Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2024,
12.41

Osveženo pred

2 dneva, 10 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
spolno nasilje stavka Indija

Natisni članek

Sobota, 17. 8. 2024, 12.41

2 dneva, 10 ur

Stavka zdravnikov zaradi pošastnega posilstva in umora kolegice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,47
Indija stavka zdravnikov | Foto Reuters

Foto: Reuters

Potem ko so v preteklih dneh v Indiji potekali množični protesti zaradi posilstva in umora zdravnice, danes v znak solidarnosti z žrtvami spolnega nasilja stavkajo tudi indijski zdravniki. Truplo posiljene zdravnice so odkrili 9. avgusta v bolnišnici v Kalkuti, policija je storilca že aretirala.

Zdravniki in drugi zdravstveni delavci, ki so se jim pri demonstracijah pridružili tudi drugi Indijci in Indijke, zahtevajo ukrepanje zoper spolno nasilje, boljše delovne pogoje ter jasnejšo zakonodajo na področju premorov med delom. Zdravniki med stavko obravnavajo le nujne primere, stavko je podprla večina sindikatov zaposlenih v zdravstvu.

Umrlo zdravnico so našli v bolnišnični predavalnici, kamor se je odpravila, da bi si spočila med 36-urno izmeno. Policija je zaradi suma posilstva in umora pridržala moškega, ki je v bolnišnici pomagal pri razvrščanju čakalnih vrst.

Indija stavka zdravnikov | Foto: Reuters Foto: Reuters

"36-urna dežurna izmena, ki jo je opravljala žrtev, in pomanjkanje varnih prostorov za počitek zahtevata temeljito izboljšanje delovnih in življenjskih pogojev zdravnikov," je dejal predstavnik enega od sindikatov.

Zdravniki zahtevajo tudi uveljavitev krovnega nacionalnega zakona, ki bi zdravstvene delavce zaščitil pred nasiljem.

Protestniki in protestnice policiji v Kalkuti očitajo, da je primer obravnavala neustrezno. Višje sodišče v mestu pa je preiskavo preneslo na osrednji indijski preiskovalni urad, da bi "pridobilo zaupanje javnosti".

Indija stavka zdravnikov | Foto: Reuters Foto: Reuters

Indijski premier Narendra Modi se je v četrtek zavzel za kaznovanje tistih, ki izvajajo "pošastna" dejanja nad ženskami.

Spolno nasilje je v Indiji zelo razširjen problem. Leta 2022 so iz države z 1,4 milijarde prebivalcev poročali o povprečno skoraj 90 posilstvih dnevno.

Ne spreglejte