Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 9. 2011,
18.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hrvaška

Torek, 6. 9. 2011, 18.20

8 let

Stabilna podpora hrvaških državljanov vstopu v EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podpora hrvaških državljanov članstvu Hrvaške v Evropski uniji je bila po sklenitvi pristopnih pogajanj med Zagrebom in Brusljem julija letos 52-odstotna.

Vstopu države v EU je nasprotovalo 40 odstotkov Hrvatov, so pokazali izsledki raziskave, ki so jih predstavili pri delegaciji Evropske komisije v Zagrebu.

Raven podpore je stabilna že dve leti

Raven podpore članstvu Hrvaške v EU je stabilna že dve leti, bistveno pa se ni spremenila niti po zaključku hrvaških pogajanj z EU, saj so argumenti in odnos do EU že dolgo časa nespremenjeni, je povedal vodja raziskave Dragan Bagić z zagrebške Filozofske fakultete, na kateri pomembne raziskave za Evropsko komisijo na Hrvaškem izvajajo od leta 2006.

Omenjeno terensko raziskavo o stališčih hrvaških državljanov do vstopa v EU so opravili med 8. in 26. julijem na reprezentativnem vzorcu 1010 oseb, starejših od 15 let.

Bagić je ob predstavitvi še povedal, da je podpora med 70 odstotki anketirancev, ki bodo zagotovo odšli na referendum in glasovali za vstop Hrvaške v EU, nekoliko višja, in sicer 57-odstotna, medtem ko je tistih, ki bi odšli na referendum in volili proti vstopu, 37 odstotkov.

Prevladuje mnenje, da bo EU prinesla več koristi kot škode Ob tem je poudaril, da se je pozitiven odnos državljanov do EU povečal in da prevladuje mnenje, da bo EU prinesla Hrvaški več koristi kot škode. Po Bagićevih besedah se je splošen pozitiven odnos povečal na 42 odstotkov, kar je za šest odstotkov več kot leta 2009, ko je na odnos hrvaških državljanov do EU močno vplivala slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU.

Državljane skrbi življenjski standard po vstopu v unijo

Izpostavil je, da vprašanje suverenosti države in nacionalne identitete nista več vir zaskrbljenosti hrvaških državljanov, ko govorijo o vstopu v EU, temveč državljane bolj skrbi življenjski standard po vstopu v unijo. 67 odstotkov vprašanih namreč pričakuje višje cene blaga in storitev, medtem ko je zgolj četrtina zaskrbljena zaradi suverenosti države.

Informiranost je še vedno nizka Raziskava je tudi pokazala, da je informiranost državljanov o EU kljub medijski kampanji vlade in informacijskim kampanjam EU še vedno nizka. Pojasnil je, da je test znanja o EU, ki so ga anketiranci opravili v okviru raziskave, pokazal, da je bil v povprečju uspeh komaj zadosten - z zgolj 50,2 odstotka pravilnih odgovorov. Državljani so povedali, da jih najbolj zanimajo dosežki Hrvaške v pogajalskih poglavjih z EU in ekonomske posledice članstva.

Vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem Paul Vandoren je ocenil, da je treba ljudi še bolj seznaniti s posledicami članstva v EU, še posebej ko gre za vpliv na vsakdanje življenje.

Ne spreglejte