Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 4. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

60

Natisni članek

Rusija Ukrajina vojna

Petek, 29. 4. 2022, 4.00

1 leto, 12 mesecev

"Če ruskih mam ne prepričajo trupla ..." #vŽivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

60

65. dan vojne v Ukrajini. "Vsekakor obstaja možnost, da se bo ta vojna zavlekla in trajala mesece in leta," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in dodal, da morajo biti dolgoročno pripravljeni. V ruskem napadu na Kijev, med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, je bila ubita novinarka ukrajinskega Radia Svobodna Evropa. Margarita Simonjan, urednica osrednjih ruskih medijev RT in Sputnik, ki imata zaledje v Kremlju, meni, da bi moral ruski predsednik Vladimir Putin uporabiti jedrsko orožje in Ukrajino zravnati s tlemi. Simonjanova je ta teden sicer napovedovala, da bo Rusija sprožila jedrsko vojno in da bodo vsi Rusi, ki bodo v njej umrli, odšli v nebesa.

Dnevni pregled pomembnejših dogodkov:

21.06 Prva dama Ukrajine: ruskim mamam nima kaj reči, če jih ne prepričajo trupla ...
18.47 Poljska namerava Ukrajini dobaviti več kot 200 tankov
18.10 Vojni strokovnjak: Bitka za Donbas je za Ruse končana
17.45 Poljska in Češka zahtevata dodatna evropska sredstva za pomoč ukrajinskim beguncem
17.06 Estonski strokovnjak: Putin mi je rekel, da Hitler do leta 1939 ni napravil nič slabega
17.02 Ukrajina zaprosila za mednarodno pomoč pri odstranjevanju min
16.43 Nizozemska vrača veleposlanika v Kijev
14.22 Stoltenberg: Vojna bi lahko trajala leta 
14.02 Ruske sile v Ukrajini zajele dva britanska humanitarna delavca
13.01 Zelenski in Putin vabljena na zasedanje skupine G20
12.44 V obstreljevanju Kijeva ubita novinarka
12.29 Rusi so za napad na Ukrajino prvič uporabili podmornice 
10.55 V raketiranju Kijeva je umrl en človek 
10.39 Kijev za danes načrtuje evakuacijo civilistov iz Mariupola
9.18 Zaradi ruskega napada bo v Evropo na vojaške vaje prispelo osem tisoč britanskih vojakov 
7.57 Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine
3.50 Ena glavnih ruskih propagandistk Putina poziva k uporabi jedrskega orožja

21.06 Prva dama Ukrajine: Ruskim mamam nima kaj reči, če jih ne prepričajo trupla ...

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska je v intervjuju za poljske novice Rzeczpospolita povedala, da je svojega moža in predsednika Ukrajine Volodimirja nazadnje videla pred več kot dvema mesecema, vmes pa le na televiziji. O njem je povedala, da je bil vedno tak, da se je človek nanj lahko naslonil. Rusijo je obtožila, da poskuša začeti genocid v Ukrajini. "Ničesar več nimam povedati. Če jih trupla ne prepričajo, da tukaj nekaj ni prav, nimam več kaj reči," je sklenila Zelenska, ko so jo vprašali, ali ima za ruske mame in partnerice ruskih vojakov kakšno sporočilo.

18.47 Poljska namerava Ukrajini dobaviti več kot 200 tankov

Poljske oblasti nameravajo Ukrajini dobaviti več kot 200 sovjetskih tankov serije T-72. Večina naj bi jih že prečkala mejo in prispela na ukrajinsko ozemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki je dobavo potrdil že pred nekaj dnevi, vendar sprva ni navedel natančnega števila tankov. Hkrati pa je predsednik Andrzej Duda v začetku tedna izjavil, da je Poljska od začetka vojne Ukrajini že zagotovila vojaško pomoč v vrednosti 1,5 milijarde evrov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v pogovoru z novinarji več poljskih medijev v Kijevu zahvalil Poljski in poljskemu ljudstvu za podporo Ukrajini in Ukrajincem brez primere.

