Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 3. 2022,
9.40

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

46

Natisni članek

civilisti vojaki truplo Ukrajina

Sobota, 12. 3. 2022, 9.40

2 leti, 1 mesec

Srhljivi prizori iz ukrajinske mrtvašnice: "Tako mladi so"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

46

Mrtvašnica | Na dvorišču forenzičnega inštituta, kjer je mrtvašnica, sneg nenehno pada na trupla, ki so zavita v sive plastične vrečke. | Foto posnetek zaslona

Na dvorišču forenzičnega inštituta, kjer je mrtvašnica, sneg nenehno pada na trupla, ki so zavita v sive plastične vrečke.

Foto: posnetek zaslona

Mrtev s prekrižanimi rokami leži v snegu. Videti je, kot da moli. Ko so ga ujeli, je v Ruse metal molotovke, je povedal delavec v mrtvašnici. Zvezali so mu roke in ga usmrtili. To so grozljivi prizori iz mrtvašnice v Nikolajevu, mestu na obali Črnega morja, ki je že več dni tarča ruskih napadov, piše AFP.

 

Na dvorišču forenzičnega inštituta, kjer je mrtvašnica, sneg nenehno pada na trupla, ki so zavita v sive plastične vrečke. Zaradi pomanjkanja prostora so trupla številnih odložena na tla. 

Vonj smrti je pomešan z dezinfekcijskim sredstvom. Zdravniki izvajajo obdukcije v vprašljivih higienskih razmerah. 

"Nikoli nisem videl česa takega. Mislili smo, da so prometne nesreče najhujša stvar, ki se nam lahko zgodi tukaj," je dejal delavec in zmajal z glavo.

Najmlajša žrtev triletni otrok 

Na tleh je približno 30 trupel. Dva vojaka v uniformi, zložena sta drug na drugega. Med trupli so tudi civilisti.

"Tako mlada sta, mlajša od mojega nečaka," je dejal. V zadnjem delu sobe je ruski vojak. "Držimo jih ločeno," je še povedal in odstranil verigo z vratu žrtve, da bi jo lažje prepoznal.

Nikolajev in okoliška mesta so utrpela hude spopade, a Ukrajinci se upirajo in so pred kratkim znova prevzeli nadzor nad lokalnim letališčem. Kot zadnja večja utrdba pred Odeso je Nikolajev strateško pomemben.

"Od začetka vojne smo prejeli 120 trupel, od tega 30 civilistov," je povedala Olga Dierugina, direktorica forenzičnega inštituta.

Najmlajša civilna žrtev je bil triletni otrok, najstarejša pa v sedemdesetih letih, je dodala Dierugina, vidno izčrpana.

Mrtve težko prepoznajo 

Nekatera trupla je težko identificirati, zlasti med 19 mrtvimi, ki so pred dvema dnevoma prispeli iz Očakova. Vzamejo se vzorci DNK, strokovnjaki posnamejo tetovaže in nakit. Trupla vojakov vrnemo v regije, iz katerih prihajajo, je dodala Dierugina.

"Vsi so zelo mladi, rojeni leta 1990, 2000," pravi Dierugina. Ko so jo vprašali, kako se počuti, je umolknila, povesila obraz, nato pa dejala: "Strah. Vsi imamo otroke."

Trudila se je, da se ne bi zlomila, obrisala si je solze. "Tu v Nikolajevu je znosno, toda moji starši so v Černivu na severu, ne morem se evakuirati."

Njenih 15 kolegov je pobegnilo na Zahod, a forenzična bolnišnica še vedno zaposluje približno 60 ljudi, od tega 20 v mrtvašnici. "Ne morem se jim dovolj zahvaliti," pravi Dierugina.

Dodaja, da so razmere v Nikolajevu še vedno pod nadzorom, a opozarja: "Če se bo tako nadaljevalo, gremo naravnost proti humanitarni katastrofi."

Pred mrtvašnico je več družin nemo stalo v snegu.

Jeruzalem
Novice Se bo usoda Ukrajine in Putina pisala v Jeruzalemu? #vŽivo
Jernej Vrtovec
Novice Vrtovec za čimprejšnji embargo na uvoz ruske nafte in plina v EU
Ne spreglejte