Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
14.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška pomoč

Četrtek, 23. 5. 2013, 14.44

8 let

"Stavim, da bo Hrvaška potrebovala milijarde pomoči"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Zadolžena, skorumpirana in z visoko brezposelnostjo - to je Hrvaška. In 1. julija ji bodo dovolili v EU. Bo tako kot Grčija potrebovala milijarde našega davkoplačevalskega denarja, se sprašuje Bild.

Nemški visokonakladni časnik se v članku z naslovom "Stavim, da bo Hrvaška potrebovala milijarde pomoči" sprašuje, ali si bo evropska povezava z vstopom Hrvaške naredila uslugo: "Visoki dolgovi, številni brezposelni in še več korupcije – ali v EU prihaja naslednji Ciper ali Grčija?"

Bruselj je Hrvaški do zdaj pomagal že z milijardo evrov, po vstopu Hrvaške v EU pa naj bi se pomoč močno povečala. Hrvati upajo, da bodo iz bruseljske blagajne dobili najmanj tri milijarde evrov na leto.

Položaj države z 4,5 milijona prebivalcev ni rožnat. Brezposelnost je od leta 2008 z 8,3 odstotka narasla na 15,9 odstotka. Industrija je v zatonu in nujno potrebuje kapital iz tujine, vendar birokracija zavira naložbe. Na lestvici konkurenčnosti Svetovnega gospodarskega foruma je Hrvaška na 81. mestu.

Po drugi strani pa cveti dolg, ki naj bi se samo letos povečal za pet odstotkov. Skupni dolg se je povečal na skoraj 60 odstotkov. Na kratko: kljub dolžniški krizi si EU nalaga naslednji problematičen primer, ni nič kaj prizanesljiv Bild.

Nemški časnik ob tem opozarja še na večkratna opozorila Evropske komisije o korupciji na Hrvaškem. Transparency International je Hrvaško po indeksu korupcije uvrstil na 62. mesto, za Kubo. Sam hrvaški premier Zoran Milanović je pred kratkim opozoril, da se mora njegova država očistiti korupcije, da "Zagreb in Hrvaška ne bosta temna lisa, temveč evropska zvezda".

Dolge poti pa ne bo treba prehoditi le Hrvaški, temveč tudi EU-ju, ki se je na vrhu v Bruslju izkazal za nepripravljenega na potrebne reforme, sklene Bild, saj se Evropska komisija po vstopu Hrvaške ne bo zmanjšala in bo imela še naprej 28 resorjev.

Ne spreglejte