Pri tem pa ni mislil le na pomoč z orožjem, temveč tudi na sprejem več kot treh milijonov ljudi, ki so pobegnili iz Ukrajine. Poljaki si po najboljših močeh prizadevajo, da bi se Ukrajinci, ki so pobegnili, počutili kot doma, je dodal.

18.10 Vojni strokovnjak: Bitka za Donbas je za Ruse končana

Ruski napad na Donbas je splaval po vodi in bitka za regijo naj bi se končala v dveh do štirih tednih, je menil vojni strokovnjak Mike Martin. "Rusi bodo ostali brez vojakov, Ukrajinci pa bodo krenili v protinapad," je povedal Martin.

Rusi naj bi tako zakockali edino priložnost za prevzem regije. "Izvlekli so se iz Kijeva in zatem poskušali preložiti borbo na vzhodu," je še dodal.

Martin je povedal, da se je zgodil velik strateški premik v vojni, potem ko je Velika Britanija objavila, da je cilj iz Ukrajine spraviti rusko vojsko, vključno z rusko vojsko na Krimu.

Britanska zunanja ministrica Liz Truss pravi, da bo potrebnih deset let, da bodo ruske sile zapustile Ukrajino. "Ruske sile se bodo temu, da ostanejo v Ukrajini, uprle in nastal bo državni udar," še meni Martin, ki se z ministrico ne strinja.

17.45 Poljska in Češka zahtevata dodatna evropska sredstva za pomoč ukrajinskim beguncem

Poljska in Češka se bosta družno obrnili na Evropsko unijo po dodatno pomoč za oskrbo in pomoč ukrajinskim beguncem, je danes, po sestanku s češkim kolegom Petrom Fialo, dejal poljski premier Mateusz Morawiecki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka vojne v Ukrajini je v sosednjo Poljsko zbežalo že več kot tri milijone ljudi, je danes na Twitterju zapisala poljska mejna straža.

V istem času so poljski mejni organi prešteli 924 tisoč prehodov meje v smeri Ukrajine. Kljub vojni število povratnikov v Ukrajino presega število novih prihodov na Poljsko.

Na srečanju v Varšavi sta se predsednika vlad Poljske in Češke zavzela za nadaljnje sankcije proti Rusiji in podprla status Ukrajine kot kandidatke za članstvo v EU.

Na področju energetike sta premierja izrazila željo po večji neodvisnosti od ruskega plina. Ob tem sta izrazila namero za nadaljevanje pogovorov o dokončanju projekta čezmejnega plinovoda "Štorklja 2", ki je bil pred dvema letoma odložen.

17.06 Estonski strokovnjak: Putin mi je rekel, da Hitler do leta 1939 ni napravil nič slabega

James Sherr, višji strokovnjak na estonskem inštitutu za zunanjo politiko, je med letoma 2008 in 2017 prisostvoval več sestankom, na katerih je bil prisoten tudi Vladimir Putin. Že leta 2009 je Putin ležerno razlagal, da ni bilo v zunanji politiki Adolfa Hitlerja absolutno nič slabega vse do marca leta 1939.

"Hitlerjev argument je bil le ponovna združitev nemške zemlje," je povedal Sherr. Na isti način je o enotnosti Rusije takrat govoril Putin.

"Postajalo je jasno, da je Putinova doktrina zunanje politike zelo podobna Hitlerjevi v zgodnjih letih," je menil Sherr. "Med drugim je Hitler Chamberlainu rekel: 'Samo vzamem, kar je zgodovinsko naše,'" je o Hitlerjevi razlagi prisvojitve ozemlja povedal Sherr.

17.02 Ukrajina zaprosila za mednarodno pomoč pri odstranjevanju min

Ukrajinske oblasti so danes mednarodno skupnost zaprosile za pomoč pri odstranjevanju min na bojnih območjih, pri čemer je notranji minister Denis Monastirski dejal, da bo za vsak dan aktivnih spopadov potrebnih približno 30 dni razminiranja. Kot potrebno pomoč so oblasti navedle strokovnjake in opremo za odstranjevanje min.

