Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Irak Islamska država

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 15.44

8 let

Sporočilo zahodu: "Islam prihaja. Kalifat je resničnost."

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Vse sem naredil v skladu s svojimi prepričanji, sledim ideologiji in želim si to, kar si želi Islamska država," v strogo varovanem bagdadskem zaporu pravi pripadnik Islamske države Abu Abdulah.

Skoraj leto dni je bil Abu Abdulah eden od najbolj iskanih mož v Bagdadu. Med svojimi nadrejenimi iz organizacije Islamska država (IS) je bil znan pod imenom "načrtovalec". V mošejah, univerzah, tržnicah in drugje je namreč organiziral več samomorilnih napadov, v katerih je umrlo približno sto ljudi.

Zdaj je že 11 mesecev v skrbno varovanem zaporu na obrobju Bagdada. Za pogovor z njim so se morali pri britanskem časniku The Guardian zaradi varnostnih razlogov pogajati z uradniki tri mesece, dokler jim intervjuja le niso odobrili. Pred aretacijo julija lani je Abu Abdulah na samomorilski napad pripravil več pripadnikov teroristične organizacije. Preden jih je odpeljal na izbrano lokacijo in tam od blizu opazoval razstrelitev, je z njimi še molil.

Kar je dosegla Islamska država, ne more biti uničeno Med intervjujem za omenjeni britanski časnik je na vprašanje, kaj je njegovo sporočilo zahodu, iraški zapornik po premoru in premisleku odgovoril: "Islam prihaja. Kar je Islamska država dosegla v zadnjem letu, ne more biti razveljavljeno. Kalifat je resničnost."

"Želim točno to, kar želi Islamska država" Abdulah, njegovo resnično ime je Ibrahim Amar Ali al Khazali, je član Islamske države in njenih predhodnic od leta 2004. Bolj aktiven je postal leta 2011, saj "sem želel živeti v muslimanski državi s šeriatskim pravom. Želim vse, kar želi Islamska država. Njihovi cilji so tudi moji cilji, tu ni razlik".

"Vse sem naredil v skladu s svojimi prepričanji" Za uboje ljudi, katerih je bil obtožen, trdi, da so bili legitimne tarče in da lahko zato njihove smrti preprosto upraviči. "Večina teh, ki so umrli, je bilo utemeljenih tarč, in tiste, ki so bili v napadih zajeti, bo sprejel bog," njegove besede navajajo v Guardianu.

"Le enkrat sem obžaloval. Mučenik, ki sem ga odpeljal na trg Qadhimey, se je razstrelil v bližini žensk in otrok. To me je preganjalo, a naslednji dan sem se že pomiril. Vedel sem, da moram slediti svoji ideologiji, zato sem s tem opravil v enem dnevu."

"Vse sem naredil v skladu s svojimi prepričanju. Zato ne želim govoriti o obžalovanju, niti ne o svoji družini," je še odgovoril na novinarsko vprašanje o tem, kako vidi svoja dejanja.

Ne spreglejte