Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 7. 2018,
11.59

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

sojenje Srbija umor

Ponedeljek, 30. 7. 2018, 11.59

5 let, 8 mesecev

Srbski odvetniki po umoru kolega stavkajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Sodniško kladivce | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Srbski odvetniki so danes zaradi sobotnega umora kolega Dragoslava Ognjanovića začeli enotedensko stavko. Kot sta objavili srbska in beograjska odvetniška zbornica, želijo s tem poslati jasno sporočilo, da se s takšnimi primeri ne bodo sprijaznili.

Zbornici sta ob tem napovedali, da bosta razpisali denarno nagrado za tiste, ki bodo tožilstvu predali verodostojne informacije, ki bi privedle do obtožnic za storilce in naročnike umora 57-letnega Ognjanovića. Zahtevali bosta tudi sestanek z ministrstvom za pravosodje in policijo, cilj pa je oblikovanje posebne preiskovalne ekipe za odkritje storilcev sobotnega umora.

Ognjanovića ustrelili pred domom

Ognjanovića so ustrelili v soboto pred njegovim domom v Novem Beogradu. Njegov 26-letni sin je bil pri tem lažje ranjen v roko. Za storilci se je izgubila vsaka sled, do danes o njih ni bilo nobenih novih informacij.

Policija slika
Novice Obtoženi 50-letnik priznal krivdo za umor tašče v Zagorju ob Savi

Ognjanović, eden najbolj znanih srbskih odvetnikov, je bil med drugim pravni svetovalec nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića med sojenjem na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Sicer pa je bil zagovornik v vrsti vidnih sojenj proti mafiji v Srbiji in Črni gori.

sodišče kladivo
50-letnemu Šesku za umor tašče 26 let zapora

Nazadnje je zagovarjal člana Zemunskega klana Luka Bojovića, ki so ga v Srbiji pravnomočno oprostili vseh obtožb, a zaradi posedovanja orožja v Španiji prestaja 18-letno zaporno kazen. Bojović je eden izmed najbolj znanih mafijcev v Srbiji.

V nizu umorov gre predvsem za črnogorske državljane

Umor Ognjanovića se je zgodil po nizu umorov članov med seboj sprtih mafijskih skupin v Beogradu, pri katerih gre večinoma za črnogorske državljane. Srbsko notranje ministrstvo je junija v poskusu ustavitve oboroženih spopadov objavilo seznam tujcev, ki so jim prepovedali vstop v Srbijo. Mediji so takrat ugibali, da gre za od 300 do 500 ljudi, večinoma pripadnike dveh med seboj sprtih mamilarskih družin iz Kotorja v Črni gori.

umor
Novice Laubiču znižali kazen za umor pred celjskim Citycentrom

Bojović naj bi bil eden glavnih igralcev v spopadu med tema dvema družinama. Drug srbski odvetnik Vladimir Zrelec, ki je predstavljal člane rivalskega klana, je bil umorjen decembra 2015 v Beogradu.

Sodniško kladivce
Novice Višje sodišče Juriču razveljavilo 20-letni zapor za umor

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je po umoru Ognjanovića v nedeljo sporočil, da bodo izvedli še ostrejše in resnejše operacije, s katerimi bodo morilcem in kriminalcem pokazali, da v Srbiji niso plodna tla za njihovo dejavnost. Pri tem je priznal, da ga skrbi spopad "dveh klanov" okoli trga narkotikov in da je o tem govoril z notranjim ministrom Nebojšo Stefanovićem.

Ne spreglejte