Notranji minister je poudaril, da bo odstranjevanje min težavno že samo na območju glavnega mesta Kijev, kjer so spopadi trajali več kot 30 dni. Skupno pa bi lahko odstranjevanje min po državi teoretično trajalo več kot dve leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozoril je tudi, da bi lahko s prihodom pomladi mine prekrila trava, tako da jih bo mogoče najti le s posebno iskalno opremo, ki pa je ima Ukrajina premalo in bo pri hitrem odstranjevanju min tako odvisna od mednarodne pomoči.

Na nevarnost min je v četrtek opozoril tudi župan Kijeva Vitalij Kličko. Po njegovih besedah so mine v predmestju prestolnice že zahtevale prve civilne smrtne žrtve.

16.43 Nizozemska vrača veleposlanika v Kijev

Nizozemska bo svoje veleposlaništvo preselila nazaj v Kijev, so danes sporočili z nizozemskega zunanjega ministrstva v Haagu. Osebje veleposlaništva je bilo iz Ukrajine evakuirano štiri dni pred rusko invazijo, od 16. aprila pa je delovalo v Lvovu na zahodu Ukrajine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nizozemsko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnost sporočilo, da je selitev veleposlaništva v ukrajinsko prestolnico pomemben korak za stike z ukrajinskimi oblastmi in z drugimi državami EU, ki so prisotne v Ukrajini.

Z ministrstva so ob tem dodali, da je odprtje veleposlaništva v Kijevu ključno za oceno varnostnih razmer in koordinacijo humanitarne pomoči iz Nizozemske.

Veleposlanik Jennes de Mol se bo z manjšo ekipo sodelavcev že danes vrnil v Kijev, konzularni oddelek veleposlaništva pa do nadaljnjega ostaja zaprt.

14.22 Stoltenberg: Vojna bi lahko trajala leta 

"Vsekakor obstaja možnost, da se bo ta vojna zavlekla in trajala mesece in leta," je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg in dodal, da morajo biti dolgoročno pripravljeni. 

Nato je pripravljen več let ohranjati podporo Ukrajini v vojni proti Rusiji, vključno s pomočjo Kijevu pri prehodu z orožja iz sovjetskega časa na sodobno zahodno orožje in sisteme, je v četrtek dejal generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Poveljnik Nata je dejal, da bo Zahod še naprej izvajal največji pritisk na ruskega predsednika Vladimirja Putina, da prek sankcij ter gospodarske in vojaške pomoči Kijevu konča invazijo na Ukrajino, ki jo Moskva imenuje "posebna vojaška operacija".

14.02 Ruske sile v Ukrajini zajele dva britanska humanitarna delavca

Ruske sile so zajele dva britanska humanitarna delavca, saj sumijo, da sta vohuna, sta danes sporočili neprofitna organizacija in družina enega od njiju. Neodvisna prostovoljca sta ranljivim Ukrajincem pomagala iz države, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Paula Ureyja in Dylana Healyja so v ponedeljek zajeli ruski vojaki na kontrolni točki južno od mesta Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine, je sporočila humanitarna organizacija Presidium Network.

13.01 Zelenski in Putin vabljena na zasedanje skupine G20

Indonezijski predsednik Joko Widodo je na prihajajoče zasedanje skupine gospodarsko najmočnejših držav G20, ki ga bo novembra gostil Bali, povabil predsednika Ukrajine in Rusije. Drugi je vabilo že sprejel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Indonezijski predsednik | Foto: Reuters Foto: Reuters Widodo je v danes objavljenem videoposnetku na YouTubu dejal, da se je v četrtek pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ga povabil na zasedanje G20, čeprav Ukrajina ni članica te skupine.

Zelenski je v telefonskem pogovoru na indonezijskega kolega naslovil prošnjo, naj Indonezija Ukrajini pošlje orožje, kar je Widodo zavrnil, pri čemer se je skliceval na ustavo in neuvrščeno zunanjo politiko, ki mu ne dopušča pošiljanja orožja drugim državam. Je pa zato indonezijski predsednik Zelenskemu ponudil humanitarno pomoč.

