Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2023,
13.06

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

policist Kosovo Srbija Josep Borell

Ponedeljek, 26. 6. 2023, 13.06

10 mesecev

Srbija izpustila trojico kosovskih policistov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Srbija je danes izpustila tri pripadnike specialne enote kosovske policije, ki so jih srbski organi prijeli sredi meseca, je sporočil kosovski premier Albin Kurti. Izpustitev je odredilo sodišče v Kraljevu, trojica se bo pred obtožbami lahko branila s prostosti.

"Potrjujemo, da so bili trije ugrabljeni policisti izpuščeni. Čeprav smo veseli, da so se vrnili k svojim družinam, je ta ugrabitev resna kršitev človekovih pravic in jo je treba kaznovati," je tvitnil Albin Kurti in dodal, da mora Srbija za aretacijo odgovarjati.

Policiste je sodišče v Kraljevu obravnavalo zaradi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, posedovanja, nošenja in prometa z orožjem in razstrelivom. Vsi trije so bili namreč ob prijetju oboroženi z avtomatskimi puškami, strelivom, zemljevidi, napravami GPS in drugo opremo, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Potezo Srbije je še pred izpustitvijo pozdravil madžarski premier Viktor Orban, ki je srbskega predsednika Aleksandra Vučića med pogovori v Srbiji pretekli teden pozval, naj razmisli o izpustitvi policistov. Danes je nato na Twitterju zapisal, da Madžarska zelo ceni ta korak Srbije, ki je jasen dokaz strateškega sodelovanja med Madžarsko in Srbijo ter vzajemne zavezanosti miru in stabilnosti na Balkanu.

Potezo Srbije je pohvalil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, medtem ko je albanski premier Edi Rama med drugim dejal, da to odpira pot k umiritvi razmer in dialogu, poroča portal Kosovo Online.

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Najhujši incident se je zgodil v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Zatem je kosovska policija na severu Mitrovice prijela Srba, ki naj bi organiziral napad na Kfor, čemur je sledila aretacija omenjenih treh policistov. Vučić trdi, da so jih aretirali na ozemlju Srbije, Kurti pa, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova.

Po ločenem sestanku visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella s Kurtijem in Vučićem pretekli teden v Bruslju, je kosovski premier sporočil, da je Priština pripravljena tako na izvedbo novih volitev v štirih občinah na severu države kot tudi na umik kosovske policije iz tamkajšnjih občinskih poslopij.

Josep Borrell
Novice Borrell: Z Vučićem in Kurtijem smo se strinjali o potrebi po novih volitvah na severu Kosova

Vučić pa je po pogovoru z Borrellom in posebnim predstavnikom EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavom Lajčakom poudaril, da razume njuno željo po umiritvi razmer na severu Kosova, a da ni prepričan, da je bil na srečanju narejen korak v smeri umiritve razmer.

Ne spreglejte