Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 5. 2014,
12.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina spopadi letališče Doneck

Torek, 27. 5. 2014, 12.42

5 let, 6 mesecev

Spopadi za letališče v Donecku terjali številne žrtve, Ovse izgubil stik z ekipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po dnevu krvavih spopadov za letališče v Donecku naj bi bilo to po navedbah notranjega ministrstva zdaj vendarle v rokah vojske.

Življenje naj bi izgubilo več deset proruskih separatistov. Ruski predsednik Vladimir Putin je zahteval takojšen konec "kaznovalne operacije" ukrajinske vojske in pozval k dialogu.

Separatisti letališče brez nasilja zavzeli v noči na ponedeljek Separatisti so letališče, ki je strateškega pomena za dostop do vzhoda Ukrajine, brez nasilja zavzeli v noči na ponedeljek, potem ko je bilo jasno, da je bil na nedeljskih volitvah za novega ukrajinskega predsednika izvoljen milijarder in nekdanji zunanji minister Petro Porošenko.

Samooklicane oblasti v regiji Doneck so razglasile izredne razmere v regiji in sporočile, da je njihov cilj, da se "ozemlje Republike Doneck očisti ukrajinske vojske".

Po besedah notranjega ministra vojska ni utrpela izgub, nasprotniki pa velike Ta je nato v ponedeljek sprožila operacijo za zavzetje mednarodnega letališča, v kateri je uporabila helikopterje, bojna letala in padalske enote. Po lastnih navedbah jim je uspelo znova prevzeti popoln nadzor nad letališčem, pri čemer po besedah notranjega ministra Arsena Avakova vojska ni utrpela izgub, nasprotniki pa velike.

Kot je dejal župan Donecka Oleksander Lukjačenko, je v spopadih umrlo 40 ljudi, od tega dva civilista, preostali so bili separatistični borci. Po nekaterih drugih navedbah naj bi bilo smrtnih žrtev celo sto.

Putin zahteval takojšen konec "kaznovalne operacije" ukrajinske vojske Ruski predsednik Vladimir Putin je v luči nasilja zahteval takojšen konec "kaznovalne operacije" ukrajinske vojske. S podobnim pozivom se je na Kijev obrnil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki je tudi menil, da bo odziv oblasti v Kijevu prvi preizkus zanje po nedeljskih predsedniških volitvah.

Na območju je bilo danes pretežno mirno, občasno so odmevali streli. Na ulicah v mestu ni bilo veliko ljudi, trgovine in restavracije pa so se zaprle predčasno.

Na območju Donecka je bila v ponedeljek tudi štiričlanska ekipa opazovalne misije Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), s katero pa je organizacija danes izgubila stik. Ekipa, ki jo sestavljajo Danec, Estonec, Turk in Švicar, je bila na rutinski patrulji vzhodno od Donecka. Po navedbah neimenovanega vira, ki ga navaja francoska tiskovna agencija AFP, so ekipo 40 minut, preden so z njo izgubili stik, ustavili na nadzorni točki.

Danski minister za trgovino in razvoj Mogens Jensen je nato sporočil, da so v rokah oboroženih proruskih separatistov. "Zadevo spremljamo prek našega zunanjega ministrstva in veleposlaništva v Kijevu. Smo v tesnem stiku s sorodniki," je zapisal minister.

V misiji je 210 neoboroženih civilistov V misiji Ovseja v državi je 210 neoboroženih civilistov, njeno delovanje pa so odobrile vse države, vključno z Rusijo.

Zapleta pa se tudi pri dogovoru med Rusijo, Ukrajino in EU glede dobave ruskega plina Evropi. Ukrajina je namreč danes izrazila nezadovoljstvo nad določili dogovora z Rusijo, ki bi lahko rešil Evropo pred tem, da bi morebiti že prihodnji teden izgubila del svoje dobave plina.

"Če plačate, se lahko pogovarjamo" V okviru dogovora bi Ukrajina ruskemu energetskemu velikanu Gazprom v prihodnjih dneh in tednih izplačala 2,5 milijarde dolarjev. Denar bi prišel iz sredstev, ki jih je država v zadnjih tednih pridobila od Mednarodnega denarnega sklada in drugih posojilodajalcev. Rusija pa bi bila nato pripravljena na pogajanja o cenah prihodnje dobave.

"Kar slišimo zdaj, je, da se lahko pogovarjamo, če bomo plačali. To nam ne ustreza," je danes dejal ukrajinski finančni minister Oleksandr Šlapak. Evropski komisar za energetiko Günther Oettinger je sicer še v ponedeljek trdil, da so dosegli precejšen napredek na poti do sklenitve dogovora.

Ukrajina naj bi bila Rusiji za neplačan plin v preteklosti in za dobavo plina v juniju, za katero Gazprom zahteva plačilo vnaprej, dolžna skupaj okoli pet milijard dolarjev.

Ne spreglejte