Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
15.49

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Natisni članek

kemično orožje Bašar al Asad Sirija Vzhodna Guta

Petek, 2. 3. 2018, 15.49

6 let, 1 mesec

Spopadi se nadaljujejo, v Vzhodni Guti spet umirajo civilisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

1

Spopadi v Vzhodni Guti | Foto Reuters

Foto: Reuters

ZDA, Nemčija in Francija so sirski režim ter njegova zaveznika Rusijo in Iran znova pozvali k spoštovanju 30-dnevne prekinitve ognja, ki jo je v soboto sprejel Varnostni svet Združenih narodov. Spopadi na območju Vzhodne Gute se sicer kljub vsakodnevni nekajurni prekinitvi ognja, ki jo je odredila Moskva, nadaljujejo.

Ameriški predsednik Donald Trump in nemška kanclerka Angela Merkel sta se v četrtkovem telefonskem pogovoru strinjala, da mora sirski predsednik Bašar Al Asad odgovarjati za napade na uporniško enklavo Vzhodna Guta in humanitarno krizo na tem območju, so sporočili iz urada nemške kanclerke v Berlinu.

Merklova in Trump skupaj proti Al Asadu, Rusiji in Iranu

"To velja za kemično orožje, ki ga uporablja Al Asadov režim, njegove napade na civiliste in tudi blokado humanitarne pomoči," glavni sklep pogovora med Merklovo in Trumpom povzemajo svetovni mediji.

Sirski režim ter njegova zaveznika Iran in Rusijo sta voditelja pozvala k popolni uveljavitvi resolucije Varnostnega sveta (VS) Združenih narodov (ZN) o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji.

ZN: Napadi na civiliste bi lahko predstavljali vojne zločine in zločine proti človečnosti

Svet ZN za človekove pravice se je danes sestal na izrednem zasedanju o razmerah v sirski uporniški enklavi Vzhodna Guta. Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad al Husein je na zasedanju dejal, da bi lahko napadi na civiliste v Guti in drugih delih Sirije predstavljali vojne zločine in tudi zločine proti človečnosti. Zagotovil je, da se odgovorni ne bodo izognili roki pravice, in pri tem spomnil na obsodbo generala bosanskih Srbov Ratka Mladića.

Macron ne bo toleriral uporabe kemičnega orožja

Trump je danes po telefonu o Siriji govoril tudi s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, s katerim sta prav tako Moskvo pozvala, naj bolj pritisne na Damask, da bo ta spoštoval prekinitev ognja.

Macron je napovedal odločen odgovor, če se bo izkazalo, da je bilo v napadih sirskega režima uporabljeno kemično orožje. Dejal je še, da bo Francija pri tem tesno sodelovala z ZDA in da državi ne bosta tolerirali nekaznovanosti.

Kljub prekinitvi ognja se spopadi v oblegani uporniški enklavi nadaljujejo. | Foto: Reuters Kljub prekinitvi ognja se spopadi v oblegani uporniški enklavi nadaljujejo. Foto: Reuters

Kljub prekinitvi ognja se spopadi nadaljujejo

Pritisk mednarodne skupnosti se je povečal, potem ko so sirski uporniki in aktivisti poročali, da je Al Asadov režim konec preteklega tedna v napadih na Vzhodno Guto uporabil kemično orožje.

Napadi režimskih sil na to območje pod nadzorom upornikov se nadaljujejo kljub vsakodnevni peturni humanitarni prekinitvi ognja, ki jo je v začetku tedna odredil ruski predsednik Vladimir Putin.

Prvič je prekinitev veljala v torek, od takrat pa so v Guti po navedbah prostovoljcev iz Belih čelad umrli najmanj 103 civilisti, vključno z 22 otroki. Spopadi med sirsko vojsko in uporniki iz skupine Džaiš al Islam na jugovzhodu Gute tako potekajo tudi danes.

V Vzhodni Guti od sredine februarja umrlo več kot 650 civilistov

Bele čelade so sirski režim še obtožile, da je v zadnjih štirih dneh na to območje odvrgel 71 sodov z eksplozivom TNT.

Hkrati je Sirski observatorij za človekove pravice sporočil, da je od uveljavitve peturnih prekinitev ognja na območjih Duma in Harasta v Guti Al Asadov režim odvrgel najmanj 12 raket.

Od 18. februarja, ko je sirski vladni režim začel izvajati napade na Vzhodno Guto, je po oceni observatorija s sedežem v Londonu na območju umrlo več kot 650 civilistov.

Ne spreglejte