Widodo je v spletnem videu sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil hvaležnost za vabilo, ki ga je tudi sprejel. Indonezijski predsednik je še dejal, da je v telefonskem pogovoru z ruskim kolegom pozval h koncu vojne v Ukrajini.

12.44 V obstreljevanju Kijeva ubita novinarka

V ruskem napadu na Kijev med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa je bila ubita novinarka ukrajinskega Radia Svobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty), so danes sporočili z radijske postaje. Novinarka Vera Girič je bila doma, ko je raketa zadela njeno stavbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Novinarka in producentka Radia Svoboda Vera Girič je umrla, ker je ruski izstrelek zadel hišo v Kijevu, v kateri je živela. Obstreljevanje se je zgodilo 28. aprila," je v izjavi zapisala ukrajinska podružnica radia. Opisali so jo kot bistro in prijazno osebo, pravo profesionalko.

Radio Svobodna Evropa je organizacija, ki jo financirajo ZDA in ki oddaja novice na območjih sveta, kjer je svoboda tiska omejena ali še ni vzpostavljena.

Kijevski župan Vitalij Kličko je pred tem sporočil, da so po včerajšnjem raketnem napadu našli eno truplo, vendar ni navedel več podrobnosti o ubiti osebi. Moskva je potrdila, da je zadela ukrajinske cilje, vendar napada na stavbo ni komentirala.

Mednarodna skupina za zaščito medijev Odbor za zaščito novinarjev navaja, da je bilo v Ukrajini od 24. februarja, ko je Rusija začela invazijo, ubitih najmanj sedem novinarjev.

12.29 Rusi so za napad na Ukrajino prvič uporabili podmornice 

Dizelska podmornica, nameščena v Črnem morju, je bila prvič uporabljena za napad na ukrajinske cilje s križarskimi raketami caliber.

Videoposnetek, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo, prikazuje vrsto raket, ki letijo od morja proti cilju.

Rusi so sporočili, da so rakete zadele ukrajinske vojaške cilje, vendar tega ni mogoče neodvisno potrditi.

Pomembno je, da je ruska vojska tokrat prvič poročala o podmorniških napadih na ukrajinske cilje. Ruska flota v Črnem morju je pred kratkim utrpela hud udarec, ko je bila potopljena njena poveljniška ladja Moskva.

10.55 V raketiranju Kijeva je umrl en človek 

En človek je po včerajšnjem ruskem raketnem napadu v Kijevu umrl, je potrdil župan Vitalij Kličko.

Kličko je povedal, da so reševalci našli truplo med ruševinami stanovanjske stavbe, ki jo je zadela raketa v okrožju Ševčenkovski.

Fotogalerija
1 / 4

10.39 Kijev za danes načrtuje evakuacijo civilistov iz Mariupola

Kijev je sporočil, da imajo za danes v načrtu evakuacijo civilistov iz oblegane jeklarne Azovstal v južnem ukrajinskem mestu Mariupol, kjer obkoljeni z ruskimi silami ostajajo ujeti ukrajinski borci in civilisti. Za zdaj sicer ne kaže, da bi bila Rusija pripravljena dovoliti odhod vsem, k čemur je pozval ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski.

9.18 Zaradi ruskega napada bo v Evropo na vojaške vaje prispelo osem tisoč britanskih vojakov 

Približno osem tisoč britanskih vojakov se odpravlja v vzhodno Evropo, da bi se udeležili vojaških vaj. 

Po poročanju SkyNews gre za eno največjih napotitev britanskih vojakov po hladni vojni, čete pa bodo razporejene v več državah, od Finske do Makedonije.

Poleg vojakov bo to poletje na številne lokacije poslanih na desetine tankov in več kot sto bojnih oklepnikov.

Britanskim oboroženim silam se bo pridružilo več deset tisoč Natovih in zavezniških vojakov, vključno z Dansko, Islandijo in Norveško.

Na britanskem obrambnem ministrstvu so dejali, da bodo načrtovane vaje izboljšale sposobnost britanskih in finskih vojakov, da sodelujejo pri odvračanju ruske agresije v Skandinaviji in baltskih državah.

