Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 11. 2019,
7.41

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Natisni članek

Zagreb učitelj stavka Hrvaška

Ponedeljek, 25. 11. 2019, 7.41

4 leta, 5 mesecev

Zagreb preplavilo več kot 20 tisoč protestnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

1

Zagreb, protest | Na Trgu bana Josipa Jelačića se je zbralo 20 tisoč učiteljev in profesorjev iz vseh delov Hrvaške. | Foto Reuters

Na Trgu bana Josipa Jelačića se je zbralo 20 tisoč učiteljev in profesorjev iz vseh delov Hrvaške.

Foto: Reuters

Na protestu, ki so ga na osrednjem trgu v Zagrebu organizirali hrvaški sindikati zaposlenih v izobraževanju, se je zbralo več kot 20 tisoč ljudi. Spet so zahtevali zvišanje količnikov zaposlenih v šolah za 6,11 odstotka. Protestni shod so organizirali med stavko, ki se nadaljuje že 31. dan. Danes naj bi sindikati sicer nadaljevali pogajanja z vlado.

V Zagreb so s številnimi avtobusi prišli zaposleni v šolah iz vseh delov Hrvaške. Zagrebška policija do zdaj ni objavila uradnih ocen o številu protestnikov, po poročanju hrvaških medijev pa se jih je zbralo več kot 20 tisoč.

Protestniki sporočajo vladi: Ne bomo se predali

Protestniki so se na Trgu bana Josipa Jelačića zbrali okrog poldneva ter izobesili številne napise, kot so Ni predaje, To ni stavka, to je reforma, Stavka za življenje, Ko ti vlada kaže jezik, ji ti kaži zobe, Andrej, poroči se z menoj, združila bova koeficiente v dobrem in slabem, Ne čakamo na tramvaj, All we want for x-mas is 6,11 (Vse, kar hočemo za božič je 6,11 odstotka, op. a.) in podobno. Ob tem so ob spremljavi bobnov, trobil in piščalk vzklikali gesla Ne bomo obupali in Nadaljevali bomo.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da so sindikate pozvali k nadaljevanju pogajanj, ki so se začela prejšnji petek.  | Foto: Reuters Hrvaški premier Andrej Plenković je danes potrdil, da so sindikate pozvali k nadaljevanju pogajanj, ki so se začela prejšnji petek. Foto: Reuters

Sindikalni voditelji so ponovili svojo glavno zahtevo po zvišanju količnikov zahtevnosti delovnega mesta za 6,11 odstotka, s čimer bi uredili težavo zaostajanja plač učiteljev za zaposlenimi v drugih javnih službah. Spet so poudarili, da ne gre samo za izboljšanje materialnega statusa, temveč tudi za dostojanstvo učiteljev.

Zavrnili so tudi navedbe hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, da je stavka politično motivirana. Predsednik neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah in eden od voditeljev stavke Branimir Mihalinec je z odra odgovoril Plenkoviću, naj se ne ukvarja s teorijami zarote, ker za stavko stojijo sindikati in hrvaški državljani, ki stavko podpirajo.

Stavka v šolah traja že 31. dan

Stavka v hrvaških osnovnih in srednjih šolah traja že 31. dan. V začetku je bila krožna stavka, vsak dan v drugih županijah, od prejšnjega torka pa stavkajo na območju vse države. Med stavko je bilo do zdaj izgubljenih 11 delovnih dni, ki jih bo treba nadomestiti, kar lahko ogrozi tudi roke za maturo in vpise na univerze.

Premier Plenković je danes potrdil, da so sindikate pozvali k nadaljevanju pogajanj, ki so se začela prejšnji petek. Pričakuje, da bodo danes dosegli dogovor, a ni želel razkriti pogajalskih izhodišč vlade, ki jih bo sindikatom pojasnil šef njegovega kabineta Zvonimir Frka-Petešić.

Stavka v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se nadaljuje že 31. dan. Takole so učitelji in profesorji stavkali 25. novembra v središču Zagreba. | Foto: Reuters Stavka v hrvaških osnovnih in srednjih šolah se nadaljuje že 31. dan. Takole so učitelji in profesorji stavkali 25. novembra v središču Zagreba. Foto: Reuters

Iz sindikata javnih služb so že sporočili, da dogovora danes ne pričakujejo, ker vlada po njihovem mnenju ne bo dala resne ponudbe. Če bo dogovor vendarle dosežen, bodo ponudbo vlade najprej obravnavali na referendumu med članstvom sindikatov, tako da niti v najboljšem primeru nadaljevanja pouka ne bo pred četrtkom, je danes menil Mihalinec.

Sindikati vztrajajo pri svojih zahtevah kljub temu, da je vlada ponudila zvišanje osnovne plače v prihodnjem letu za 6,12 odstotka v treh delih (2 + 2 + 2 odstotka). V Banskih dvorih so napovedali tudi izdelavo analize in ureditev razmerij med količniki v javnih službah. Če tega ne bodo naredili v prvi polovici prihodnjega leta, so napovedali dva odstotka dodatka na plače učiteljem, kar pa sindikatov ni zadovoljilo.

Ne spreglejte