtvimi so najmanj štirje otroci, poroča portal ameriške televizija CNN.

O škodi so poročali iz najmanj 20 zveznih držav. Najhuje je bilo v nedeljo, ko so poročali o najbolj intenzivnih nevihtah letos, vendar se je burno vremensko dogajanje nadaljevalo tudi v ponedeljek.

Na severu zvezne države Indiana je bil zaradi številnih neviht prestavljen začetek avtomobilistične dirke Indianapolis 500, zato so morali navijači zapustiti tribune in poiskati zavetje.

Nevihte so ponekod poškodovale električno omrežje, zaradi česar je bilo v ponedeljek brez elektrike na območju od Zahodne Virginije do Georgie na jugu in Arkansasa proti zahodu več kot 530.000 odjemalcev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Veter je podiral tudi drevesa, obračal avtomobile, tornadi pa so orali po naseljih in uničevali ameriška lesena bivališča.

Svarilo pred tornadi je v ponedeljek veljalo za več kot 16 milijonov, opozorilo pred neurji pa za več kot 30 milijonov ljudi.

Medtem pa na jugu države, predvsem za jug Teksasa ter dele Louisiane in Misisipija, veljajo opozorila za vročino, saj bi se lahko živo srebro povzpelo do 48 stopinj Celzija.

posledice tornada v Teksasu
Novice Tornadi in neurja v ZDA zahtevali 15 življenj #video
x
Novice Tornado v ZDA odpihnil stavbo #video
Radar Tornado
Novice Izredno redek ekstremen vremenski pojav, meteorologi zaprepadeni #video
Tornado
Novice V divjanju tornadov umrlo pet ljudi #video
tornado
Novice V okolici Milana divjal tornado #video
Ne spreglejte