Obrambni minister Ben Wallace je dejal, da bo ta poteza pokazala solidarnost in moč.

7.57 Ruske sile nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine

Ruske sile danes nadaljujejo ofenzivo na jugu in vzhodu Ukrajine, potem ko so v četrtek med obiskom generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa bombardirale Kijev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so bili napadi, ki so se zgodili takoj po njegovih pogovorih z Guterresem, poskus Rusije ponižati organizacijo in njene vrednote.

Guterres in njegova ekipa sta bila šokirana zaradi bližine ruskih napadov, ki so v četrtek zadeli središče mesta, vendar so vsi na varnem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik Saviano Abreu.

Kijevski župan Vitalij Kličko je na Telegramu sporočil, da so eksplozije odjeknile v okrožju Ševčenkovski, pri čemer je ena zadela spodnja nadstropja stanovanjske stavbe. Tri ljudi so odpeljali v bolnišnico, vendar obseg njihovih poškodb ni bil takoj znan.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je novinarjem povedal, da je ruska vojska izvedla zračne napade na 38 vojaških ciljev, vendar ni takoj omenil Kijeva ali regije okoli prestolnice.

Na jugu je ruska vojska obstreljevala Mikolajev, pri čemer je bilo poškodovanih več deset domov, avtomobilov in trgovin, so sporočile regionalne ukrajinske vojaške oblasti. O eksplozijah so poročali tudi iz Odese, vendar je načelnik tamkajšnje vojaške uprave Sergej Bratčuk dejal, da so lokalne enote zračne obrambe obvladale razmere, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nadaljnje bombne napade je potrdil tudi Konašenkov. "Taktično letalstvo ruskih oboroženih sil je obstreljevalo 76 vojaških ciljev," je dejal in dodal, da so bili zadeti dve skladišči streliva ter več vojaških skupin in konvojev. Ocenil je, da je sovražnik izgubil več kot 320 vojakov.

Rusija se v okviru svoje invazije na Ukrajino zdaj osredotoča na vzhod in jug države, medtem ko vojna vstopa v tretji mesec. Kijev je priznal, da so ruske sile v preteklih dneh dosegle uspeh na vzhodu Ukrajine, kjer so v regiji Donbas zavzele več vasi.

3.50 Ena glavnih ruskih propagandistk Putina poziva k uporabi jedrskega orožja

Margarita Simonjan, urednica dveh osrednjih ruskih medijev RT in Sputnik, je v četrtek kritizirala Zahod zaradi oboroževanja Ukrajine in napovedala, da Rusija vojne v Ukrajini zagotovo ne bo izgubila, jo bo pa primorana povsem uničiti. 

Simonjanova se je obregnila ob eksplozije, ki so odzvanjale v ruski regiji Belgorod - domnevno naj bi svoje rakete tja pošiljala Ukrajina -, ter za zaostrovanje vojne, ki jo je 24. februarja začela Rusija, obtožila Ukrajino in njene zahodne zaveznike, ki jo opremljajo z orožjem.

Margarita Simonjan leta 2016, ko je Vladimir Putin obiskal sedež medijske skupine Rossiya Segodnya. | Foto: AP / Guliverimage Margarita Simonjan leta 2016, ko je Vladimir Putin obiskal sedež medijske skupine Rossiya Segodnya. Foto: AP / Guliverimage

"Zahodnjaki spodbujajo Ukrajino, naj napada rusko ozemlje. Dajejo jim orožje, da to dejansko naredijo. Kakšne možnosti nam ostajajo, idioti? Popolno uničenje vsega, kar je ostalo od Ukrajine? Napad z jedrskim orožjem?" se je v komunikacijski aplikaciji Telegram spraševala Simonjanova. 

Urednica ruskih državnih medijev je v sredo sicer nastopila v zdaj že zloglasnem javljanju v ruski informativni oddaji, v katerem je napovedovala, da je jedrska vojna med Rusijo in preostankom sveta neizbežna in da naj se državljani Rusije pripravijo na smrt, ki pa ne bo zaman, saj bodo po njenih besedah Rusi odšli v nebesa, vsi drugi pa ne

Ne spreglejte