SiolNET. Novice Svet
1,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Barcelona: med policijo in protestniki izbruhnili novi spopadi #foto #video

1,44

termometer

Na ulicah katalonske prestolnice Barcelona se je danes v znak nasprotovanja sodbi nekdanjim katalonskim voditeljem zbralo več kot pol milijona ljudi, je sporočila lokalna policija. Med policijo in protestniki so že izbruhnili spopadi. Danes je sicer Katalonijo ohromila splošna stavka.

Barcelonska policija je sporočila, da se je v mestu zbralo 525 tisoč ljudi. Med drugim je v mesto prišlo več tisoč udeležencev tridnevnega protestnega pohoda, ki so se tja v sredo podali iz mest Vic, Girona, Tarrega, Tarragona in Berga. Med udeleženci protesta so tudi Katalonci, ki ne zagovarjajo neodvisnosti Katalonije, nasprotujejo pa visokim zapornim kaznim za nekdanje katalonske voditelje.

Spopadi med protestniki in policisti se nadaljujejo

Okoli 18. ure so pred poslopjem španske policije v Barceloni izbruhnili spopadi med protestniki in policisti. Protestniki so zažigali smetnjake in v policiste metali kamenje, slednji pa so na to odgovorili s solzivcem. Nasilje se tako nadaljuje že peti dan. Protestniki, ki so jezni zaradi obsodbe devetih katalonskih voditeljev, so tudi v četrtek zažigali smetnjake in pohištvo, ponekod je prišlo tudi do spopadov med policisti in protestniki. Od začetka tedna so aretirali več kot 110 ljudi, od tega 16 v četrtek.

1 / 5
2 / 5
3 / 5
4 / 5
5 / 5

Špansko sodišče je ob tem danes sprožilo preiskavo gibanja za neodvisnost Tsunami Democratic v povezavi s ponedeljkovim protestom na barcelonskem letališču. Preiskujejo jih zaradi terorizma. Oblasti so onemogočile dostop do njihove spletne strani, a je gibanje, ki organizira proteste, že odprlo novo. Svoje privržence so pozvali, naj si na svoje naprave prenesejo njihovo aplikacijo.

Protestniki v Barceloni Novice Tisoči protestnikov krenili proti Barceloni

Največja splošna stavka v zgodovini Katalonije

V Kataloniji je sicer danes potekala splošna stavka, zaradi katere so bili moteni cestni, železniški in letalski promet. Med drugim se je zaradi stavke delo ustavilo v tovarni avtomobilov Seat. Protestniki so že čez dan zaprli vhode v cerkev Sagrada Familia, zaradi česar so omenjeno znamenitost zaprli za obiskovalce.

Po navedbah sindikata CSC, ki podpira neodvisnost 7,5-milijonske španske regije, je bila to največja splošna stavka v zgodovini Katalonije. Glavnega zborovanja ob stavki v Barceloni se je udeležilo 750 tisoč ljudi, so sporočili.

Protestniki so blokirali tudi vhode v eno največjih barcelonskih znamenitosti cerkev Sagrada Familia. Protestniki so blokirali tudi vhode v eno največjih barcelonskih znamenitosti cerkev Sagrada Familia. Foto: Reuters

S protesti in stavko zagovorniki katalonske neodvisnosti izražajo nasprotovanje sodbi španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devet katalonskih voditeljev obsodilo na od devet do 13 let zapora zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. Sodili so jim zaradi njihove vloge pri poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017.

Puigdemont ostaja v Belgiji na prostosti

Nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, za katerega je Španija pred dnevi izdala nov evropski in mednarodni priporni nalog, je danes v uradu belgijskega državnega tožilca uradno zavrnil izročitev Španiji. Tožilec mu je dovolil oditi in pod nekaterimi pogoji tudi zapustiti državo, če želi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin